Soffans historia – soffor genom tiderna

Nu är det dags för soffans historia! Ingen möbel betyder så mycket för oss människor som vår kära älskade soffa. Det första man tänker på när man ska inreda ett nytt hem, är vilken soffa ska vi ha? Denna kända stora sittmöbel är som vår vardagsrums ikon. I nutid finns det dessutom otaliga soffmodeller att välja bland. Allt för att varje person ska hitta sin egna personliga drömsoffa. Så har det dock inte alltid varit och det fanns ju tom en tid före soffans existens. För oss i modern tid är detta helt otänkbart, men tänk att soffan har växt fram i historien till den möbel den är idag.

Här bjuder jag nu på soffans historia och presenterar soffor genom tiderna. Kan ni gissa vart ordet soffa kommer från? Eller i vilket land den allra första soffan uppfanns? Svaren får ni nedan så enjoy!

Foto: interiorbysusan

Ovan ser vi soffan som vi är vana att se den i ett modernt vardagsrum. Mycket har hänt sedan den allra första soffmöbeln såg dagens ljus, som ni ser nedan.

 

Här är de allra första möbel föregångarna till soffan i forna Egypten.

Forntida Egypten – där Soffan föds

Forntida Egypten är känt för sina makalösa byggnadskonstruktioner och för att införa användningen av papper, papyrus. Okänt av de flesta är att Egyptierna även var mycket skickliga när det gällde att tillverka möbler. Den första soffan i historien var tillvekad i Egypten. På grund av deras hierarkiska system och avlägsna plats, var det svårt att frakta trä och möbler var en lyx endast reserverad för den Egyptiska eliten. Soffan går tillbaka till 1700-talets dynasti i Egypten, först upptäckt av Howard Carter, som 1922 även upptäckte kungens grav Tutankhamun. Medan han var där inne hittade han olika skatter, inklusive olika soffor, som tillhörde kungen. Namnet Sofa från det arabiska ordet ”suffah”, vilket betyder ”lång bänk”.

Alexander den store erövrade Egypten, och senare gjorde det romerska riket detsamma. Därefter gjorde soffan
tillsammans med andra möbelstycken, stor inverkan på både den Romerska och Grekiska kulturen.
Båda civilisationerna tog Egyptiens ursprungliga idé och använde sitt konstnärliga inflytande för att utforma
olika soffor.

Medeltiden – modern soffa föds

Mot slutet av medeltiden hade de flesta hus inte ett vardagsrum, åtminstone inte som vi har det idag. Ett gemensamt rum var det som motsvarar ett vardagsrum, en plats där familjer samlades runt en gemensam eld. De delade en måltid tillsammans och när de skulle göra det användes träbänkar för att sitta på. Soffan var då en lyxartikel som bara ägdes av ädla hushåll. Det var inte förrän under renässansen, när italienarna insåg behovet av ryggstöd
och armstöd, vår tids soffa uppkom.

Under Rokokon fock soffan med ryggstöd sitt riktiga genomslag.

Här är ett rum i det mycket kända Franska slottet Versailles i Frankrike. Som ni ser hade soffan en mycket pampig speciell plats på den tiden i slotten.

Det är också viktigt att nämna Lord Phillip Stanhope, The Fourth Earl of Chesterfield, som dessutom
att var politiker och författare. Han var en sann innovatör och hans skapande lever fortfarande i dag. Medan
försöker skapa en möbel där många människor kan sitta på, kom han med design för The Chesterfield. Dess design var inte bara elegant och distinkt utan det tillät välklädda människor att sitta, vilket det inte var en lätt uppgift med tanke på modetrenden vid den tiden. De rika var kända för att använda vällustiga kläder vilket gjorde det svårt att sitta i en möbel, den Chesterfield tillät dem att bibehålla hållning och sitta bekvämt. Chesterfield soffan är även extremt inne idag och har en tidlös modell som alltid kommer vara aktuell. Att komma på en sådan legendarisk möbel är en bedrift i sig!

KÖPTIPS – BILLIGA SOFFOR

Få möbler har hållit stilen så bra som Chesterfield soffan gjort. Lika poppis idag som den var på 1700-talet.

1700- talet & Rokokon – en soffrevolution

Låt oss resa till ”La Manche” och till Frankrike på 1700-talet, där soffans inflytande blev nåt stort och nya spännande modeller uppkom. Både Louis XIV och Louis XV var kända för sitt intresse i interiörer och mycket hände med soffans stil mellan slutet av 1500-talet och fram till 1600-talet. Slottet i Versailles, där kungen höll hov, var ett landmärke för den tidens extragavanta inredning. Nya soffmodeller kom till liv som schäslong och kanape. Detta är en mindre soffa med arm och ryggstöd som var otroligt populär vid den tiden. Lite visste dessa båda Louis hur de påverkade modernt boende och inredning. De skapade inte bara nya modeller av möbler. De fastställde behovet att möbler kan vara eleganta och konstnärliga, bortom deras huvudsakliga användningsområden.

Ursnygg beige soffa ovan finns HÄR

Ja det är otroligt hur soffan har förändrats genom tiderna, fram till vad den är idag. Soffan är inte bara en
symbol för komfort och mysighet, utan en symbol för att känna sig hemma. Soffan har en stark
koppling till vår familj och vänner. Det är när vi sitter på soffan som vi umgås, skrattar och
delar erfarenheter, på så sätt är soffan mittpunkten i våra hem. Den moderna soffan har blivit en viktig del
av vårt vardagsliv och även om design och material har förändrats mycket sedan ursprunget, så är den fortfarande en symbol för komfort i våra liv.

Soffan forever!

SHOPPA SOFFOR

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 489 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis