SEO, eller sökmotoroptimering, som det heter på svenska blir en viktigare och viktigare del av svenska företags digitala strategi. Det är inte konstigt med tanke på att över 3,5 miljarder sökningar görs varje dag, världen över.
Men hur gör man då för att ranka i topp på Google? Vad är det som krävs.
Hur gör man för att lyckas med SEO?
All lyckad content marketing börjar med en gedigen sökordsanalys. Det vill säga du behöver ta reda på vad dina kunder söker efter. Detta kan du göra via smarta SEO verktyg som Ahrefs, KWfinder, Semrush och självklart Googles sökordsplanerare.
Via dessa verktyg kan kontrollera och undersöka på olika sökord och termer som du tror har hög sökvolym i din bransch. Baserat på volymerna och konkurrensen för varje ord bestämmer du sedan vilka sökord du ska fokusera på.
Se och lär av konkurrenter som lyckats online
Om du redan har en konkurrent som är skicklig med att synas på Google är det ännu enklare. Då kan du helt enkelt analysera den konkurrerande sidans viktigaste sidor.
Content is king
Högklassiskt innehåll är en av grundbultarna för att kunna lyckas med sökmotoroptimering. Utan engagerande content som svarar besökares frågor frågor är alla andra SEO-satsningar bortkastade.
Auktoritet och länkar
Men toppklass på innehållet räcker tyvärr inte för att ranka i topp. Iallafall inte om du verkar inom någon bransch med någon slags konkurrens. Då är det auktoritet som gäller.
Med auktoritet menas att du behöver bli en omnämnd källa som expert inom ditt område. Om du exempelvis är expert på inredning gäller det bli citerad i medier och andra inspirationskällor inom inredning, exempelvis Inredningsvis.se.
När du blir omnämnd och får länkar till din sajt stärks den i Googles ögon. Länkarna fungerar i sin tur som röster som hjälper Googles algoritm att förstå om du är en källa värd att lita på eller ej.
On page SEO
On page SEO är en annan viktig del, när du skapat bra innehåll och börjat attrahera externa länkar. Om du använder Wordpress kan du enkelt optimera nedanstående delar med pluginet Yoast.
- Sidtitel – Nyckelordet ska finnas med i sidans titel.
- Metabeskrivning: texten som sökmotorn visar i sökfältet. Inkludera nyckelordet och skriv en intresseväckande copy.
- Url: Använd korta url:er som innehåller sökordet
- Rubriker: ha med sökorden och synonymer på sidan du optimerar.
- Innehåll: ha med sökordet i innehållet. Fokusera på en användarvänlig text som engagerar läsaren. Som sagt, ”content is king”.
- Bilder: Använd bilder och tagga upp dessa med sökordet.
Teknisk SEO
Sist men inte minst får man inte glömma bort den tekniska delen av SEO:n. Om sökmotorernas “spindlar” har svårt för att navigera och förstå din hemsida kommer den aldrig nå den fulla potentialen i Googles sök.
Google Search Console är troligtvis det viktigaste SEO-verktyg som finns vad gäller den tekniska SEO:n. Där kan du upptäcka problem med indexering och se hur din sajt visas för mobilbesökare.
Glöm inte bort användaren
Sist men inte minst. Glöm inte bort användaren. Google och optimering av innehållet i alla ära. Men om det inte är bra innehåll som är lättläst och lättförståeligt kommer trafiken ändå lämna din sida. Och i takt med att Googles algoritmer blir allt smartare blir denna en allt viktigare del att ta hänsyn till.
Guide av JSDigital.se