Renovera källare - 10 bästa tips

Renovera källare – 10 bästa tips

Funderar ni på att renovera er källare därhemma? Då måste ni först och främst tänka på att renovera fuktutsatta utrymmen, är inte detsamma som att renovera huset i övrigt. Det krävs planering och även skyddsutrustning och en bra besiktningsman vid DIY renovering av källare.

LÄS MER: Så inreder ni en källare till en lyxig oas

Har ni dessutom köpt ett äldre hus är det ännu mer viktigt att först noggrant gå igenom vad som behöver göras. Om det visar sig vara många varningsklockor i källarens status. Då är det bästa ni kan göra att anlita ett proffesionellt byggbolag som gör hela renoveringen åt er. För att göra allt själv kan bli en dyr historia om nå skulle gå fel. Och försäkringsbolag täcker ofta inte amatörmässiga DIY jobb i källare och våtrum.

Renovera källare – 10 tips

Gå igenom säkerhetsaspekter

Det alltid klokt att närma sig en källarrenovering ur ett “better safe then sorry”-perspektiv.

Detta innebär att man kontrollerar allt innan renovering , som tex fukt och mögel. Att gå igenom detta innan man river väggar eller byter ut fixturer och ytor, och prioriterar åtgärdande av dessa typer av problem framför allt (mögel är en hälsorisk som kan leda till en mängd olika andningsproblem).

Att hålla sig säker under en källarrenovering innebär också att man skaffar rätt verktyg och utrustning, samt att man bär rätt utrustning.

Ska ni köra ett renovera källare DIY projekt, så bör ni alltid bära skyddsglasögon, långbyxor, ordentliga konstruktionsstövlar, handskar och, för vissa aspekter av projektet, andningsmasker (den typ av mask avsedd för byggarbete, inte den tunna Corona-tygmasken du tar på dig för din mataffär) och hjälmar.

Dessutom bör första hjälpen-satser och brandsläckare alltid finnas inom räckhåll, och du bör också se till att ditt arbetsområde är väl ventilerat.

Säkerhet borde vara främst för alla som gör ett ombyggnadsjobb. Med andra ord, om du aldrig har arbetat med elektriska kretsar eller VVS tidigare, gör inte detta till din första rodeo. Anlita en rörmokare eller elektriker om det behövs.

Om du är redo att ta steget med din källarrenovering, guidar vår steg-för-steg-guide här dig genom grunderna i processen.

Instruktioner – renovera källare

1. Kontrollera om det finns fukt

Det första steget i de flesta ombyggnadsprojekt är att skapa en plan. Källare är ett undantag. Innan du ens kan tänka på detaljerna i din drömkällare måste du se till att din källare är torr och fri från mögel.

Om det inte är det, är att bli av med den fukten och mögeln din plans högsta prioritet (ofta är allt som krävs är ett lukttest, säger Wilder).

Källan till problemet kan vara allt från din utomhuslandskap till en läcka i grunden. När du har hittat den kan du gå vidare till nästa steg (som kommer att inkludera en mögel-/fuktreducerande strategi).

TIPS: Att vattentäta din källare är en process i flera steg som ingår i många skeden av projektet. Tänk på detta när du går igenom de olika stadierna.

2. Skapa en plan

Planeringsfasen är där du bestämmer omfattningen av projektet, det vill säga bestämmer vad du hoppas åstadkomma. Behöver du helt enkelt nya ytor eller börjar du från noll med en oavslutad källare? Hittade du fukt i steg ett? Rivr du väggar? Lägga till ett badrum? Dina slutliga svar kommer att avgöra omfattningen av ditt projekt.

Din plan kommer också att begränsas av hur mycket pengar du kan investera i projektet, och om du behöver ta hjälp av ett proffs för vissa steg. Du bör ha din design och layout försedd under planeringsstadiet.

TIPS: Glöm inte att undersöka byggnormer som du måste följa och att skaffa rätt tillstånd för ditt projekt. Kraven varierar beroende på a) dina planer och b) din kommun.

3. Rensa ut utrymmet

Såvida du inte har att göra med ett helt tomt blad (dvs ett nytt hem eller en oavslutad källare som också råkar vara tom), har du förmodligen lite att städa upp. Du behöver ett utrymme för att slänga föremål som inte går att rädda, så beställ en soptunna från din lokala sanitetsavdelning.

Ta sedan hjälp av dina hushållsmedlemmar och börja utföra allt. Och med allt menar vi allt (lådor, möbler, vitvaror, skräp, etc.). Det sista du behöver är att snubbla över onödiga föremål när du arbetar i din källare.

4. Demo och/eller Prep the Space

Din plan kommer att informera om komplexiteten i detta steg. Kanske behöver du riva väggar så att du kan ändra hela layouten eller kanske du bara behöver riva upp den där gröna 1970-talets shag-matta och/eller ta bort någon oönskad tapet?

I vilket fall som helst måste demo ske innan du kan fortsätta.

5. Inramning, VVS och el

Nu är du redo att börja bygga ut ditt nya utrymme. Inramning är först, eftersom det är i huvudsak ryggraden i hela projektet. När inramningen är klar kan och bör du arbeta med VVS och el (det är mycket mer möjligt att göra detta medan väggarna är nere).

6. Placera isolering

Att isolera din källare kommer att hjälpa utrymmet att hålla sig varmt på vintern och svalt på sommaren. När du väl hängt din gipsskiva har du missat din chans att isolera (om du inte river dina väggar), så gör det nu. Alternativen inkluderar sprayskum, skumskiva eller glasfiber.

7. Häng upp gipsskivor

När gipsskivan är uppe börjar din nya källare ta form. Exakta mätningar är viktiga här, så ta dig tid. Också detta steg där andningsmasken är särskilt kritisk (ingen vill andas in toxiskt damm från gipsväggar).

8. Måla, installera golv och placera fixturer

Ordningen för dessa sista etapper är inte huggen i sten, säger Gordon – det beror verkligen på ovannämnda omfattning. Vissa kommer att måla först; andra kommer att spara det till senare. Vissa kommer att ha ett handfat, en dusch, skåp eller pentry att installera; andra kommer inte.

Den goda nyheten är, oavsett vad du väljer att göra först, kommer du närmare att ha det där extra utrymmet du har drömt om.

TIPS: Wilder rekommenderar att du undviker trägolv i källare eftersom det kommer att skeva i händelse av ett vattenrelaterat missöde (laminat eller vinyl som ser ut som trä är ett mycket bättre val).

9. Lägg till pricken över i:et

Det här steget innefattar många ministeg – steg som gör att projektet verkligen kan mötas. Vi pratar skåpbeslag, hyllor, armaturer, persienner eller annat som är avgörande för utseendet och känslan men som inte är en del av den faktiska strukturen.

10. Få din proffesionella slutinspektion

Det sista steget i en källarrenovering, förutom att njuta av ditt nyrenoverade utrymme, är att se till att ditt arbete klarar inspektionen (detta är för säkerhet och effektivitet). Tillstånden du förvärvade i de tidiga stadierna kommer att berätta hur du ska gå till väga och det kommer troligen att vara en stadsinspektör.

Slutsummering – renovera källare

Som ni ser krävs det mer för att göra en källarrenovering, än en vanlig renovering. När ni har gått igenom alla säkerhetssteg och fått källaren besiktigad av fackman. Då kan ni njuta av en helt ny våning i ert hem. Varför inte göra om källaren till hemmabio eller spel/lekhörna? Det kan även vara bra att ha källaren som “gäststuga” när oväntade gäster anländer.

REA FYND SHOP

 

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024