Jag fyllde år förra veckan och åkte därför till Norge en vecka för att fira. Närmare bestämt i den magiskt vackra lilla staden Ålesund.

Här är min lilla tripp till grannlandet sammanfattat i bilder därför att de säger mer än tusen ord :)

Ålesund restips

ålesund

Utan tvekan Norges vackraste stad !

ålesund turist

ålesund restips aksla

aksla ålesund

Om ni besöker Ålesund så bara MÅSTE ni gå upp till utsikten Aksla med Fjällstugan en dag det är full sol. Det är ca 400 steg upp och värt varje jäkla steg för inte mycket slår den hänförande utsikten över Ålesund, hav och Norska fjäll :)

Och JA det är värt det även om ni som mig har kondis som en gravid flodhäst :)

restips norge

Ålesund är inte känd för bra väder men när det är bra då är det BRA ! faktum är att detta mer ser ut som en vy över medelhavet än Norge.

aksla ålesund skog

När man väl kånkat sig upp för alla trappor till utsikten väntar en underbar lugn naturvandring genom skogen på toppen. Här möter jag bla. trädgubben Aksel som vaktar över sitt Aksla:)

ålesund norge

Alptopparna är aldrig långt borta från denna Norska pärla till stad!

boende norge

ålesund turisttups

Utsikten från balkongen i lägenheten där jag bodde :)

hus ålesund

I bykärnan finns massor av vackra gamla hus i olika glada färger !

resa norge

Det finns massa fina vandringsleder runt Ålesund men jag rekommenderar alla som besöker denna plats att hyra bil. Staden är väldigt splittrad då den är byggd på olika öar med tunnlar emellan. Med bil går det lätt att ta sig runt och se alla de platser som är värda att se.

restips ålesund norge

Fakta Ålesund:

I hela Sunnmøre där Ålesund stad ingår bor omkring 140 000 människor.

Hela Ålesunds kommun utgör cirka 98 kvadratkilometer, varav 8 består av jordbruksmark. Staden ligger vid mynningen av fjordarna i Sunnmøre och består av öarna Hessa (4 kvadratkilometer) i väst, Aspøya (0,5 kvadratkilometer) och Nørvøya (7 kvadratkilometer) i mitten och halva ön Oksnøya (Ålesunds del av den utgör 58 kvadratkilometer) i öst. Åt norr ligger den utsträckta Ellingsøya (22 kvadratkilometer), som skiljs från de redan nämnda öarna av Ellingsøyfjorden. Det finns tunnelförbindelser under vattnet för att kunna ta sig in till centrum.

 

Själv kämpade jag mig upp för berget Sockertoppen, medan hurtiga Norrmän sprang förbi som om det vore lättare än lättmjölk att klättra i berg. Jag har insett att Norrmän verkligen är så hurtiga som det sägs OCH de går också på tur varje dag. Jag har också insett att vi storstadsbor är jäkligt lata och har tappat kontakt med vårt sanna ursprung…..naturen.

Jag kommer absolut åka till Ålesund igen och gillar ni Norska fjäll, hav,fiske och mysiga hus då är detta staden ni ska besöka !

Norge med sol är kjempeflott :)

LOVE M

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

6 Comments

 1. Vilka fantastiska bilder! Jag har aldrig varit i Norge men nu blev jag sugen på ett besök i grannlandet. :)

 2. Grattis till dig! Visst är Ålesund en fantastisk stad. Har inte varit där själv men väl Husse flera gånger som intygar!

  Fortsatt trevlig söndag!

 3. Jättefina bilder! Det där med hurtfriska norrmän som springer förbi en det känner jag igen sedan jag vandrade i Norge för många år sedan. Man får helt enkelt låta bli att jämföra sig :-)

 4. ☺Det är så himla vackert med de fantastiska bergen och fjordarna i Norge.☺
  ☺ En riktig fröjd för ögat.☺
  Du ska ha en bra start på veckan.
  ☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺☺

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.