Göteborgs södra skärgård: reseinspiration

Göteborgs södra skärgård: Reseinspiration

Eftersom jag just nu befinner mig på min favorit ö Styrsö är det hög tid för mig att tipsa er om att besöka Göteborgs södra skärgård.

Skärgården består av några av Bohusläns vackraste öar och ligger lagom långt bort för att kännas som en mini semester. Om ni är på besök i Göteborg kan jag varmt rekommendera ett besök ut till södra skärgården – ni kommer garanterat inte ångra er :)

Varje ö i Göteborgs Södra Skärgård har sin egen unika charm och här listar jag mina absoluta favorit sommarpärlor…enjoy

Göteborgs Södra Skärgård

Styrsö

 

Den första gången jag steg i land på Styrsö i Göteborgs södra skärgård var det kärlek vid första ögonkast. Miljön inger direkt ett inre lugn och det det första man ser är ett bedårande gammaldags trädgårds cafe. Vackra vitmålade sekelskiftes villor avlöser varandra utmed promenadstråken.

Det finns två affärer på Styrsö samt en härlig baplats vid namn Utterviken. En ö med ett romantiskt skimmer och där det känns som om tiden står stilla, är en bra beskrivning av Styrsö.

Asperö

aspero

Asperö är för mig en nyupptäckt sommarpärla och en ny favorit bland öarna i Göteborgs södra skärgård. Den ligger närmast fastlandet, endast nio minuter från Saltholmen. På en liten yta samsas små pittoreska sommarstugor med nybyggda året-runt-villor. Det finns en affär på Asperö som liknar en svensk gammaldags lanthandel samt en glasskiosk.

Om man vandrar mot öns enda badplats kan man göra en avstickare till utsiktsplatsen. Den har en makalös utsikt över hela Asperö och även delar av Brännö, som är närmaste ö-granne. Asperö är helt enkelt en perfekt ö i skärgården för sommar picknick med svensk havs utsikt.

Brännö

brännö

Brännö är en av de största av öarna i Göteborgs södra skärgård med ca 900 bofasta invånare. Det unika med Brännö är att den inte tillhör fiskesamhället som övriga öar, utan har jorbruk som största försörjning. Ön har ett rikt fågelliv och härlig natur att vandra i. Den är även ett bra utgångsläge för att paddla kajak.

Det finns en klassisk brygga på den sydvästra sidan, närmare bestämt Brännö Husvik. Där har man varje sommar den klassiska svenska Dans på Brännö brygga ett måste för varje sann skärgårds fantast :)

Köpstadsö

köpstadso

Göteborgs Södra Skärgård

Köpstadsö är som en liten sockersöt pralin i påsen av ö-godbitarna i Göteborgs södra skärgård. Det finns bara gångvägar då det är föbjudet med motorfordon på ön. Man kan se många av de 100 öborna köra runt med skottkärror som fraktredskap på de smala slingriga vägarna. Det är många små pittoreska hus och trädgårdar att beskåda. Den genuina ö känsla förstärks av att det inte finns en endaste affär på Köpstadsö.

Ett tips är att ta med egen picknick och äta på solvarma klippor till ljudet av vågors stilla kluck och måsars havs serenad :)

[hr]

Jag hoppas nu att detta fick er riktigt sugna på sol, bad och salta bad på någon av ö-pärlorna i Göteborgs södra skärgård. Jag och Jon önskar er en härlig sommar!

LOVE M

  1. Really stunning reminds me of Martha’s vineyard

  2. Hi Maria! Truly magnificent! The places look heavenly! Have fun and enjoy your holiday dear! Hugs and kisses! xo

  3. Tack för fina tips inför sommaren!!!

  4. A picnic on the sun warmed rocks. That sounds just wonderful!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024