Restips - en resa till exotiska costa rica

Resa till Costa Rica – detta måste ni göra

Januari Februari och Mars är värsta vädermånaderna. Grå iskalla och sjukt tråkiga, man är så jäkla trött på vinter vid detta laget och vill bara ha varmt och vår. Det kan även vara en bra idé att fly kylan och göra en resa till varmare breddgrader. Idag bjuder jag på en gästpost med en resa till spännande Costa Rica….följ med!

LÄS MER: 5 resmål med garanterad sol på vintern

Costa Rica är ett alltmer populärt resmål som främst besöks av människor som vill uppleva äventyr i Centralamerikas fantastiska natur. Fastlandet är till stor del täckt av regnskog och anses vara ett av de mest artrika länderna i världen. Som gjort för storslagna äventyr.

Costa Rica restips

Foto: lamatours.se

Puerto Limon – en liten kuststad

Vi har den lilla hamnstaden Puerto Limon som bas. Staden är vackert belägen med regnskog på ena sidan och klarblått hav på den andra. Man behöver inte gå särskilt långt för att stifta bekantskap med det lokala djurlivet. I ett högt träd mitt i stan sitter en sengångare i trädkronan och sover obekymrat, skyddad från solens heta strålar i det täta lövverket.

På äventyr i Costa Rica djungel

På vägen mot regnskogen så stannar vi till vid ett litet kafé som drivs av en lokal familj. De talar inte engelska, men välkomnar oss vänligt till en liten uteservering. De bjuder oss på en kopp helt nyrostat och nymalet kaffe som de odlat själva. Det var inte en vanlig kopp kaffe. Det var en minnesvärd aromatisk upplevelse, som enbart kan upplevas från helt färskt och nyrostat kaffe. Milt koffeinstinna är vi redo för djungelns äventyr.

Den mäktiga breder ut sig framför oss som en lummig och grön vägg. Det är väldigt hög luftfuktighet och man svettas hela tiden trots att det är molnigt och skugga. Delvis är djungeln så tätvuxen att man inte kan ta sig fram.

Man ser inte många meter framför sig, och man får ofta gå på huk i den täta växtligheten för att undvika löv och kvistar i håret. Ibland går vi igenom högt gräs som kittlar vaderna när man går. Samtidigt är vi lite oroliga över ormar och annat spännande som kan gömma sig i det höga gräset. Vi väljer dock att lägga våra liv i guidernas händer, och går hack i häl i deras fotspår.

Foto: kulturstudier

Bättre att vara här i en grådaskig busskur i Februari va? :)

Krokodiler i floden

Vi kliver ombord en liten vinglig båt och färdas uppströms på en liten flod som slingrar sig genom djungeln, i hopp om att få se krokodiler. Timmarna går, men inga krokodiler visar sig. Till slut ser alla trästockar ut som krokodilhuvuden som vilar i vattnet.

Plötsligt smalnar floden av och djungelns grönska skapar en tät korridor. Runt en liten krök så får vi syn på en vaktpost, där blir vi stoppade av beväpnade vakter som vill kontrollera våra pass, samt undersöka vår lilla båt. Floden går ända upp i Mexiko och vakterna kontrollerar alla förbipasserande i jakten på knarksmugglare. Vid vattenbrynet låg flera fina båtar på rad, och enligt guiderna var det beslagtagna båtar från knarksmugglare. Costa Rica är en säker plats med låg kriminalitet, men ligger mitt i färdvägen för kriminella nätverk.

Vi befinner oss djupt in i djungeln, med civilisationen på ett behörigt avstånd. Våra smarta telefoner har sedan länge förlorat täckning och är förutom kameran ett närmast odugligt redskap i den täta djungeln. 

Det börjar bli sent på eftermiddagen, och mörkret lägger sig snart tätt över regnskogen, och chansen att se ten krokodil är snart borta. Ena guiden tittar otåligt på klockan, och säger slutligen att vi måste lämna djungeln innan mörkret tar oss. Vi hade en fantastisk dag på floden, men aningen besvikna över att vi inte har fått se någon krokodil.

Plötsligt pekar ena guiden ivrigt mot en liten vik, och vi stelnar till. Under några hängande trädgrenar ligger en krokodil helt blickstilla i vattnet. Vi glider sakta närmare med vår lilla båt, som känns allt mindre ju närmare krokodilen vi kommer. Äntligen är vi öga mot öga med en av världens toppredatorer, pulsen ökar och knäna skakar i stundens närvaro.

Zip line – Linbana i djungeln

 Äventyraren kopplar fast sin säkerhetslina på vajern och svävar sedan tyngdlöst genom djungeln i ilfart till nästa träd, ungefär trettio meter bort. Det kittlar väldigt mycket i magen, och man känner sig som Tarzan när man svävar runt bland alla träd. En kort stund av adrenalinfylld frihetskänsla infinner sig varje åktur.

Slutsummering

Costa Rica är en fantastisk plats på jorden för den äventyrliga människan som letar minnesvärda naturupplevelser. Mer om resor finns att hitta här.

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024