fbpx

Resa till Kroatien – 6 vackra vandringsleder ni måste gå

Högst upp på min bucket travel list står Kroatien just nu! Detta makalös vackra land som tyvärr kommit lite i skymundan för alla sistaminuten resor till Mallorca. Men Kroatien är en välbevarad pärla vid Medelhavet och väl värd ett besök. Själv vill jag besöka Dubrovnik där GOT spelade in flera kända scener. Kroatien är även känt för ett flertal vackra vandringsleder. Gillar ni att vandra då är Kroatien definitivt landet ni ska besöka i sommar. Detta land har allt från höga berg, till djupa dalar och det stora blågröna havet alltid nära intill. Även Kroatiens stränder är väl värda ett besök och minst ett bad.

Om ni blir sugna att resa till Kroatien kommer här 6 tips på vackra vandringsleder ni kan testa vandra.

Velebit hiking trail

Vandringsleden Velebit är en av de bästa i Kroatien om ni vill ha en längre vandring på flera dygn. På denna vandring kommer du se ett mångfald av små lantliga städer, karga toppar och böljande gröna kullar. För övernattning finns det flera små mysiga fjällstugor, som ligger utspridda längs vägen. Utrymmet i dessa fjällstugor är dock ganska begränsat, se därför till att boka i god tid.

Denna vandring är ganska krävande, så se till att du packar tillräckligt med mat i din ryggsäck. Du bör också komma ihåg att packa ordentligt med vandringsutrustning eftersom du kommer att vara ute på leden i flera dagar. Planera allt ni ska ha med redan hemma så slipper ni obehagliga överraskningar på vägen.

Hela leden är väl underhållen och lätt att följa. Dessutom är det tydligt markerat. Därför kommer ingen bushwhacking att behövas. Ni kan börja din vandring i Babic Sica, som är ledens informationscenter. Därifrån kan du vandra uppåt till Zavizan-hyddan, som bara tar dig några timmar. När du väl är där har du gott om tid att utforska de närliggande topparna.

Den bästa tiden att vandra den här leden är under sommaren, värt att tänka på är att det kommer att behövas betalas en inträdesavgift på cirka $7 för Velebit nationalpark.

Walls of Dubrovnik

Om du letar efter en traditionell vandringsled, är den här slingstigen runt Dubrovniks murar värd att besöka. Tillgänglig året runt, den här slingstigen används främst för vandring, naturturer, promenader samt fågelskådning. Det erbjuder en hisnande utsikt över gamla stan, kyrktorn, hustak, gränder samt fantastiska klippor.

Förutom de vackra vyerna du kommer att se längs vägen, är det som gör den här leden så populär att den är lättillgänglig. Dessutom är det inte utmanande. Alla med en god fysik bör klara denna vandring på några timmar.

Via Dinarica white trail

Via Dinarica är en av de nya vandringslederna som etablerats i Kroatien. En härlig vandring med makalösa vyer längs vägen. Den går från södra Slovenien, ända till norra Albanien. Du kan välja att ta dig an hela leden eller bara en del av den, beroende på din kondis.

Om du är en van vandrare och har tid över, då kan du ta dig längs hela leden. Den förbinder alla de vackraste delarna av Dinariska Alperna. Dessutom förbinder det några av de vackraste bergsregionerna i landet. Förutom White Trail kan du också välja att ta dig an Blue Trail (bergsled) eller Green Trail (skogsled), beroende på dina preferenser.

Som tidigare nämnt är den här leden relativt ny. Därför är några av sträckorna längs vägen dåligt markerade och tyvärr dåligt underhållna. Men, så länge du har en pålitlig GPS och en väl detaljerad karta, så bör du klara dig bra. Ni kommer garanterat ha många fina foton efter denna tur.

Plješivica Mountain

Om du är en erfaren vandrare och letar efter en vandringsled som kommer utmana dig, då bör du testa Plješivica-vandringsleden. Hela leden har stenig terräng, vilket är ganska utmanande. Ett par bekväma vandringskängor är därmed ett måste. Du bör också överväga att ta med ett par gångstavar.

De flesta delar av denna stig går genom täta skogar, som ger tillräcklig skugga. Därför kommer det att vara en idealisk vandring för de varma sommardagarna. När leden närmar sig slutet kommer du att stöta på en gammal militäranläggning, som är ganska imponerande.

Det är en spektakulär utsikt längs denna vandringsled. Ledens slut är också nära Kroatiens gräns mot Bosnien och Hercegovina. Därför kommer du också att njuta av slående utsikt över böljande landskap och grönskande skogar i båda länderna.

Mljet Island Hike Through

Miljet Island är utan tvekan en av de vackraste öarna i Kroatien. Det är en fantastisk vandringsupplevelse, tack vare de spektakulära vyerna som är hela rutten.

Leden går från Sobra hela vägen till Pomena. Du kan täcka hela leden inom två dagar, beroende på din vandringstakt. Största delen av den här leden går genom frodiga, gröna skogar. Därför kommer du att skyddas från solens brännande strålar. Du kan också välja att klättra till en av topparna om du letar efter natursköna vyer.

Till skillnad från några av de andra lederna i denna region är den här lätt att ta sig in på. Du behöver bara gå ombord på Prapratno, som tar dig direkt till Sobra. Så mycket som den här leden är relativt ny, är den väl markerad överallt.

En av de bästa sakerna med ön Mljet är att mer än 70 % av dess yta är täckt av skog. Så oavsett var du än är kommer du att vara omgiven av naturen.

Vošac Peak Hike

Vošac-toppvandringen är en av de mest utmanande vandringarna i Kroatien. Berget ligger i naturparken Biokovo, som är ett ganska populärt vandringsmål i Kroatien. Här hittar ni flera stigar som slingrar sig upp i bergen och kullarna, fyllda med pinjeträd och olivlundar.

Leden börjar vid Makarska, där klättringen uppåt börjar direkt. De flesta delar av den här leden har lösa stenar. Se därför till att du bär lämpliga skor. Efter cirka 5 till 6 timmars klättring kommer du till toppen, där du kan njuta av den vackra utsikten nedanför.

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis