När man planerar att bygga om eller renovera vill man bara komma igång så fort som möjligt. Men det lönar sig alltid att lägga lite extra tid på förberedelserna och läsa på ordentligt innan du börjar. Bygglov, avtalsformer och försäkringar är kanske inte lika roligt som att tänka på kräver inredning, materialval och snickrande, med det är viktiga saker att ha med sig när man renoverar.
När det är dags för en renovering kan det vara en god idé att se över hur dina försäkringar ser ut. I mer än 200 år har Gjensidige Försäkring försäkrat liv, hälsa och egendom för kunder i Norden och Baltikum. Företagets jobbar efter grundvärderingarna kundengagemang och tillit. Man jobbar med kunden i fokus, att man ska vara rätt försäkring och det är inte för inte som företaget är ett av de största försäkringsbolagen och även börsregistrerat.
Det finns saker som man får göra själv och vissa saker ska man inte göra själv. Exempelvis kräver alla elarbeten kunskap och försiktighet. Det mesta som har med installation att göra måste göras av en behörig elinstallatör.
Detta får du göra själv:
- Byta trasig säkring (propp) och återställa automatsäkring om den löst ut. Tänk på att om säkringen går igen kan det vara något som är fel. Kontakta en behörig elinstallatör om du inte hittar felet.
- Reparera och byta ut delar i trasig skarvsladd och apparatsladdar. Du får inte laga en sladd som gått av eller har skadad isolering, men du kan kapa av den trasiga delen.
- Byta fast installerad strömbrytare och vägguttag (högst 16 A)
- Ansluta och byta ut fast anslutna ljusarmaturer om de inte är i ett våtutrymme.
Detta ska en elektriker göra:
- Installering av golvvärme och värmekabel.
- Byte av ojordat vägguttag mot ett jordat.
- Byte av vanlig strömbrytare mot dimmer.
- Förläggning av kabel i marken.
- Utförande av fast installation.
Har man bara koll och vet vad man får och inte får göra själv går det enklare att planera renoveringen och komma till den roliga biten, att inreda. De flesta av oss vill ha det fint och fräscht hemma. Inredningsstilen säger en hel del om vilka det är som bor där. En renovering kräver såklart inte att man slänger ut det gamla möblemanget och köper allt helt nytt. Du får ett betydligt mer personligt hem och du istället använder det du har, kanske bytet ut vissa saker och köper något nytt. Något som kan vara bra och en god hjälp i arbetet är att göra en moodboard. Samla bilder på inredning, färger och tyger som du gillar. Då blir det lättare att få till en röd tråd som går igen i hemmet och det blir lättare att få en översyn av hur resultatet blir.