6 mest makalösa slott i världen

6 mest makalösa slott i världen

Innehållsförteckning

Just nu när Corona pandemin råder har vi förlorat friheten att resa. För mig känns det riktigt mörkt då jag älskar att resa. Men det är ju bara att acceptera läget och inse inget kommer bli som förut. Det enda vi resenarkomaner kan göra nu är att drömma oss bort. För alla som älskar GOT är slott något som hjärtat klappar extra för. Visst finns det en prinsessa långt inne i varje kvinna som önskar hon vore drottning på tronen en dag. Jag har personligen alltid älskad historien om Marie Antoinette. Menar vilken känd person är en levande legend 300 år senare? Knappast nån.

Här presenterar jag nu 6 makalösa sagoslott som man bör se en gång innan man dör.

Versailles – Paris/Frankrike

Självklart börjar jag med mitt eget favoslott det storslagna Franska Versailles slott. Detta makalösa slott med gigantiska omgivningar ligger utanför Paris. Hela området runt slottet är större än hela Manhattan. Vissa tycker det är för grandiost, andra älskar det och kommer tillbaka varje år. Det har lagt så mycket pengar på detta magnifika bygge att det förmodligen skulle försörja halva planeten. Man får vinna på spel tusen gånger om för att ha råd med ett nytt Versailles. På tal om spel så finns det nu online casinon som tar Swish perfekt om man vill vinna litre extra dessa fattiga Corona tider. Några som inte hade back med pengar är de två kändaste kungligheter som regerade på Versailles.  Nämligen “Solkungen”, Ludvig XIV, som initierade bygget, och drottning Marie-Antoinette. Den sistnämnda behöver nog ingen större presentation, då hon är kändare än Justin Bieber. Marie A levde i överdåd på vErsailles och det retade många fattiga i Frankrike. Hennes kungliga börd och utsvävande leverne blev till slut hennes fall. Hon miste sorgligt nog huvudet under den blodiga Franska revolutionen.

 

Mont Saint-Michel – Frankrike

Detta slotts strategiska läge på en tidvattenö var ett genialt drag i självförsvar mot fiender i historien.Slottets unika klosterbyggnad gör Mont Saint-Michel till en av de mest pittoreska slotten i världen. Slottets farliga skönhet gjorde det snabbt till en helig religiös plats och massor av medeltida pilgrimer gjorde vandringen utanför Normandie kusten för att nå ön. Skyddad av ett massivt tidvattensskift kunde Mont Saint-Michael (tills nyligen) endast nås från en väg vid lågvatten. Detta naturliga försvar gjorde det möjligt för ön att förbli oöverträffad under hundraårskriget med England. Fransmännen lyckades avvärja en full attack från britterna med bara en liten grupp av soldater som höll fortet.

 

Edinburgh Castle – UK

För alla som älskar GOT är detta slottet ett MÅSTE!

Edinburgh Castle är en av Europas äldsta och mest historiskt viktiga platser. Beläget på Castle Rock med utsikt över Skottlands huvudstad, byggdes slottet på 1100-talet. Kullen var emellertid värd för skotska kungligheter långt innan. Den första kungen av Skottland som bodde på Castle Rock var Malcolm III Canmore. Efter hans hustru dödades byggdes Saint Margaret’s Chapel mellan 1130 och 1140 och är den äldsta överlevande byggnaden i Edinburgh idag. Århundraden av kungligheter följde i hans fotspår innan slottet förvandlades till en militärbas under 1600-talet och senare till ett fängelse. Som det mest besökta slottet i Storbritannien har Edinburgh Castle verkligen stått tidens prov.

 

Český Krumlov – Tjeckien

Tjeckien är kanske mest känd för sin pittoreska, gamla världsarkitektur och öl, men slottet Český Krumlov bör inte förbises. Detta magnifika 13-talskomplex utstrålar inte bara en dominerande närvaro över floden Vltava, den är även en av de största i sitt slag i Centraleuropa. Mest känt är slottet för björngraven mellan gårdarna. Björnar har alltid varit synonyma med Krumlov slottet sedan 1500-talet. Genom historien har björnar fötts upp och hållts runt vallgraven, vilket gett en skrämmande skyddsmur mot inkräktare.

 

Ksar of Ait-Ben-Haddou – Marocko

Beläget högt i det dammiga landet mellan Marrakech och Saharaöknen, imponerar den orange fästningen Ait-Ben-Haddou alla vid första anblicken. Med sin skiktkakedesign, slingrande gränder och slingrande trappuppgångar navigerar över den massiva grunden från 1600-talets stad. Området innehar en moské, två kyrkogårdar, ett allmän torg och hus i olika storlekar inom dess skyddande murar. Döpt Marockos Hollywood, Ait-Ben-Haddou var till och med i filmer som “Gladiator”, “Alexander” och “The Mummy” tillsammans med hit-TV-program som “Game of Thrones” och “Prison Break” filmades. Eftersom det är ett perfekt exempel på Marockansk arkitektur förklarade UNESCO Ait-Ben-Haddou till världsarv 1987.

Palácio Nacional da Pena – Portugal

Palácio Nacional da Pena står på toppen av en hög kulle ovanför staden Sintra i Portugal, cirka tre mil från huvudstaden Lissabon. Vid klart väder kan slottet ses från långt håll, och hit kommer många slottsintresserade varje år för att beundra den ovanligt färgglada byggnaden. På kullen byggdes på 1100-talet ett litet kapell, som ersattes av ett kloster i början på 1500-talet På 1830-talet övergavs klostret, men köptes snart av prins Ferdinand II (senare kung) som byggde ut det till ett ståtligt palats. Det färgglada slottet är idag ett museum och ett världsarv.

Foto: Leo Korman

Slutsummering

Visst väcker dessa slott den där magiska sagokänslan man hade som barn. Min mamma läste TON av sagor för mig som barn. Jag drömde mig bort till andra världar och slotten var alltid en favo fantasi. Det är den där magiska fantasin vi får ta med oss och leva på nu när vi inte kan resa. För en dag blir sagan sann och vi kan flyga till andra världar igen och känna sann frihet. Det är det Corona krisen lärt oss, att ALDRIG nånsin ta frihet för givet igen. Den är en gåva som vi ska vara tacksamma för varenda dyrbar minut.

Keep the dream alive and it will come true!

 

 

 

Foto längst upp HÄR

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024