Så tar du de snyggaste foton till Instagram

Vill du synas bättre på sociala medier? Då finns det inget mer effektivt vapen än att bli en superstar på foto. Det krävs ingen talang för att bli bra på att fota. Istället handlar det om att lära sig grunderna för hur man komponerar en bild.

LÄS MER: Så inreder ni med speglar som de kända Instagram hemmen

Med denna snabbkurs i hur man tar snygga bilder till Instagram, får du lära dig allt du behöver veta för att ta bilder som sticker ut i dina sociala medier. Är du redo? Då kör vi igång med vår fotokurs för Instagram! Här får ni tips hur ni tar de snyggaste foton till Instagram

Foton till Instagram tips

Ovan ser vi foto från Köpenhamn fotat av Maria på Inredningsvis.

Investera i en bra kamera eller ny mobil

Det första du bör göra är att investera i en riktigt bra kamera. Om du verkligen vill satsa på fotografi, är det en riktig systemkamera du ska ha. Då får du möjlighet att lära dig alla inställningar som man kan göra på en kamera, med slutartid, zoom, osv. Dessa kameror har också automatiska inställningar, så att du snabbt kan komma igång och ta bilder samtidigt som du lär dig inställningarna.

Vill du inte investera i dyr systemkamera så kan du istället se till att ha en någorlunda modern smartphone. Kameran i dessa telefoner har utvecklats något enormt på senare år och erbjuder nu mycket bra kvalite på bilder.

Lär dig komponera en bild

När du väl hittat ett motiv som du vill fånga på bild och få ut på din Instagram, är det inte bara att rikta kameran och knäppa bilden. Du behöver se till att komponera din bild så att det blir en behaglig balans mellan bakgrund och det motiv som står i fokus.

Om du ska fotografera landskap, finns det en bra regel att förhålla sig till. Tänkt dig att du har en tavla och att du delar in den i tre lika stora sektioner, i vågrät riktning. I den översta tredjedelen ska du ha himlen, i den mellersta delen ska du ha bakgrunden och i den nedre sektionen placerar du motivet eller förgrunden.

Om du jobbar på detta sätt så kommer du få bilder som är mer tilltagande och som gör sig bättre på Instagram.

Ovan ser vi foto från Köpenhamn fotat av Maria på Inredningsvis.

Arbeta med bländaren

Oavsett om du använder en smartphone eller en systemkamera, kan du lära dig grunderna om hur en bländare fungerar och hur det påverkar en bild. Bländaröppning innebär enkelt uttryckt hur öppen eller stängd bländaren i kameran i kameran är.

Man uttrycker bländaröppningen i så kallade F-tal. Om du väljer ett lågt F-värde så kan du ta snygga porträttbilder, där bakgrunden blir något oskarpt och motivet står i fokus. Om du använder en smartphone så finns det ofta en porträttfunktion som åstadkommer just detta.

Det här är ett smidigt sätt att få bilderna att se mer professionella ut. Om du ska fota människor är detta ett grymt sätt att få fina bilder på.

Foto @Radhus112

Lång eller kort exponeringstid

Exponeringstid i en kamera är precis vad det låter som. Det handlar om den tid som bilden exponeras för ljus. Om man exempelvis fotar i mörker, behöver man en längre exponeringstid för att allt ljus ska hinna samlas upp av kameran. Vid mycker ljusa förhållanden kan man använda en kort exponeringstid.

Om man använder blixt kan man använda en kort exponeringstid oavsett ljusförhållanden. Vill du fota saker i rörelse, behöver du använda en kort exponeringstid för att det inte ska bli suddigt.

Du kan också åstadkomma fräcka effekter genom att till exempel fota ett vattenfall och använda dig av lång exponeringstid. Eller om du är stabil på handen och följer med ett föremål i rörelse, samtidigt som du har lång exponeringstid. Då kommer ditt motiv att vara skarpt, men bakgrunden kommer vara suddig. Detta kan till exempel användas för att förstärka känslan av fart, om man fotar en bil eller ett tåg.

Vanliga frågor om hur man tar snygga bilder

Vill du veta mer om hur man kan ta riktigt snygga bilder? Här samlar vi svaren på några av de vanligaste frågorna!

Hur tar man bra bilder till Instagram?

Genom att lära sig grunderna inom fototeknik. Hur man komponerar en bild och hur man arbetar med slutartid och bländare. Bara genom att sätta sig in i detta kommer man långt!

Hur tar man bra bilder på sig själv?

För att ta riktigt snygga bilder på sig själv kan man använda sig av självutlösaren och sedan komponera bilden enligt samma teknik som när man fotar andra.

Vad har influencers för kamera?

Många influencers idag använder en vanlig mobilkamera när dom fotar. Anledningen är att dessa kameror utvecklats så mycket på senare år, att kvalitén på en bild på Instagram inte skiljer sig från den tagen av en systemkamera.

Foto @Designguro

Sammanfattning – Ta foton till Instagram

Nu har du fått lära dig grunderna inom fototeknik och hur du kan ta snyggare bilder till din Instagram och dina övriga sociala medier. Och kom ihåg att det går ta riktigt bra foton till Instagram med den nya mobiler. speciellt nya Iphone. Nu är det dags att ge dig ut och fotografera! Lycka till!

/Maria

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

6 kommentarer

Caroline@inner-outerbeauty.com söndag, maj 5, 2013 - 19:48

So beautiful! xo Caroline

Svara
Denisa söndag, maj 5, 2013 - 20:27

All that pics are soo nice. Have a great day.

http://www.fashiondenis.com/

Svara
http://anna-and-klaudia.blogspot.com/ söndag, maj 5, 2013 - 20:34

beautiful place :)

Svara
thehautecookie söndag, maj 5, 2013 - 20:59 Svara
Serendipity! söndag, maj 5, 2013 - 21:00

Lovely pictures as always!
xoxo,
http://www.serendipitysyle7.blogspot.com

Svara
Miss Twiggy söndag, maj 5, 2013 - 22:57

I love all the photos…

http://littlemisstwiggy.blogspot.com/

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

6 kommentarer 565 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis