10 sätt att göra om utan att renovera hyresrätt

10 sätt att göra om utan att renovera hyresrätt

Innehållsförteckning

När det kommer till att hyra bostad gäller helt andra regler än om man köpt bostaden. Man får tex. inte renovera hyresrätt eller göra om hursomhelst utan att fråga hyresvärden om lov först. Ofta kan hyresrätter vara rätt sunkiga när man flyttar in. Min hyreslägenhet hade gamla sjukt fula golv när jag flyttade in. Som tur är hade jag rätt att få nya trägolv inlagda som senad lades en avgift på hyran. Jag totalrenoverade även badrummet för en höjd hyresavgift.

LÄS MER: 12 Bästa IKEA Soffor Nånsin

Om man ska hyra bostad men inte får renovera, vad kan man då göra? och framför allt vad får man göra utan att behöva blanda in hyresbolaget? Här följer nu 9 inredningstips för en hyresbostad och saker ni får göra om UTAN ni måste fråga hyresvärden om lov.

Göra om utan att renovera hyresrätt

Foto: Itsdesign

1. Byt knoppar och handtag

Hotta upp köksskåpen eller badrumsmöblerna med nya fräscha knoppar. Få små saker kan göra så stor skillnad som nya knoppar och beslag kan göra. Ni kan även enkelt byta ut gamla fula dörrhandtag till nya och moderna. Se bara till att du lagrar alla gamla knoppar och skruvar så att du enkelt kan sätta på dem igen om du flyttar ut.

ATT INTE GÖRA: Borra inte massa nya hål i dörrar eller skåp, detta kan bli dyrt när ni flyttar senare.

2. Byt ut era skåpsluckor i köket

Byt skåpsluckorna till nya om er hyresrätt har fula skåpsdörrar men ok köksutrustning i övrigt. Vill du inte ta bort dörrarna? Du kan även göra tillfälliga skåpsöverdrag genom att dölja fula dörrar med avtagbart självhäftande papper (kontaktpapper).

ATT INTE GÖRA: Slänga de gamla skåpsdörrana oförsiktigt på en plats där de kan skadas. Förstör ni hyresbolagets material kommer det stå er dyrt när ni flyttar.

3. Avtagbar tapet för tillfällig dekoration

Använd avtagbar tillfällig tapet. Om du har en hyresvärd med en “ingen ny färgpolicy”, kolla in de nya avtagbara tapeter som finns. Det finns många märken av tillfälliga tapeter och så länge tapeten är borta när ni flyttar är det bara att köra.

Ni hittar snygg taklampa HÄR

4. Förnya & försköna med nya lampor

Alla vet vilken stor förändring ett rum kan få med nya lampor. Har hyreslägenheten fula taklampor, ta ned dem och ersätt med nya. Detta kommer ge hela lägenheten ett rejält lyft. Jag bytte själv ut den fula plafonden med iskallt tandläkarljus i köket. Ni kan även trolla en liten lägenhet större med rätt placerad belysning läs mer HÄR

ATT INTE GÖRA: Använd fel krokar eller stora spikar för att installera i taket. Att göra detta kommer att göra hålen i taken större än vad de behöver vara och en inte så lätt fix för din hyresvärd.

5. Ta bort garderobsdörrarna

Återigen, så länge ni lagrar dem väl och sätter tillbaka dem när ni flyttar, bör der hyresvärd inte ha några problem med borttagningen. Att ta bort garderobsdörrar i små hem är ett smart sätt att spara plats på. Sätt gärna upp snygga tyger istället som garderobsskydd.

ATT INTE GÖRA: Slänga ut gamla garderober utan att fråga om lov först. Det kan bli dyrt i slutändan.

Perfekta rumsavdelare hittar ni HÄR

6. Skapa nya väggar med möbler

Behöver ni fler rum eller utrymmen? Skapa dem enkelt med möblerna. Genom att placera möbler på rätt vis i rummet kan det förstoras rejält. Eller om ni har en 1a och vill ha ett sovrum, använd snygga skärmväggar. Skärmväggar är smart att dela av sovrumsdelen från vanliga delen i lilla ettan.

Även bokhyllor kan fungera bra som rumsavdelare och då får ni även förvaring på köpet!

LÄS MER: 10 lyxiga rumsavdelare för små hem

7. Täck fula golv med snygga mattor

Vem vill bo med ett fult vinylgolv alá 70-talet? Här är stora lyxiga mattor räddningen. Använd även mattor lager på lager för att skapa ett större rumskänsla. Ni kan även ta en lös vinylmatta och lägga på den utan att limma. Har ni tunga möbler i hörnen kommer mattan ändå ligga på sin plats.

Ni hittar snygga mattor ovan HÄR

8. Dölj fula persienner med hissgardiner

Inget kan förfula ett rum så mycket som gamla trasiga fula persienner kan göra. Ett smart sätt att dölja dessa fulingar är att sätta upp snygga hissgardiner framför. Rulla upp de gamla persiennerna ända upp. Sätt sedan upp hissgardiner och låt hissgardinen vara lite utfälld för att snygg dölja persiennen.

9. Dekorera med dekorplast

Hotta upp skåpsluckor och inuti skåp med snygg dekorplast. Denna plast funkar även att förnya gamla möbler med. Varför inte göra om soffbordet med dekorplast i marmor? Denna plast är även lätt att ta bort vid flytt senare.

Tips: Bauhaus och Panduro har riktigt snygg dekorplast.

Lyxiga speglar ovan hittar HÄR

10. Speglar som förstorar & förskönar

Spegeltricket känner nog många till vid det här laget. Det vill säga att man använder speglar hemma för att förstora rum. Genom att sätta upp speglar ist för tavlor, kan man få rummen att verka större än de är. Det beror på att speglar reflekterar ljuset utefrån.

Slutsummering – renovera hyresrätt

Som ni ser kan man förändra rätt mycket i sin hyresrätt utan att behöva krångla med hyresvärden. Bara genom att inreda med många olika textilier kan man förändra och trolla rejält i ett rum. Jag gillar att bo i hyresrätt, då det alltid är nån annan som fixar alla problem som tillkommer. Funderar nu på att hyra mig nåt i solen utomlands över vintern. Jag tycker allmänt man ska satsa på att bygga mer hyresrätter och inte bara bostadsrätter som i nuläget. Menar alla har ju inte råd att köpa bostad, speciellt inte de yngre.

Hoppas ni fått några tips på vägen och har ni några egna hyresrätt tips så hör gärna av er :)

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström
  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Kontakta oss

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024