Selleri superfood – gör dig frisk & smal

Varför Selleri är en supermat alla bör äta?

Selleri har blivit en av de mest populära livsmedel för dieter, och dess hälsofördelar. Selleri har så många fördelar för våra liv och hälsa att det verkligen är en superfood. Det finns flera fördelar med att använda selleri, och det finns flera sätt att införliva det i recept. Även om vissa människor använder det i flytande form, så finns det andra sätt att konsumera selleri. I den här artikeln kommer jag att lista alla de stora fördelarna med att använda selleri, och hur du kan använda det i recept för olika rätter.

Vad finns i selleri egentligen?

Selleri hyllas ofta för sina fördelar för hälsan och för våra kroppar, även om det ibland är svårt att förstå exakt vilka fördelarna är. Det kan hjälpa dig att inte bara förbättra din kost och hälsa, utan också förebygga flera sjukdomar. Låt oss lista upp vad selleri har som kan hjälpa din hälsa.

Antioxidant boost

En av de mest anmärkningsvärda sakerna med selleri är mängden antioxidanter som den innehåller. Antioxidanter kan hjälpa dig att stärka dina blodkärl, celler och organ. Detta har en mycket positiv inverkan på din hälsa.

Full av vitaminer

Selleri är också rik på vitaminer som vitamin A, C och K. Detta är en perfekt mat för att få din dagliga vitamindos. Vitamin A kan hjälpa dig att minska risken för cancer och förbättrar bland annat ditt immunförsvar. Vitamin K är också väldigt bra för dina ben. C-vitamin är också användbart, även om de flesta av oss är medvetna om dess fördelar.

Mineraler

Vi får höra som barn att vi måste dricka mycket mjölk för att få kalium, men denna mjölktrend håller långsamt på att dö ut. Selleri innehåller massor av kalium, som kan hjälpa dina ben, och förebygger och lindrar artrit.

Full av fiber

Selleri innehåller selleri och detta hjälper ditt matsmältningssystem, förbättrar din hälsa, hjälper till att hålla eller gå ner i vikt. Det hjälper dig också att hålla dig mätt under en längre tid.

Vad selleri kan göra för dig

Det är vetenskapligt bevisat att selleri kan hjälpa dig att förebygga vissa sjukdomar. Det kan också hjälpa dig att kontrollera eller gå ner i vikt, och det är en bra grönsak som människor som utövar en sport använder dagligen. Här är några av fördelarna med selleri:

 • ● Hjälper dig gå ner i vikt
 • ● Hjälper dig att göra dina ben starkare
 • ● Minskar nivån av kolesterol
 • ● Hjälper dig att sänka blodtrycket
 • ● Minskar inflammation
 • ● Hjälper att reducera akne
 • ● Kan även användas för att bekämpa psoriasis och eksem
 • ● Kan hjälpa dig att bekämpa infektioner
 • ● Förebygger magsår
 • ● Antioxidanter som hjälper dig att förebygga cancer
 • ● Minskar uppblåsthet i magen
 • ● Hjälper din matsmältning
 • ● Minskar sannolikheten för att ha leversjukdomar
 • ● Minskar migrän
 • ● Det har en lugnande effekt
 • ● Hjälper din mentala hälsa
 • ● Minskar artriteffekter
 • ● Minskar sannolikheten för att få grå starr
 • ● Förbättrar din immunitet

Med så många fördelar är selleri onekligen en supermat med stor kraft. Det här är bara hälsofördelarna, det finns också sexuella fördelar. Faktum är att vissa vetenskapliga studier pekar på att selleri är en supermat som faktiskt kan göra män mer attraktiva för kvinnor.

Selleri i recept

Ett av de vanligaste användningsområdena för selleri är i sellerijuice. Men helt ärligt, det är inte så gott. Som tur är finns det bättre alternativ där ute som vi kan använda. Att ha selleri i vissa recept verkar vara ett bättre sätt att få alla fördelarna med denna supermat, och även ha en välsmakande måltid.

Enkla recept med selleri

Ett av sätten som jag har använt för att äta selleri på ett enkelt och effektivt sätt är att krydda det och bara sätta in det i ugnen. Detta gör den mycket mer smakrik, du kan även lägga till lite sås, beroende på vad du gillar.

Sellerisoppa

En av mina favoriter är sellerisoppa. Den är enkel att göra, och receptet kan anpassas till de grönsaker du för närvarande har till ditt förfogande. Ett enkelt och effektivt sätt att få alla fördelar med selleri på ett snabbt och smidigt sätt. Soppor är också bra om du tar hand om en äldre familjemedlem som skulle må bra av selleri, men som vägrar dricka sellerijuice.

Sellerigryta

I likhet med soppan kan en selleri-gryta innehålla alla dina favoritgrönsaker, eller de du har tillgängliga. Du kan också inkludera lite kött, och för vissa även lite fisk. Detta är ett bra sätt att ha selleri i recept du redan lagar regelbundet.

Sallader

Sallader är också ett bra sätt att använda selleri i dina recept. Du kan inkludera den i din favoritsallad utan att övermanna sellerins smak. Det är också en bra lösning för sommaren, eller för oss som har turen att bo i varmare länder.

Tonfisksallad med selleri har blivit ett av mina favoritsätt att börja morgonen på. Hacka bara lite selleri och tillsätt lite tonfisk och lite majonnäs. Detta gör det till det perfekta sättet att börja morgonen med lite kex eller bröd.

Potatisgratäng med selleri

Potatisgratäng har blivit en av mina favoritmaträtter. Den kan ätas för sig själv, eller så är den, den perfekta garneringen till vilken varm rätt som helst. Jag började använda lite hackad selleri som blandas med potatisgratäng. Det är ett bra och välsmakande val.

i en Cocktail

Du förväntade dig förmodligen inte den här, men det finns flera cocktails som kan göras med selleri. Ett enkelt sätt att inkludera selleri i en av dina favoritdrycker är faktiskt att lägga den på gin. Beroende på vilken gin du använder kan detta vara en mycket intressant och spännande smakkombination. Min favorit är Gin Mare med lite sellerijuice.

Låt oss vara ärliga, det är inte den godaste grönsaken som finns, men hälsofördelarna är enorma och kan inte förbises. Som du har sett finns det flera enkla sätt att kombinera selleri med recept du redan gör. Det här är ett enkelt sätt att börja äta selleri utan att det blir så stor chock som att dricka juicen.

Jag dricker själv sellerijuice jag pressar själv och man mår SÅ himla bra av den. Man får mindre värk och stelhet också. Sen vill jag tipsa alla om att läsa Selleriboken i den står ännu mer viktig och jättebra tips och info vad seller kan göra för er och er hälsa.

Go green!

/Maria

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 239 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis