Rumsgran - skötsel och planteringsråd

Rumsgran – skötsel och planteringsråd

Rumsgran eller Norfolkgran (Araucaria heterophylla) är ett barrträd i brödgranssläktet. Den är lätt att lyckas med, så länge dess fuktbehov tillgodoses. Det används ibland som mini julgran inomhus, även om den inte ser ut som andra barrträd, den har mer åtskilda böljande grenar. Norfolk Island odlas vanligtvis som ett landskapsträd i subtropiska miljöer i Nordamerika. Den växer till fantastiska höjder, den har en rak stam och fint i proportion grenar täckta med korta, inåtböjda barr.

En del Norfolk Island sorter kan växa upp till 60 m hög utomhus. Inne blir den betydligt mindre och kan odlas som ett bonsai- eller miniatyrträd. Oavsett om den odlas utomhus eller inne, behöver Norfolk tallen mycket ljus för att frodas.

I olika andra regioner odlas den långsamt växande Norfolk Island-längtan ofta som ett levande julträd, regelbundet förstärkt med band eller tillbehör. Allt för ofta kastas trädet likt julgranen efter Jul, men det kan odlas som en permanent växt inomhus eller odlas utomhus när det blir varmt på våren.​

Rumsgran skötsel

 • Skötsel för Norfolk Island Pine är ganska okomplicerade.
 • Plantera i ett område som får fullständigt solljus.
 • Ha ditt träd i ett område med temperaturnivåer över 25 grader
 • Vattna din Norfolk Pine minst varannan vecka inuti.
 • Fukta din planta dagligen om den är inkrukad inomhus.
 • Testa ditt träds jord-pH och byt till sur smuts.

Om du odlar Rumsgran inomhus, använd en krukblandning som är genomsläpplig, sandig och lite sur. Att lägga till tillsatt torvmossa och sand till en standardkrukblandning kommer säkerligen att öka nivån av surhet och porositet. Håll jorden våt men inte blöt, och ge växten så mycket ljus som möjligt. Den blomstrar helt i solljus eller indirekt ljus, så placera den nära ett fönster i söderläge.

Ljus

En Norfolk Island längtar efter sol, gillar fullständigt solljus när det är möjligt. Norfolköns tallar kan också klara av ganska långa perioder (månader på en gång) i mörkare förhållanden. Därför kan du hålla din krukväxt inomhus hela vintern och sedan flytta till en varm plats utomhus när sommarsäsongen infaller.

Om din planta börjar sträcka sig medan den växer inombords, är chansen stor att blandningen av låg lätt och tung gödselmedel utlöser benutveckling. För att till exempel dra ner på växtfödan tills växten har ännu mer tillgång till solsken. Det är värdefullt att vända den ofta, så varje sida får likvärdigt ljus.

Jord

Plantera i jord som är riklig, sandig och sur. Dessa är syraälskande växter som föredrar ett pH i intervallet 4,5-5,5. Du kan undersöka ditt smuts-pH med ett lätt att göra test, vilket säkerligen kommer att hjälpa till att hålla ditt träd glad och friskt under en lång tid.

Vattning

Vattna din Norfolk Island-längtan ofta, trots att den är ganska torktålig. Detta kommer säkert att indikera att växten spritsas så snart som var till 2 veckor om det är en inomhusväxt. Vattna en inredningsväxt tills överflödig väta börjar rinna ut ur botten av krukan. Utanför träd gynnar jorden att hålla sig ganska blöt.

Temperatur och fukt

På grund av det faktum att de är inhemska i södra Stilla havet, gynnas Norfolk Island tallar i varmare, blötare miljöer De kan  ta sig igenom kallare och varmare temperaturer, men kan dö om de får temperaturer under 10 grader.

Om du vill ge din Norfolk-värk lite extra kärlek, använd en luftfuktare för att höja fukten runt växten.

Gödselmedel

Gödsla din Norfolk Island-tall med en svag flytande växtföda under den växande säsongen, även om det är bäst att vänta med gödsling i låga ljusperioder. En 20-20-20 NPK-formel kommer att fungera utmärkt.

Rumsgran, speciellt yngre träd – har notoriskt svaga ursprungssystem. För att förstärka deras ursprung, se till att du tillhandahåller normal växtmat och vänta inte med att lägga upp ditt träd om det behöver hjälp.

Typer av Norfolk Island

Det finns bara ett utbud av Norfolk Island som vill ha på marknaden: Araucaria heterophylla. Denna växt har inga sorter eller så kallade sorter. Några olika andra typer från detta hushåll dyker ibland upp i handeln, felmärkta som den ursprungliga växten. Dessa består av A. columnaris, A. araucana och A. bidwillii. Det är inte troligt att du kommer att se dessa, men om du råkar få en är de kulturella kraven jämförbara.

Omplantering

En rumsgran behöver bara planteras om när den är rotbunden, eller när rötterna börjar komma ut ur dräneringshålet. Ungdomliga tallar från Norfolk Island är inte riktigt snabba odlare, så det kan vara möjligt att plantera om ditt träd vartannat år i motsats till årligen. När plantan mognar kommer den säkert att börja växa mycket snabbare.

Plantera om din Norfolk Island vill på våren, och om din planta faktiskt har fått en större storlek, se till att använda en kruka av vilket material som helst med massor av rejäla föremål i blandningen, såsom kruksand, för att ge tillräcklig vikt till hålla växten upprätt. Det kommer säkerligen att göra perfekt i torv, sandig krukväxtblandning som är något sur. Se till att krukan bara är ett antal centimeter större än den som växten kommer ifrån, men se till att den har många vattendräneringsöppningar.

Övervintring

Norfolk tallar gillar det milda vädret och kan inte tolerera temperaturnivåer som anges under 10 grader. När den står inför frost börjar plantan gulna och dö.

Ta med ett krukträd i ditt hem om det inte redan är det och håll det borta från drag. Placera den i ett område med hög luftfuktighet (utmanande att göra i ett torrt hem under vintern) och fullt, starkt solsken. Vattna endast när ytan av smutsen är torr vid beröring.

Vanliga problem

Detta lättsamma träd kan stöta på ett par utmaningar i sitt liv. Nålarna kommer säkert att förvandla olika färger för att signalera dig till ett problem.

Barr som växlar i brunt

Trädet tål inte kyla, men det tål inte heller stark värme. Stora temperaturvariationer kan göra att nålarna blir brunaktiga. Bruna nålar kan också indikera att växten också övervattnas eller undervattnas.

Barr som växlar i gult

Om barr blir gula kanske trädet inte får tillräckligt med solsken. Eller kanske får för mycket solljus. Extrema temperaturförändringar kan dessutom vara felgöraren som gör barren gula.

Rumsgran tappar barr

Barren faller av två anledningar: Ditt träd blir antingen övervattnat eller så får det inte tillräckligt med ljus.

FAQ – Rumsgran

Är tallar på Norfolkön lätta att ta hand om?

Norfolköns tallar är lätta att ta hand om inomhus eller utomhus, så länge de får tillräckligt med fukt och ljus.

Kan jag placera min Rumsgran utomhus?

En rumsgran älskar varma tropiska klimat så är det varm sommar kan ni absolut ta ut den.  Ändå kommer den inte att blomstra i temperaturnivåer lägre än 25 grader.

 1. I really love the colour! The trunk case is beautiful as well and I would not mind the tea set! :) /Madison

 2. I love this colour and the first shot is gorgeous. Reminds me of Morocco

  PixelHazard | Bright Green Laces |

 3. Min absoluta favoritfärg!
  Turkost är så vackert, och det stämmer att vi med fiskens stjärntecken faller pladask för färgen. Vårigt, fräscht och wow!

  Kram
  Stoffe

 4. Hi Maria! Love this shade too, the stuff is really amazing! Kisses dear! xo

 5. Beautiful post! Yeah I have Twitter and Facebook and you can find me in my page Social Networks and clik on facebook and Twitter.

  Laura

 6. Thanks for your comment on my blog dear!!
  I follow you right now, follow each other? :)

  Thx! Kiss!!!
  http://www.rainofdew.com

 7. De har mycket fint på indiska och de där turkosa nyanserna är så fräscha nu till våren och sommaren.
  Tack för en inspirerande blogg
  Kram Linda

 8. Jag alskar det mesta Indiska har och mina favoritglas kommer dairfran och har foljt mig fran Uppsala till Singapore och nu Dubai. Lite ironiskt att trots att det finns sa manga indiska expats har I Dubai sa har jag knappt sett nagon motsvarighet till Indiska har. Underbart fina saker!
  Kram!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024