Resa till malta - 3 solklara orsaker att åka dit

Resa till Malta – 3 solklara orsaker att åka dit

Ön Malta vilar på en mycket intressant position inom den europeiska historiegången. Genom seklerna har det lilla området belagt strax söder om den italienska ön Sicilien varit en plats för krig och erövring. Idag står Malta som något av en teknologisk stat inom den europeiska sfären, dit många IT-företag sökt sig för att sätta upp sin verksamhet. Detta stämmer inte minst när det kommer till spelsidor utan svensk licens online. I den här artikeln skall vi titta närmre på Malta och se varför ön är värt ett besök.

LÄS MER: 5 resmål med garanterad sol på vintern

Här får ni 3 solklara anledningar att resa till Malta i vinter!

Malta den lilla paradisön 

Om man skall sammanfatta Maltas historia med ett enda ord, finns det få bättre för att beskriva öns tidsgång än ”tumult-artad”. Malta har varit bebott sedan cirka sjutusen år tillbaka. Dock var det först under den antika eran som ön blev en mer central del av medelhavshistorien, när de grekiska och romerska galjonerna seglade haven. Under de nästkommande seklerna utbytte ön härskare i jämn takt. Även om Malta aldrig var huvudmålet för olika konflikter, behandlades ön som en landmassa som kunde profilera i fredsförhandlingar.

Under medeltiden tycktes dock öns befolkning få nog av att beskådas som en ”gåva” mellan större nationer. Malta började stadga sig alltmer i den mediterrana politiken. Stora fästningar konstruerades längsmed kusterna och stridsflottan såg en markant tillökning i såväl skepp som sjömän. Malta var inte en självständig nation under medeltiden, men blev mer autonom under det aragonska styret.

Under 1500-talet var det dock gamla visor som gällde för Maltas befolkning. Ön gavs till Johannitorden, en samling kristna krigarmunkar likt tempelriddarna. Dessa korsbärande män såg till att Malta samt dess befolkning fick uppleva ett kraftigt ekonomiskt tillskott, mycket tack vare att en av Johannitordens favoritsysselsättningar var att ägna sig åt lite piratverksamhet. Munkarna satt över styret av Malta fram tills att Frankrike under Napoleon Bonaparte kortvarigt erövrade ön.

Fakta

 1. Malta är en östat belägen i Medelhavet, söder om Sicilien och nordväst om Tunisien.
 2. Huvudstaden i Malta är Valletta.
 3. Maltesisk och engelska är de officiella språken på Malta.
 4. Malta är en medlemsstat i Europeiska unionen sedan 2004.
 5. Landet är känt för sina vackra stränder och klart blåa vatten.

Malta idag

I dag är Malta en helt fristående nation. Efter att Napoleon avsatts från sin tron föll ön i engelsmännens händer. Den bestod som en del av det brittiska samväldet ända fram tills 1970-talet, då Maltas befolkning slutligen kunde få sin självständighet. Det är dock inte lätt att vara en liten nation i den stora världen. Malta hade inte mycket till vare sig industrialisering eller infrastruktur vid det här laget. För att förbättra den ekonomiska tillväxten och slå sig fram i den globala handeln införde ön exceptionellt lätta regleringar på sin inhemska spelmarknad. Det var spel online och turism som skulle bli en stark beståndsdel i landets ekonomiska framtid.

I Sverige har vi ganska så hårt hållna regler och lagar när det kommer till spelande om pengar. Skall man tillåtas driva sin spelverksamhet inom nationens gränser måste man hålla sig till den lagföring som härskar över den inhemska spelmarknaden. Om man dock varken vill eller kan anpassa sig utefter svensk lagföring, får man söka sig en annan typ av spellicens.

För Malta har den kraftiga expansionen av nätbaserat spel om pengar varit en gudasänd gåva. Tack vare att deras egen spelkommission MGA (Malta Gaming Authority) är betydligt mer attraktiv för spelsajter än vad andra europeiska licenser är, har den lilla Medelhavsön kunnat etablera sig som en av de största licensutgivarna för spel online på såväl den här kontinenten som över världen. Vill man driva en iGaming verksamhet baserad i Europa är det allt som oftast Malta man söker sig till.

Det här har bidragit till att Malta fick den ekonomiska tillväxt som de sökte sig efter sin självständighetsförklaring från Storbritannien. Spelsidor utan svensk licens har givit ön en möjlighet att växa sig stark på den globala spelmarknaden, trots att Malta annars inte har något som helst tradition i utvecklandet eller produktionen av IT-relaterade produkter. Med det stora spelarintresse som tycks bli alltmer aktuellt för var dag som går har ön och dess befolkning lyckats staka ut sin egen väg till finansiell framgång.

Önskar man veta mer om spelsidor utan svensk licens online, kan man besöka Spelsidorutanlicens.com. Det här är en sajt som hängivit sig åt att ge svenskar en inblick i industrin kring spelsidor utan licens. Med god expertis och kunnighet får besökare på den här sajten ta del av all information man kan önska sig inför spel på ett nätbaserat spel utan svensk licens.

Tre goda anledningar till att semestra på Malta 

Nedan följer nu tre anledningar som gör Malta till en ö väl värt ett besök.

Malta Historia

Det är dock inte bara spel som Malta kan erbjuda turister världen över. Som nämnt ovan har ön profilerat i otalet konflikter genom historien. Detta ar resulterat i att Malta är mycket intressant som plats ur ett historievetenskapligt som arkeologiskt perspektiv. Genom århundradena har flertalet olika kulturer haft ett inflytande över ön. Kvarlämningar från allt från de gamla Fenicierna till Johannitorden går att finna vilandes i öns steniga berggrund. Även en mer modern historia är närvarande på Malta.

Genom andra världskriget var ön en marin bas för såväl den brittiska som den tyska medelhavsflottan. Folket här såg en del stridigheter, dock var dessa relativt sporadiska och mindre i sin utsträckning. En av de största funktionerna av Malta under det andra världskriget var som en depå för krigsskepp samt som utgångspunkt för forslingen av förnödenheter till den brittiska expeditionskåren i Nordafrika. Det finns mycket av Maltas historik att se på ön. Muséer, utgrävningar samt gammal arkitektur erbjuder den historieintresserade turisten många möjligheter till att fascineras!

Miljön

Sedan är även Malta en ö belägen i medelhavet. Tack vare sin position, har den mycket att erbjuda i sol, värme och strandliv. Långa stränder inramade av medelhavets behagliga temperaturer och högresta klippor utgör ett smärre paradis för den badglade turisten. Det finns även mycket att göra för den mer hurtige personen som önskar mer än bara att gassa i solen på sin semester.

Vandringar längsmed bergen på ön är en särskilt uppskattad aktivitet. Vissa vandringsleder går rakt över ön från den mest sydvästra punkten till öns nordöstra rand. Skall man dock ut och gå på Malta får man vara lite försiktig. Många getter kallar ön sitt hem. Är man inte varsam om att inte störa bockarna får man räkna med en liten knuff då och då längs sin vandring.

Malta Maten

Matkulturen är mycket speciell på Malta. Rätterna som serveras i dess restauranger beskrivs som en blandning av italiensk, fransk och spansk kost och sägs vara en mycket tillfredsställande kulinarisk upplevelse. Som den önation som Malta är, har även de brittiska influenserna på matlagningen varit starka.

Man kan här finna en särskild variant av den klassiska engelska rätten fish ’n’ chips som är exklusiv för Malta. Fisken är likt på den brittiska ön friterad, dock har dressingen ersatts med en lite mer sydeuropeisk version. De pommes frites som serveras med rätten är även dem av en speciell art, då de först kokas i en gryta med vitlök. Den här fish ’n’ chips-varianten sägs vara mycket delikat tillsammans med ett nerkylt glas av italienskt vitvin.

Slutsummering – Resa till Malta

Jag hoppas att ni blivit sugna på att resa till Malta i vinter nu. Det är en magisk plats på många sätt och vis och framför allt grymt bra väder hela året runt. Något vi Svenska verkligen inte kan skryta med. Jag lägger en liten varning att det är mycket ficktjuvar på Malta numer, så håll uppsikt och håll i väskan.

FAQ

I vilket land ligger Malta i?
Republiken Malta är ett litet örike, strategiskt beläget mitt i Medelhavet. Närmaste granne är den italienska ön Sicilien, drygt nio mil norrut.
Var är det bäst att bo på Malta?
Julian’s har växt samman till en och samma stad, som tillsammans bildar Maltas mest populära semesterort.

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024