Restips Rom – Upplev historiens vingslag

Alla vägar bär till Rom säger det gamla talesättet. På ett sätt är det kanske sant i den bemärkelsen att vi är många som gärna reser till Rom. Det som lockar är det varma klimatet, god mat och dryck, grymma rooftop bars, atmosfären och så klart att få uppleva de historiska platserna.

LÄS MER: 9 Bästa badplatser i Göteborg och hångelvänliga

Forum Romanum, Spanska trappan och Colosseum är bara några av de kända besöksmål som Rom har att erbjuda. För den historieintresserade är Rom en av Europas mest lockande städer. Så ta närmaste vägen till Rom om du vill få uppleva den levande historia som staden har.

Kända Rom citat

Som de flesta andra städer var Rom från början bara en liten by. Roms sju kullar, Palatinen, Aventinen, Capitolium, Caelius, Viminalen, Esquilinen och Quirinalen var bebodda sen långt före vår tideräkning. Enligt romersk mytologi grundades staden cirka 700 år före Kristus av bröderna Romulus och Remus. De närmaste 200 åren var Rom nu ett kungadöme för att runt 500 år före Kristus bli en republik. Det var under republikens tid som Rom utvecklades till att bli centrum för det Romerska riket som nästan helt dominerade länderna runt Medelhavet.

När kejsare Augustus tillträdde tronen år 27 före Kristus blev det starten för kejsardömet Rom. Romarrikets tid har verkligen gjort avtryck inte bara i Rom utan på hela världen. Ett exempel är att det världen över fortfarande används latinska citat som alea iacta est, tärningen är kastad, som yttrades av Julius Caesar när han korsade floden Rubicon och för alltid förändrade landets öde. Detta är bara ett i raden av bevingade citat som härstammar från Rom. Romarriket lämnade inte bara efter sig citat, staden Rom är även full av historiska byggnader, statyer och platser som är ett måste att besöka för den som när det allra minsta historieintresse.

Mäktiga byggnadsverk

Eftersom Romarriket var en utvecklad kultur hade den också goda kunskaper om arkitektur. Därför finns i Rom många kända byggnadsverk. Dessa byggdes under en tid när vi här i norra Europa fortfarande bodde i grottor och hyddor, så det känns ganska svindlande att romarna byggde stora arenor som Colosseum. Colosseum är en av de mest kända byggnaderna i Rom, kanske även i världen. Den jättelika arean rymde upp till 87 000 åskådare och var den levande stadens nöjescentrum. Med en omkrets på 524 meter och en höjd på 48 meter är den verkligen en koloss. Sitt namn fick arean dock av att en stor staty, koloss, av kejsare Nero stod vid sidan av den.

Statyn var 40 meter hög och gjuten i brons förgyllt med guld. Statyn finns inte kvar idag då den redan under romarrikets tid smältes ner för att tillverka vapen. Även delar av Colosseum revs ner och användes till att tillverka vapen vilket resulterade i att delar av arenan rasade samman vid en jordbävning. Det som återstår av Colosseum ger ändå en mäktig upplevelse och det går verkligen att känna av historiens vingslag där inne och föreställa sig hur det såg ut och lät när tusentals romare samlats för att se på de skådespel som utspelades där.

Maktens centrum

Efter Colosseum kan du bege dig till nästa stora byggnadsminne i Rom, Forum Romanum. På latin betyder detta det romerska torget. Nu var detta lite mer betydelsefullt än ett vanligt torg, detta var det absoluta centrumet för det romerska riket. Det var här makthavarna träffades och fattade beslut, kulturen flödade. Det var också här det byggdes tempel till ära för en del av karaktärerna i den romerska mytologin. Här finns bland annat Saturnustemplet och Castors och Pollux tempel. En del av byggnaderna förföll redan under 600-talet då de inte användes medan andra byggnader finns bevarade tack vare att de har använts till olika ändamål ända fram till modern tid.

Det ljuva livet

Rom är dock inte bara lämningar från Romarriket utan det har även många historiska platser byggda under senare tid. Mellan åren 1723 och 1735 byggdes den idag mycket välkända Spanska trappan. Hur kan en trappa i Italien heta så, kan man tänka, men förklaringen är att torget nedanför heter Piazza di Spagna, alltså spanska torget. Torget fick i sin tur sitt namn efter att en spansk ambassadör haft sitt residens vid torget. Spanska trappan är nog något av ett måste för den som vill besöka Rom.

När man ändå är i farten att pricka in de stora turistmålen är nästa passande stopp fontänernas fontän – Fontana di Trevi, byggd även den på 1700-talet och idag en av världens mest fotograferade fontäner. Här i Sverige är den känd från filmen Det ljuva livet, där huvudrollsinnehavaren Anita Ekberg badar i fontänen iklädd aftonklänning. Glöm bara inte bort att kasta i ett mynt. Sägnen säger nämligen att det kommer att säkra din återkomst till Rom.

Italien är helt klart det vackraste landet i världen och de vet minsann hur man ska leva La dolce vita Något vi Svenska helt klart har nåt att lära av.

REA PÅ SOFFOR

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 231 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis