Segelduk & solsegel - inspiration och tips

Segelduk & solsegel – inspiration och tips

Att dekorera uteplatsen med en skuggande segelduk är ett utmärkt sätt att skapa en mysig och skyddad atmosfär utomhus. Segeldukar är smidiga och ger både skugga och skydd mot väder och vind, vilket gör dem till ett populärt val för trädgårdar, balkonger och terrasser.

LÄS MER: 5 heta uteplats stilar ni måste kopiera i sommar

I den här artikeln kommer vi att gå igenom några tips och idéer för hur du kan lyckas med att dekorera din uteplats med en segelduk. Dessa skydd kan även kallas solsegel, ifall att ni undrar.

Duken ovan hittar ni HÄR

1. Välj rätt segelduk för din uteplats

Det första steget i processen är att välja rätt segelduk för din uteplats. Det finns flera faktorer att ta hänsyn till såsom storlek, form, material och färg. Här är några saker att tänka på:

 • Storlek: Mät din uteplats och se till att segelduken du väljer passar in i det utrymme du har tillgängligt.
 • Form: Segeldukar finns i olika former, såsom trianglar, rektanglar och fyrkanter. Välj en form som passar din uteplats och ger den önskade skuggningen.
 • Material: Segeldukar finns i en mängd olika material, inklusive polyester, akryl och canvas. Varje material har sina egna fördelar och nackdelar, så välj ett material som passar dina behov och preferenser.
 • Färg: Färgen på segelduken kan påverka hur mycket ljus och värme den släpper igenom. Välj en färg som passar din uteplats och som ger den önskade atmosfären.

LÄS MER: Lägga stenplattor på uteplatsen – så gör du

2. Installera segelduken på ett stabilt sätt

För att säkerställa att din segelduk håller sig på plats och fungerar som den ska är det viktigt att installera den på ett säkert och stabilt sätt. Här är några tips värda att tänka på:

 • Följ tillverkarens instruktioner för installation av segelduken. Varje segelduk kan ha unika krav och riktlinjer för installation, så se till att du läser och förstår dessa innan du börjar.
 • Använd starka och hållbara fästanordningar, såsom krokar, vajrar och rep, för att säkerställa att segelduken är ordentligt fäst och inte riskerar att blåsa bort vid kraftig vind.
 • Se till att alla fästpunkter är ordentligt förankrade, vare sig det är i marken, en vägg eller en annan struktur. Detta kommer att bidra till att säkerställa att segelduken inte lossnar eller skadas av väder och vind.
 • Kontrollera regelbundet att segelduken är ordentligt spänd och inte hänger för mycket. En välspänd segelduk ger bättre skydd och ser dessutom bättre

Foto designsegel.se

3. Anpassa segelduken till din uteplats stil

När segelduken är ordentligt installerad är det dags att anpassa din uteplatsdekor med segelduken som inspiration. Här är några idéer för att skapa en harmonisk och välkomnande uteplats:

 • Välj utemöbler och kuddar som kompletterar färgen och stilen på segelduken. Till exempel, om du har en marinblå segelduk, kan du välja vita eller gråa utemöbler och kuddar med blåa detaljer.
 • Använd belysning för att skapa en mysig atmosfär när solen går ner. Solcellslampor, ljusslingor och lanternor är alla bra val för att belysa din uteplats under kvällstid.
 • Lägg till växter och blommor som trivs i den skuggan som segelduken ger. Detta kommer att bidra till att skapa en frodig och inbjudande atmosfär på din uteplats.
 • Tänk på att lägga till några dekorativa detaljer, såsom vattenspel, konstverk eller trädgårdsprydnader, för att ytterligare förhöja din uteplats utseende.

4. Skötsel och underhåll 

För att säkerställa att din segelduk förblir i gott skick och fortsätter att skydda din uteplats är det viktigt att sköta och underhålla den på rätt sätt. Här är några tips för att göra detta:

 • Rengör din segelduk regelbundet med en mild tvållösning och en mjuk borste för att avlägsna smuts och mögel. Skölj noggrant med rent vatten och låt segelduken torka helt innan du spänner upp den igen.
 • Inspektera din segelduk regelbundet för tecken på slitage eller skada, såsom trasiga sömmar, fläckar eller hål. Om du upptäcker några problem, kontakta tillverkaren för råd om reparation eller eventuell ersättning.
 • Om du bor i ett område med kraftiga vindar eller snöfall, överväg att ta ner segelduken under de mest extrema väderförhållandena för att förhindra skador. Detta gäller särskilt om du har en segelduk som inte är utformad för att tåla sådana förhållanden.
 • Förvara din segelduk på ett säkert och torrt ställe under vintermånaderna om du inte planerar att använda den. Detta kommer att bidra till att förlänga livslängden på din segelduk och förhindra att den skadas av snö, is eller kyla.

Foto Riopool

FAQ – segelduk

Vilka är fördelarna med att använda segeldukar, jämfört med andra skuggningsalternativ?

Svar: Fördelarna med att använda en segelduk på en uteplats inkluderar estetik, flexibilitet och enkel installation. Segeldukar finns i många färger, former och material, vilket gör att de kan anpassas för att passa en mängd olika uteplatsstilar. De är också lätta att installera och justera efter behov, och kan tas ner under vintermånaderna för att förlänga livslängden.

Foto Skapamer

Vilka material är bäst för segeldukar som ska användas på en uteplats?

Svar: De mest populära materialen för segeldukar är polyester, akryl och canvas. Polyester är ofta det mest prisvärda alternativet och erbjuder bra UV-skydd och vattentålighet. Akryl är mer hållbart och tåligt mot väderförhållanden och blekning, men kan vara dyrare. Canvas är ett tyngre och mer robust material som är känt för sin långvariga kvalitet och tålighet, men det kan också vara dyrare och kräva mer underhåll.

Hur kan jag se till att segelduken ger optimal skuggning på min uteplats?

Svar: För att säkerställa att din segelduk ger optimal skuggning på din uteplats är det viktigt att noggrant planera installationen. Börja med att mäta din uteplats och välj en segelduk i en lämplig storlek och form. Använd sedan skuggningskalkyler eller skuggningssimulatorer för att se hur skuggan kommer att falla under olika tider på dagen och året. Slutligen, se till att segelduken är ordentligt spänd och fäst vid stabila fästpunkter för att säkerställa en jämn och effektiv skuggning.

 

 

 

 

Foto längst upp från designsegel.se

 1. Rosa är ju sååå sött :)
  Man ska vara försiktig i solen, satt en stund igår men oj så varmt. Höll mig i skuggan mest.
  Nu jobb sen fredag, kram och ha det toppen.

 2. Hej där <3
  Håller med dig, gillar med det söta rosa :) Men även det mörkblå var fint!
  För just när ma ska äta vill iaf inte jag sitta mitt i solen.
  Ha de fint vännen!
  Kram Anna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024