fbpx

Shein i Sverige – ett hot eller bara billigt?  

Shein Sverige har varit i hetluften i media på senare tid! De ses som ett hot mot den Svenska marknaden, de erbjuder mycket billigare produkter än de flesta Svenska handlare gör. Men frågan är till vilket pris? Shein har fått hård kritik för dåliga tillverknings förhållanden och omiljövänliga material.

Shein är en Kinesisk klädkedja som nu finns i över 220 länder och som satsar på billiga kläder. En debatt har nyss  blossat upp gällande arbetsförhållandena på de fabriker som producerar kläderna. Men frågan är hur mycket detta är en misskrediteringskampanj som syftar till att gynna västerländska klädkedjor. För faktum är ju att många företag även i Sverige säljer kläder som är producerade i Kina.

Shein Sverige

Hur bra är Svenska och Europeiska modeföretag på att kontrollera de fabriker som producerar kläderna som dom säljer? Är det kanske så att vi konsumenter har ett stort ansvar när det kommer till att välja vart vi handlar våra kläder och hur gör man för att kunna sätta sig in i detta ämnet?

Den ekonomiska krisen

Den globala ekonomin befinner sig just nu i ett utsatt läge och vi ser hur konsumtionen generellt går ned och hur många familjer kämpar med att få ekonomin att gå ihop. Tittar vi på Sverige så har följande hänt:

  • Elpriserna har gått upp
  • Räntorna har stigit
  • Matpriserna har rusat
  • Inflationen har skenat

Många tvingas hålla hårt i pengarna och när det gäller konsumtion av kläder så hamnar det ofta långt ned på listan över vad vi prioriterar. Framförallt handlar vi billigare kläder när vi får stramare marginaler och det är här som det också blir svårare att göra de moraliska avvägningar som vi annars gör när det gäller just ursprung av de varor vi konsumerar.

Hur moraliska är vi egentligen?

Frågan vi måste våga ställa oss själva är, när det väl kommer till kritan, hur moraliska är vi egentligen? Det är lätt att klappa sig själv på axeln och vara stolt över de val man gör, så länge det inte drabbar en själv. Men med mindre marginaler och där ett inköp av kläder faktiskt innebär att man behöver nedprioritera någonting annat, blir det en helt annan femma. Det är den typen av prioriteringar som gör verklig skillnad.

Många gånger kan man också ta den enkla vägen och handla av svenska företag, i tron om att här i Sverige så finns det lagar och regler som gör att de kläder vi köper inte kan ha producerats av barn eller av personer med usla förhållanden. Så är dock inte fallet. Det har visat sig gång på gång att klädjättarna hittar sätt att i sina leverantörskedjor lösa så att kläderna kommer från fabriker där arbetare tjänar några få ören eller kronor per timme. Vi har hört historier om arbetare som sover i läger och arbetar långa arbetspass med mycket dålig lön och hur lönen med nöd och näppe räcker till mat.

FAQ – Vanliga frågor om Shein

Är Shein sämre än H&M?

Det beror på vad man menar med sämre. Kvalitetsmässigt så ligger Shein och HM ganska nära varandra. Däremot finns det frågetecken både för HM och Shein när det gäller arbetsvillkor på de fabriker som producerar kläderna.

Med tanke också på att HM varit rejält i hetluften med sitt fusk med ”återvunna kläder” som inte återvunnits alls, så är inte de sämre in Shein på den fronten.

Varför är Shein så billigt?

Anledningen till att man kan köpa en t-shirt på Shein för några tior är att dom produceras i fabriker med lågavlönade arbetare och tveksamma arbetsvillkor. Det är upp till oss som konsumenter att ta ställning och det är vår efterfrågan som håller dessa produktionsled vid liv.

Är det bra att handla på Shein?

Det är bra för din plånbok, men mindre bra för din moral och det är viktigt att komma ihåg att de val vi gör som konsumenter påverkar andra människor i världen. Samtidigt behöver man försöka ge en så nyanserad bild som möjligt av hur världen ser ut och faktum är att Shein också skapar många arbetstillfällen och gör livet lite bättre för dom som redan lever under existensminimum.

Summering – Shein

I den här artikeln har vi tittat närmare på Shein och huruvida kedjan är bra eller dålig. Frågan är mycket svår att besvara, eftersom konsumtionen och efterfrågan möjliggör för klädkedjor som Shein att tjäna stora pengar och fortsätta sin verksamhet. Det går att åstadkomma mycket mer lagar och regleringar, men varje land stiftar sina egna lagar och om vi i väst inte håller med om de regler som sätts i Kina, måste vi visa detta genom att välja mer noggrant var vi handlar.

SOMMAR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
79958995
Soffadirekt
1399517975
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
3995 SEK4495 SEK
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
22952795
Soffadirekt
44955895

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis