fbpx

Spara el hemma – så klarar ni krisen

Det spås bli en tuff vinter för alla som konsumerar el. Med skräckprognoser som siar om elräkningar på tiotusentals kronor per månad, ser allt fler nu över sin elkonsumtion och försöker hitta smarta lösningar för att spara el hemma.

 Här kommer den ultimata guiden för hur du snabbt och effektivt kan se över din egen elförbrukning, identifiera enkla saker som du kan åtgärda och på så sätt spara stora pengar i det fall elpriset rusar till nya höjder. Så här klarar ni en av de värsta kriser i manna minne!

Spara el hemma – bästa tips

Se över ditt elavtal

Detta är absolut det första du ska göra, om du inte redan gjort det. Sätt dig in i ditt eget elavtal på riktigt och börja läsa mellan raderna på elräkningen. Faktum är att många inte har ett dugg koll på detaljerna i sina avtal. Vissa har valt att binda sitt elpris, men de flesta idag har rörligt elpris. Det du ska göra när elpriset kommer dra iväg i vinter, är att skaffa fast elavtal. Detta kommer göra att du har full koll och inte får en obehaglig överraskning, som med rörlig ojämn el.

Om du bundit ditt elpris innan elkrisen och betalar ett fast pris månad efter månad, är det bara att gratulera till en bra affär! Du kan dock fortfarande minska dina kostnader genom att ta del av tipsen som vi presenterar i den här artikeln.

Tim- eller månadsdebitering

Standard för ett rörligt elavtal i Sverige är att man betalar ett kWh-pris som motsvarar det genomsnittliga elpriset under en månads tid. Så även om elpriset varierar timma för timma, spelar det inte någon roll när under dygnets 24 timmar som du väljer att köra din torktumlare. Ditt kW-pris är det samma under hela månaden.

Du kan dock be ditt elbolag om att få gå över till timdebitering. Då blir du debiterad efter din förbrukning timma för timma och med rådande elpris. Elpriset är generellt lägre på natten, för att peaka under dagen. Här kräver det att man håller sig uppdaterad och väljer att ladda sin elbil eller köra sin tvättmaskin när priserna på el är låga. Gör man tvärtom kan timdebitering faktiskt bli dyrare än månadsdebitering.

Elda i kaminen och spara el

Har ni en vedspis hemma? GRATTIS! Detta kan vara er frälsare i elkrisen. En stor del av elkonsumtionen för en villa kan kopplas till uppvärmningen av huset. Speciellt under vinterhalvåret så kräver uppvärmningen mycket el. Om du har en kamin i huset – använd den istället! Inte bara för mysiga fredagskvällar, utan för att värma upp ditt hus. Det finns även smarta fläktar att montera på kaminen som blåser ut värmen och fördelar den över en större yta.

Det eller fundera helt enkelt på att byta till vedeldad panna och uppvärmingssystem. Det är värt skaffa hem ved till eldpannan, det kommer inte kosta så mycket som eluppvärmt iallafall.

Att köpa ved i matbutiken är dock dyrt. Kolla istället med bönder och privatpersoner som har skog. Många skogsägare säljer ved privat och då till betydligt bättre priser än vad du hittar i affären. Köp en kubikmeter ved och bunkra i garaget, så har du ved hela vintern.

Ändra dina vanor så sparar du massor med el

Du kommer bli förvånad över hur mycket el du kan spara bara genom att ändra dina vanor. Vi är vana vid att använda el utan att bry oss om eller tänka på hur mycket vi använder. Men nu, när tuffare tider väntar, tvingas vi se över vår konsumtion. Ofta är vi bortskämda och bara slösar elen hejvilt, utan att tänka.

Sluta använda torktumlaren och börja häng upp din tvätt att torka istället. Det kräver lite bättre framförhållning, men det här är en utmaning som de flesta av oss klarar av. Du kan också dra ned på antalet tvättar i tvättmaskinen eller hur frekvent du använder diskmaskinen. Att ha på massa elelement och värmefläktar i vinter är också riktiga ebergibovar.

Ladda elbilen på jobbet istället för hemma

Kör du elbil? Många arbetsplatser erbjuder idag laddstolpar för sina anställda. Om du planerar din körning och dina laddningar, kan du ladda din bil på jobbet istället för hemma och spara stora pengar. Om du ändå måste ladda bilen hemma, rekommenderar vi att du skaffar timdebitering av el och väljer att ladda under de timmar då elen är som billigast.

FAQ – Vanliga frågor om att spara el

Efter att ha läst den här artikeln har det säkert dykt upp en del frågor. Här besvarar vi därför några av de vanligaste frågorna gällande hur man sparar el hemma.

Hur sparar man el på bästa sätt?

Det bästa sättet att spara el på är att minska sin elanvändning. Se över dina hushållsmaskiner och försök att använda dom smartare. Du kan till exempel alltid se till att tvättmaskinen är full innan du kör den. Häng upp tvätten istället för att tumla, etc.

Vad drar mest el i huset?

Om du bor i villa så är det uppvärmningen som drar mest el. Har man inte fjärrvärme eller någon annan extern värmekälla, kan man i grova drag räkna med att 50% av elkonsumtionen går åt till att värma upp huset.

Hur spara el i villa?

Ett bra spartips är att gå över till timdebitering av elen och välja att köra diskmaskin, tvättmaskin och torktumlare när timpriset är som lägst.

Hur håller man ner elen?

Håll nere elen genom att till exempel stänga av strömmen till TV:n, istället för att låta den stå på stand-by-läge. Du kan ladda din elbil på jobbet istället för hemma. Om du har varmvattenberedare så kan du ställa in vissa klockslag då du inte behöver lika mycket varmvatten.

Där har ni våra bästa tips för att spara el hemma. Följer ni råden ovan då kommer ni garanterat att klara elkrisen i vinter.

Spara el smart!

SHOPPING FAVORITER

 

 

 

Foto längst upp från Slideplayer.se

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis