(Innehåller annonslänkar)

Matt veckan fortsätter!

Många skriver till mig och frågar vilken storlek på matta de ska ha i olika rum. Min tumregel är alltid, hellre en lite för stor matta än för liten. En för liten matta tex till en soffgrupp i vardagsrummet, ser löjligt ut. Nästan som för korta byxor.

LÄS MER: 6 HETA VARDAGSRUM TRENDER 2021 ATT INTE MISSA

Storleken på en matta kan dramatiskt förändra rummets intryck. En matta som är för liten för kan göra att rummet känns oinbjudande. Medan en matta som är för stor för rummet, kan paradoxalt nog göra att rummet känns mindre. Den rätta storleken på en matta ger rummet värme och balans samt skapar en perfekt finish.

Här kommer nu några riktigt bra tips hur ni kan välja rätt storlek på matta i hemmets alla olika rum.

rätt storlek på matta vardagsrum

Vanligtvis erbjuder tillverkaren mattor i tre eller fyra standardstorlekar. Var därför noga med att kontrollera vilka storlekar som är tillgängliga, när mi letar efter mattor. Då ser ni direkt att mattan ni vill ha finns i just er önskade storlek.

Naturligtvis kan ni även få er matta skräddarsydd, då får ni lyxen att göra den till vilken exakt den storlek ni vill. Detta är en stor fördel, särskilt om ert utrymme har icke-standardstorlek för matta.

Standardsmått mattor i Sverige

Vi börjar med att gå igenom de vanligaste standard storlekarna på mattor. De är som följer:

140x200cm 170x240cm 160-200cm 200x300cm

Så vilken storlek på matta ska man då välja i sitt vardagsrum med soffgruppen? Här kommer ni två riktigt bra bild exempel hur ni ska placera mattan där.

För liten matta = Nej

Här ser ni ett klassiskt resultat hur löjligt det kan se ut om ni valt för liten matta i ert vardagsrum. Känslan är som när man tvättat en större tröja som sen krympt.

Newport ute REA

Stor matta = rätt val

Här ser ni skillnaden! Ett perfekt val med 240×340 cm i detta rum. Rummet ser genast större ut och mattan ger ett lyxigt inbjudande intryck.

Välja rätt matta matrum

Jag har fått frågan många gånger, vilken storlek matta ska jag ha till min matgrupp? Min tumregel nummer ett här är: Ha alltid såpass sror matta att stolarna kan stå på mattan även när ni dragit ut dem full ut.

För liten matta

Här ser mattan bara liten och missanpassad ut! Lika bra att inte ha en matta alls vid matgruppen, än att ha en för liten.

Perfekt storlek för matgupp

Här ser ni ett perfekt val av matt storlek till matgruppen! Stolarna ska gå att dra ut hel men ändå ska de stå kvar på mattan, då är det rätt size. Se så lyxigt och inbjudande matrummet blev med större matta.

Välj rätt matta efter möbler

Det rekommenderas ofta att bestämma en lämplig storlek på matta baserat på din möbelplacering och dina möbler, inte baserat på den specifika rumsstorleken. Vissa layouter ser bättre ut med att en viss del av golvet kan synas runt kanten av rummet. Så den viktigaste riktlinjen för att bestämma den bästa mattstorleken är att alltid överväga möbelplaceringen över rumsstorleken. Denna ”regel” gäller särskilt för att placera en matta i ett större rum som vardagsrum, matsal eller sovrum.

Shopping favoriter

Se här så vackra rummen bli med stora lyxiga, fluffiga mattor!

Dröm mattor ovan finns HÄR

Använd tejp tricket

Om du har problem med att visualisera hur en matta kommer att se ut i ett rum. Här är då ett knep för att hjälpa till. Innan ni handlar mattan, mät ut ett golvutrymme baserat på den storlek du tror att du behöver för mattan, enligt standardstorlekarna ovan. Använd sedan maskeringstejp eller liknande som inte skadar golvet och tejpa det område du just mätt. Du kommer då att kunna se konturen av var mattan skulle vara, vilket hjälper dig att se hur en mattans storlek passar in i ditt rum. När du väl är nöjd med storleken på ditt tejpade område, ja då är du redo att shoppa din drömmatta.

En sista punkt

Slutligen finns det en sista regel för att bestämma storleken på en matta: Regler är till för att brytas! Det här är bara riktlinjer, och bara DU kan bestämma vad som är bäst för ditt hem eftersom det är DU som bor där. Det viktigaste är att ta dig tid med matt beslutet, eftersom det är en stor kostnad att investera i en bra kvalitetsmatta. Ditt hem bör återspegla din smak, så om du känner för att bryta mot någon av matt reglerna Go for it!

Keep it personal and stylish!

LOVE M

REA FYND SHOP

Newport
19 49838 995 -50%
Nordic Nest
4.030 SEK6.155 SEK
Nordic Nest
6.116 SEK7.195 SEK
Soffadirekt
10 995 SEK14 995 SEK
Soffadirekt
10 195 SEK15 995 SEK
Jotex
3 779,305 399
Jotex
3 849,305 499
Homeroom
4 799 SEK5 999 SEK-20%
Jotex
1 259,304699
Soffadirekt
1395 SEK3295 SEK
Jotex
11499
Soffadirekt
10995 SEK15990 SEK

 

 

 

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

1 Comment

  1. Hej Maria! Just nu pågår en tävling hos oss som jag tror du skulle uppskatta, Rum21 Awards – Årets inredningsinspiratör. Du kan vinna ett presentkort på 10.000:- på Rum21 om du tävlar med din blogg! Läs mer om tävlingen på rum21.se/tavla/rum21-awards, hoppas du vill delta och nominera din blogg. /Ida på Rum21

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.