Skinnsoffans historia från dåtid till nutid

(I samarbete med Nilssons i Svedala)

Skinnsoffan är en våra absolut populäraste soffmodeller. Framför allt på 80 och 90-talen minns vi skinnsoffans riktiga storhetstid. Denna maskulina soffa har en exklusiv vibe och ger rummet samma känsla. Vår älskade skinnsoffa har dessutom en lång historia bakom sig. En historia som grundas ända tillbaka till Forntida Egypten.

Här får ni nu skinnsoffans spännande historia med en riktig GOT känsla.

I modern tid finns många olika skinnsoff modeller att välja på!

I tusentals år har läder/skinn varit ett material av stor betydelse, som används för kläder och rustningar. Detta material valdes vanligtvis på grund av dess hållbarhet och motstånd. Långt innan skinnet blev en modesymbol var det helt enkelt en biprodukt av jakt. Egyptierna var de första som använde detta ädla material till stolar och möbler. Därefter blev Grekerna också kända för sin användning av läder och för att utveckla de första metoderna för att garva djurskinn. Garvningsprocessen var extremt viktig eftersom den förbättrade hudens hållbarhet. Senare använde Romarna samma färdigheter och kunskap och använde den för tillverkning av sandaler, militär utrustning, sadlar och selar.

Medeltiden – skinnsoffan föds

Under Medeltiden började lädermöbler få rejäl popularitet bland rika familjer, som främst använde det för att täcka stolar och soffor och då förbättra deras komfort. När metoderna för garvning och konstruktion av lädermöbler förbättrades. En speciell man på jakt efter att hitta den perfekta soffan fick en enorm inverkan på dess historia. Hans namn var Philip Dormer Stanhope, den 4de jarlen av Chesterfield, en mycket ansedd statsman, diplomat, författare och en sann innovatör. Philip fann att möblerna vid den tiden inte var tillräckligt bekväma för att en adelsman kunde sitta och njuta av en konversation. Så han bad en hantverkare att bygga en lädersoffa med rygg och armstöd och bildade den ikoniska formen vi känner idag som Chesterfield-soffan.

Det var inte förrän på 1800-talet att knapptuffing introducerades, eftersom en adelsman ville ha en soffa som var både elegant och bekväm. Man tror att Earl på sin dödsbädd sa till sin butler ”ge Mr. Dayrolles en stol”, han hänvisade till sin gudson, Solomon Dayrolles. Trenden som fastställdes av jarlen var ett stort märke för hur hem utformas idag. Hans soffrevolution och goda smak gjorde det möjligt för honom att skapa en möbel, som fortfarande är mäkta poppis än idag och ses som en elegant designmöbel.

Chesterfieldsoffan var den första riktiga moderna soffan uppkommen på 1700-talet, och den är lika populär idag som då.

Skinnsoffans genombrott

Med den industriella revolutionen och den ökade produktionen med den industriella revolutionen och den ökade produktionsförmågan som följde med det, blev lädersoffor alltmer populära bland medelklassen. Skinnsoffan var inte längre bara en symbol för rikedom och adel. Nej lädersoffan blev en populär hushållsmöbel, där familjer samlades varje dag. Idag finns skinnsoffan i var mans hem och ger oss en känsla av komfort och avkoppling. Skinnsoffor finns i många olifa former och färger och kan bli ett utmärkt elegant val för vardagsrummet.

Idag går cirka 50% av det producerade lädret direkt till skoindustrin, 25% står för kläder och 15% används faktiskt för möbler.

Alla snygga skinnsoffor ovan kommer från butiken Nilssonsisvedala.se I denna butik hittar ni massor av snygga möbler i Skandinavisk stil. Det finns möbler för alla rum som vardagsrm, sovrum, matrum, uterum etc. Butiken haf kända varumärken som bland annat Ekens, Conform, Matt-Tema, Möbelform och Jensen. Nilssonsisvedala finns både som onlinebutik och som fysisk butik att besöka i Svedala. Själva säger Nilssoniscedala:

Garanterad trivselatmosfär ingår i besöket hos Nilssons i Svedala

Visst är skinnsoffans historia spännande? Det är så intressant att läsa om olika möbler ursprung och historia, man lär sig alltid nåt nytt.

Stay safe & stay at home!

SHOPPA SOFFOR

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 264 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis