6 sätt att Inreda med skjutdörrar

Att inreda med skjutdörrar hjälper till att frigöra utrymme i hemmet. Eftersom skjutdörrarna inte går utåt i rummet får man mer plats för möbler. På så sätt kan du öppna upp ditt hemflöde och skiljeväggar med besväret med skrymmande svängdörrar. Dessutom ger skjutdörrarna dig friheten att växla mellan öppna och stängda dörrar.

LÄS MER: Så inreder ni hallen – bästa hall guiden nånsin

Du kan till och med göra det med en gammal rustik dörr. Här har vi highlighted några skjutdörrar idéer som du kan hämta inspiration från.

Skjutdörrar – tips och inspiration

Foto: Luck.se

Skjutdörrar i köket

Du kan använda skjutdörrar för att separera förvaring och skafferi i köket. Om du äger ett walk-in skafferi och vill spara utrymme, överväg en väggmonterad skjutdörr istället för stora dörrar som kommer att uppta mer utrymme. Även om målet här är funktionalitet, skadar det inte att vara kreativ med dörrarna. Du kan till exempel använda griffeltavla för att lägga till personliga meddelanden.

Om det passar dig kan du alltid välja skjutdörrar i glas. De får rummet att kännas luftigare. När allt kommer omkring, vad har du nytta av att dölja en underbar butlers skafferi när du kan lägga till lite stil med glas?

Så här snyggt kan det bli med spegel skjutdörrar i hallen! Foto: Mirrorline.se

Skjutdörrar i hall

Att inreda med skjutdörrar i hallen är en utmärkt idé! Ofta har hallen en liten yta och då behöver man spara plats. Att inreda med skjutdörrar här kommer spara space och ge en smidig förvaringslösning. Jag tipsar er om att inreda med skjutdörrar med speglar i hallen. Då slår ni två flugor i en smäll och slipper lösa speglar.

Skjutdörrar i badrummet

För att ge ditt badrum ett modernt och elegant utseende, överväga skjutdörrar. Fickskjutdörrar tar till exempel inte upp något utrymme. Överväg glasskjutdörrar för ditt badrum för ett elegant utseende.

Foto: Mirrorline

I vardagsrummet

Om du ursprungligen ville ha ett öppet koncept men nu är uttråkadav det, kan du alltid lita på skjutdörrar för att skilja ditt vardagsrum från andra delar i ditt hem. För att öppna ditt rum kan du alltid lämna dem öppna. Men om du behöver lite integritet kan du stänga dem när du vill.

I matsalen

Eftersom skjutdörrar inte behöver passa in i dörrkarmen kan du bli kreativ med dem. Det här är din chans att använda vintage eller antika dörrar. Ett par vackra sekelskiftesdörrar kan göra mirakel i matsalen.

I sovrum

Detta är ett så bra val det kan bli. Ofta är sovrum mindre än tex vardagsrummet. Då vill man spara plats där utan massa skrymmande utåtgående dörrar. Med skjutdörrar i sovrummet får rummet även en modern och stilren look.

Foto Lucks.se

Skjutdörrar som garderober

Att använda skjutdörrar istället för gångjärnsdörrar för garderober blir långsamt men stadigt en trend. Den stora fördelen med skjutdörrar på garderober är att de inte kräver mycket utrymme framför sig eftersom de glider från sida till sida. Därför kan de även fungera bra i slutet av sängen.

Vad är en gångjärnsdörrdesign?

Denna dörrdesign har en dörr fäst vid dörren som fastnar i gångjärnen. Ju större dörr, desto mer behövde gångjärnen förankra den. Gångjärnsdörrar öppnas i 90 graders vinkel och har varit populära genom åren.

Dessutom är skjutdörrsgarderober alltid större, vilket ger dig mer utrymme att stapla dina tillhörigheter. De är också mer stabila eftersom de inte är beroende av gångjärn för att förankra dörrarna. Om du vill att ditt lilla rum ska se större ut kan du alltid välja en skjutdörr i glas.

En nackdel med att använda dessa dörrar på garderober är att du inte kan se allt ditt garderobsinnehåll på en gång. Detta är dock knappt ett problem eftersom dörrarna glider så lätt. Skjutdörr garderober är perfekta för trånga utrymmen och moderna hem.

Fördelar med att använda skjutdörrar i ditt hem

Några av fördelarna med skjutdörrar inkluderar:

Energi Effektivitet

Dagens innovationer syftar till att förbättra miljön, och skjutdörrar är inget undantag. De håller ditt hem svalt under sommaren och varmt under vintern. När de är korrekt installerade fungerar de som en ljud- och väderbuffert som skyddar ditt hem från regn, vind och damm. Beroende på hur miljövänligt du är villig att gå kan du få hållbara skjutdörrar i trä med samma styrka som är bra isolatorer.

Säkerhet

Under de senaste åren har skjutdörrar märkts som farliga eftersom säkerhetsglas inte användes vid installationen. Detta är dock inte fallet idag, eftersom du kan få skjutdörrar med krossat säkerhetsglas.

Förbättrat flöde

Genom att skapa ett sömlöst flöde mellan ditt hems inomhus- och utomhusutrymmen gör dessa dörrar det enkelt att föra naturen till insidan. Eftersom de har stora glasrutor kan skjutdörrar njuta av vacker utsikt över ditt landskap.

Säkerhet

Säkerhet är en avgörande faktor att tänka på närman investerar i skjutdörrar. Se till att du väljer skjutdörrar med aluminiumtätningar, fasta löv och inbyggda packningar. Kolla också efter kroklåsmekanismen som förhindrar att dörrbladet förskjuts i ramen. Säkra skjutdörrar kommer också medkonstruerade styltor för att ge extra stabilitet. Detta skapar i sin tur en bro mellan ditt inomhus och utomhus.

Sparar utrymme

Skjutdörrar behöver inte gångjärn för att fungera. I stället för att svänga upp glider de längs ett spår. Därför behöver du inted extra utrymme för dörrbågen.

Förbättrad stil

Att installera skjutdörrar ger ditt hem en touch av elegans. Det enkla och eleganta utseendet de ger harmoniserar med nästan alla arkitektoniska stilar. Dessutom erbjuder de en prakti k och funktionell design om maximerar utomhusutsikt och naturligt ljus.

Var kan jag använda skjutdörrar?

Skjutdörrar kan användas nästan var som helst i ditt hem. Du kan använda dem i:

 • Diversehandel
 • Hotellentréer
 • Kontorsentréer
 • Hissar
 • Garderober/garderober
 • Uteplatser
 • Pentryn
 • Rum som avdelare
 • Badrum
 • Sovrum
 • Vardagsrum
 • Kök
 • Korridorer
 • Matsal
 • källare

Områden där du inte kan använda skjutdörrarna

Även om skjutdörrar kan användas nästan var som helst, finns det områden där de inte är ett genomförbart alternativ.

 • Områden med extremt väder: Att använda skjutbara glasdörrar kanske inte är en viable-lösning om du bor i ett område som upplever frekventa stormar och frost. Dessutom kan extrema temperaturer spricka dem.
 • Osäkra områden: Skjutbara glasdörrar kan utgöra en säkerhetsrisk när det gäller att skydda ditt hem från inkräktare.
 • Tuffa klimatområden: Jämfört med vanliga dörrar kräver skjutbara glasdörrar mer underhåll. Detta beror på att de är benägna att vattenfläckar och smutsstrimmor. Därför kan du behöva rengöra dem ganska ofta om du bor i ett tufft klimat.

Varför skjutdörrar sparar utrymme i små hem

En viktig anledning till att de flesta föredrar skjutdörrar är att de sparar utrymme i ditt hem. Detta beror på att de  är  gångjärnslösa och fungerar genom att glida över varandra. Dessutom, eftersom de inte behöver svänga upp, kommer det inte att vara nödvändigt att skapautrymme runt dörröppningen.

Vilka är fördelarna med gångjärnsdörrar?

Gångjärnsdörrar finns i olika typer. När de används i garderober ger de bättre utsikt när de öppnas utåt. Dessutom låter de dig lägga till extra utrymme i din garderob genom att installerakrokar där du kan lämna dina föremål.

Skjutdörrar kontra gångjärnsdörrar: Vilket är bättre?

I allmänhet beror ditt val av dörr på dina behov och preferenser. Till exempel är både skjut- och gångjärnsdörrar utmärkta val beroende på din situation. However, när platsbesparing är en övervägande faktor, kanske du vill välja skjutdörrar.

Foto: Lucks.se

Slutsats: inreda med Skjutdörrar

Skjutdörrar förbättrar funktionaliteten och ge en touch av stil till ditt hem, det finns mycket som skjutdörrar kan uppnå. Denna typ av inredning passar perfekt i en tid av compact living och mindre boenden. Vi älskar även deras mångsidighet och enkla design.

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

4 kommentarer

Mian på Finaste mattan onsdag, maj 20, 2015 - 13:20

KAN man ha för många garderober…? : ) Nej, man kan inte det! :)

Svara
Kristina torsdag, maj 21, 2015 - 11:14

Så snyggt! Var kommer den gråa fåtöljen ifrån?!

Svara
Thomas Eriksson fredag, juni 12, 2015 - 08:36

Hej Kristina , fotöljen kommer från HAY

Svara
karlsvenssonnn måndag, maj 25, 2015 - 14:03

Så snygga skjutdörrar!

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 kommentarer 730 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis