fbpx

Installera spabad utomhus & njut hela vintern

Planer på att installera spabad hemma? Då ska ni fortsätta läsa då vi kommer med massa bra tips. Kan du tänka dig någonting mer underbart än att sitta i den kalla vinternatten, under en stjärnklar himmel och njuta av ett varmt spabad? Det är faktiskt inte så krångligt som man kan tro att installera spabadet. Häng med så berättar vi allt om hur man går tillväga, samt hur man underhåller sitt spabad!

LÄS MER: Köpa ny tvättmaskin – 10 tips och frågor

Med stigande elpriser är också många oroliga över om man ens kommer ha råd att ha igång sitt spabad. Visst, vi ska inte sticka under stolen med att det drar en del el när man kör igång ett spabad, men man kan faktiskt göra en hel del för att hålla nere kostnaderna. Dessutom är dagens spabad väldigt bra när det kommer till att vara just energieffektiva.

Ni hittar runt bad ovan HÄR

Vart ska man placera sitt spabad?

Den första frågan man ska ställa sig är så klart vart på tomten man ska placera sitt spabad. Altanen är kanske det första som poppar upp och det är också det vanligaste. Här bör man dock tänka på att ett spabad är mycket tungt. När det är fyllt med vatten väger det i runda slängar 2 ton och uppåt. Det är alltså mer än en medelstor bil!

Man kan alltså inte placera ett spabad direkt på altanen utan att först se till att det är rejäla reglar under trallen. Det bästa är om man kan såga ut platsen för spabadet och sänka ned den i öppningen. Då får man också chansen att förbereda marken under spabadet så att det blir optimalt och stabilt.

Bygger man en ny altan, kan man ta i beaktande att man ska ställa ett spabad på en viss plats och då konstruera förstärkningar som gör att den kan bära ett spabad.

Om man har en äldre altan eller en altan som man inte vill såga i, får man helt enkelt leta upp andra platser för sitt spabad. Om man har någon yta på tomten där man har plattor eller där marken blivit packad, så är det optimalt för ett spabad. Ställer man det på för mjukt underlag, är risken större att marken deformeras när man väl fyller spabadet med vatten och i värsta fall börjar spabadet luta.

Ni hittar bad på utförsäljning HÄR

Ni hittar spabadet med stege ovan HÄR

Så underhåller du ditt spabad

Det finns några enkla tips för hur du ska underhålla ditt spabad på bästa sätt.

  • Duscha alltid innan varje bad, så minskar du behovet av kemikalier
  • Byt vatten 2-3 gånger per år, beroende på hur ofta du badar
  • Rengör slangsystemet minst en gång per år

Om du följer dessa tips kommer livslängden på ditt spabad att förlängas och du kommer också få ett mycket fräschare bad att njuta av.

Runt smidigt bad finns HÄR

FAQ – Vanliga frågor om spabad

Frågorna om spabad är många och här besvarar vi några av de vanligast förekommande.

Hur mycket kostar det att driva ett spabad?

Räkna med 300-500 kwh per år om du väljer att ha ditt spabad uppvärmt dygnet runt. Du kan dock med fördel hålla en temperatur på runt 10 grader och sedan värma på i god tid innan du ska bada. Om du bara kör pumpen för att hålla cirkulationen igång, drar ett spabad i regel bara 1,5 kwh per dygn.

Hur mycket drar ett spabad på vintern?

Om det är kallt ute, drar spabadet mer energi för att värma upp vattnet. På vintern kan det lätt dra iväg uppåt 15-20 kwh per dygn om det är minusgrader ute.

Kan man stänga av spabadet på vintern?

Man ska inte stänga av det helt, om man inte tömmer det på vatten. Har man vatten i spabadet så bör pumpen alltid gå för att motverka att vattnet fryser. Är det riktigt kallt ute bör man också värma på vattnet en aning.

Hur sänker man kostnaden på spabad?

Man kan sänka kostnaden på sitt spabad genom att ha en lägre temperatur i badet när det inte används, för att sedan höja temperaturen innan man ska bada. Man kan också dra ned på antalet bad per månad och ha det som någonting man unnar sig vid speciella tillfällen.

Ni hittar lyxigt bad ovan HÄR

Ni hittar spabadet ovan HÄR

Summering

Ett spabad är en härlig investering och här har vi gått igenom vad man ska tänka på när man placerar ut sitt spabad på tomten, samt hur man tar hand om spabadet på bästa sätt. Vi har också besvarat några av de vanligaste frågorna när det kommer till spabad, så som hur mycket energi ett spabad konsumerar.

Badrum shop

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis