fbpx

Silverkalla – Skötsel och planteringstips

Silver kalla är en tropisk perenn som finns i flera sorter och är fantastiska krukväxter. De har alla stora, smala, såväl som glänsande löv på korta stjälkar och blommor. Silverkallan är bland en av de mest framstående krukväxterna, liksom dess nyansvariationer, från mörkt silver till rött ger växten stor personlighet till ditt hem.

Silverkallor är långsamt växande och är lättskötta krukväxter, det är därför de blivit så populära i Svenska hem.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Varning: Silverkalla är giftig att förtära för husdjur och barn så se upp.

Silverkalla skötsel

Silverkallor är som sagt kända för sin (nästan) handsfree-skötsel, förutsatt att du följer en grundregel: Ju ljusare brokighet på växtens löv, desto mer solsken kommer den säkert att kräva. Håll även jorden och luften fuktig, så kommer du att belönas med en varaktig krukväxt, som definitivt inte kommer att växa ur sin kruka när som helst snart.

Ljus

Mörkare miljövänliga sorter av kinesiska vintergröna växter kan växa i nästan skugga, medan de brokiga sorterna kräver lite mer intensivt ljus. Se till att inte avslöja någon av växterna (oavsett sort) för att styra solskenet, eftersom de extrema strålarna bekvämt kan bränna de ömtåliga bladen.

Jord

Oundvikligen är den kinesiska vintergröna inte särskilt noggrann när den hänför sig till smutsen den är planterad i. I allmänhet är en väldränerad, lite sur krukjord utmärkt för växten. Om du upptäcker att din plockade smuts håller kvar för mycket vatten, försök att blanda i sand eller perlit för att hjälpa till med vattendränering. Du bör dessutom se till att plantera din kinesiska vintergröna i en kruka med gott om dräneringsöppningar vid basen.

Vattning

Den kinesiska vintergröna växten frodas i fuktig men inte vattensjuk smuts. För att uppnå denna jämvikt, vattna din planta ordentligt och låt den sedan torka innan du vattnar en gång till. Du kan bibehålla detta tempo med våren, sommaren, såväl som förlusten, minska på vintern (men aldrig någonsin låta växten torka helt).

Temperatur och luftfuktighet

Dessa växter gillar inte kalla drag eller temperaturer som anges under cirka 70 nivåer Fahrenheit. Se till att behålla din kinesiska vintergröna långt från hemmets fönster eller ventiler som spränger i fantastiska temperaturnivåer – ju varmare plats du kan hitta, desto bättre.

Som ett resultat av dess höga fuktbehov anser vissa bönder kinesisk vintergrön vara en växthusväxt. Det kommer att göra bäst i den mysiga, fuktiga och ljusa miljön i ett växthus, men det kan framgångsrikt utökas i ditt hem genom att komma så nära som möjligt till dessa problem. För att öka luftfuktigheten runt din växt, dimma den ofta, samt överväg att placera den på en fuktbenägen plats i din bostad, som ditt kök eller toalett. Om ditt hus är särskilt torrt kan du köpa en liten rumsluftfuktare att placera nära din växt.

Gödsling

För bästa resultat, mata din kinesiska vintergröna med pellets med långsam frisättning eller flytande gödningsmedel två gånger om året, i början och slutet av den växande säsongen. För beloppet som ska användas, följ riktlinjerna för artikeletiketter.

Silverkalla sorter

Det finns ett antal framstående sorter av Aglaonema commutatum, inklusive:

’Frasher’: Denna serie har mjölkaktiga, miljövänliga nedfallna löv, med krämig variation och vita bladskaft.
’Pseudobracteatum’: Denna typ har blad besprutade med gröngrå fläckar, med vita markeringar på venerna.
’Vit Rajah’: Denna sort har anförtrott stora mängder vit pigmentering.
’Red Zircon’: Denna serie har gröna nedfallna löv med rosa fläckiga sektioner i anläggningen.
’Silverbukten’: Denna sort har silvertoner i mitten av huvudsakligen gröna blad.
’ Maria’: Det här är en nyanstolerant sort med mörka miljövänliga blad avbrutna med silvriga ränder.

Föröka Sliverkalla

Kinesiska vintergröna växter kan förökas med stamsticklingar eller genom att dela växterna under omplanteringen. Vänta till mitten av sommaren när vädret är som varmast för att cirkulera kinesisk vintergrön.

Föröka via sticklingar:

 • Använd ett skarpt klippverktyg för att ta ett skott från mammaplantan som är ett antal centimeter långt.
  Doppa den nedre änden i rothormonmedel och placera sticklingen i ett glas vatten placerat i indirekt solljus. Rötter bör utvecklas inom 3 till 4 veckor.
  Överför noggrant och även försiktigt din stickling till en kruka fylld med väldränerad krukjord samt håll den fuktig.

Parasiter och växtsjukdomar

Även om denna växt inte är särskilt mottaglig för insekter eller tillstånd, kan den kinesiska vintergröna med jämna mellanrum fånga en vanlig krukväxtbekymmer som sortiment, mjöllöss eller spindeltermiter. Dessa kan behandlas med en insekticid eller naturlig neemolja.

En hel del olika andra problem utvecklas eftersom växten hålls för fuktig, och svampproblem (och ursprungsröta) är vanliga hos en övervattnad kinesisk vintergrön.2.

Omplantering

Denna växt expanderar bra i en grundläggande torvbaserad krukväxtblandning. Det kan vara ett bra förslag att blanda i lite sand eller perlit för att öka vattendräneringen.3 Vilken typ av produkt som helst kommer säkert att ge en kruka, även om det råder att använda en dekorativ keramik- eller lerkruka med utmärkt dränering. Plantera om dem vartannat eller vart tredje år under våren. Silverkallan kan tillåtas bli något rotbunden innan omplantering. Krukblandningen bör hållas fuktig hela tiden, men vattningen kan minskas något för det kalla vädret.

Vanliga problem med Silverkallaväxter

Det finns faktiskt ett problem som du kan hitta med den annars hållbara och dessutom bekymmersfria krukväxt och det är att den kan få lockiga eller vågiga löv. Så snart problemet är löst måste växten återhämta sig.

 • Åldrande: Detta är en typisk incident i en äldre växt. Bli helt enkelt av med nästan alla sina löv på grund att den åldras.
 • Alldeles för mycket ljus: Direkt solsken kan orsaka lövsvällning. Ta bort brända nedfallna löv och flytta plantan till ett intensivt område som inte är i direkt solsken.
 • Temperaturförändringar: Anläggningen väljer mysiga, dragfria ytor.
  Minskad fuktighet: Du kan behöva öka luftfuktigheten runt din växt med imma.
 • Undervattna: Alltför helt torr smuts kommer att påverka bladen. Vattna långsamt växten så att de fallna löven kan återhämta sig. Ta bort helt torra, skarpa fallna löv.
 • Övervattning: Dessa växter föredrar torrare till extremt fuktig jord. Låt den ledande tum av smuts torka ut innan du strö för att stoppa ursprungsröta. Om potten är större (cirka 10 till 12 tum i diameter), låt ännu mer av smutsen torka – ungefär halvvägs ner.

FAQ

Är en Silverkalla lätt att ta hand om?

De är extremt lätta krukväxter att odla. Viktigast av allt, de gillar inte fullt solljus, så de är idealiska för praktiskt taget alla områden i ditt hus, särskilt om hemfönsterljus är en produkt.

Hur snabbt växer Silverkallor?

Kinesisk vintergrön är en långsamväxande växt, vilket indikerar att omplantering är nödvändig bara vartannat år.

REA PÅ SOFFOR

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
1049513995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
1299513995
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
44956295
Soffadirekt
44956495

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis