fbpx

Så hittar du bra och billig el i vinter

Elpriserna varierar kraftigt och allt fler ger sig ut på jakt efter billig el. Även om det finns en del metoder för att få ned själva elpriset, finns det också många andra sätt att minska sina elkostnader. Genom att både se till att man har bästa möjliga elpris och även minsta möjliga förbrukning, kan man spara många kronor på elräkningen. Nu står vi även inför en lång kall vinter och på vintern ökar elpriserna markant. Då gäller det att planera alla elkostnader och kanske tom. fundera på att byta elbolag.

Om ni letar efter billig el och vill veta mer om hur ni kan minska era elkostnader, då är denna artikel ett snmart val. Vi kommer nämligen ge er några konkreta tips på hur ni kan spara pengar genom att göra en rad olika smarta val i hemmet.

Jämför elavtal för att hitta billig el

Det första du bör göra är att jämföra olika elavtal och välja det med bäst pris. Tänk på att din elräkning oftast består av två rörliga kostnader. Dels betalar du en nätavgift som är baserad på din förbrukning. Där betalar du alltså till den som äger elnätet. Sedan betalar du för själva elen du förbrukar och då betalar du till den som levererar elen.

Rörlig el eller fast?

Titta också på möjligheten att ha rörligt elpris, kontra att ha ett bundet elpris. Om du vill kunna veta exakt hur mycket du kommer betala per kWh under en bestämd tid, då är fast elpris rätt val för dig. Oftast blir detta upplägg något dyrare i slutändan, men man kan se det som att man betalar för tryggheten i att ha ett fast pris. Rörligt pris passar den som har utrymme i plånboken att kunna betala mer en månad, för att sedan betala mindre en annan.

Elpriset kan variera mycket över tid. Framförallt kan det gå upp kraftigt om efterfrågan är stor. Till exempel under vintermånaderna, när det används betydligt mer el för uppvärmning, osv.

Billig el genom att spara ström

För att få så billig el som möjligt behöver man även se över sin förbrukning i hemmet. Måste du köra en tvätt per dag? Kanske kan du bli mer effektiv genom att använda tvättkorgar för vit- och färgtvätt och tvätta mer kläder per tvätt? Det samma gäller med diskmaskinen. Försök att fylla den ordentligt innan du tvättar.

För dig som har elbil kan det vara värdefullt att se över om du till exempel kan ladda bilen när du är på jobbet. Även uppvärmningen av huset drar mycket el. Under vintern bör du vädra korta stunder, så att värmen inte läcker ut genom fönstren. Tänk smart och du kommer få billig el och en lägre elräkning. Det finns även nya smarta lampor som drar mycket mindre el än de gamla glödlamporna. Kolla på nätet och jämför olika lampor vad de drar i el.

Ett tips från mig är även att kolla över fönstrens tätning. Jag hade själv ett väldigt dragigt kallt sovrum, vilket gjorde jag fick ha en dyr värmefläkt på jämt. Detta tills en snickare satte in speciella tätningslister runt fönstren. Detta gjore ABNORM skillnad på värmen i rummet. Och jag sparar även pengar då jag inte behöver köra värmefläkten mer.

/Maria

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis