fbpx

Renovera husvagn – 6 bästa tips

Återbruk är högsta mode, och det på goda grunder. Varför kassera i onödan? Nästan allt kan få ett andra liv om man lägger lite kärlek på saken. Precis så är det också för husvagnar. Det kan finnas många goda år kvar i en gammal husvagn.

Att renovera husvagn kan verka som ett stort och svårt projekt. Det behöver dock inte vara så, och det är enklare än man tror att renovera en gammal husvagn till toppform. I den här guiden beskriver vi hur du kan gå tillväga.

Sanera och åtgärda fuktproblem

I alla renoveringar är det alltid klokt att börja med det grundläggande. För husvagnar är det fukten som är det mest centrala. Fukt och husvagnar går verkligen inte ihop och det är alltså klokt att börja här.

Det är mycket svårt att undvika fukt helt och hållet. Något förhöjda fuktnivåer i husvagnen är snarare naturligt. Många äldre fordon kan dock ha problem med fukt. Om fuktnivån ligger över 22–23 procent är det läge att åtgärda problemet.

Förhöjda fuktvärden innebär nämligen två problem. Det ena är att husvagnen helt enkelt går sönder inifrån. När fukt och mögel angriper kan det orsaka stora skador på husvagnen, och det snabbt. Det andra är att dålig luft kan orsaka och förvärra luftrörsproblem.

Om du träffar på en plats i husvagnen som har höga fuktvärden kan du behöva åtgärda saken. Hur du ska sanera beror på problemets art. Här är några exempel:

 • Mögel – Rengör med oxidationsmedel
 • Höga fuktnivåer allmänt – Avfukta med avfuktningsutrustning
 • Trasig eller skadad inredning – Riv upp och byt ut delar
 • Skadade eller fuktdrabbade delar i chassit och stommen – Byt ut allt angripet material

SOFFOR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
1049513995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
1299513995
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
44956295
Soffadirekt
44956495

Väggar och golv

När grunden är säkrad är det dags att börja renovera på riktigt! Det är då klokt att börja med inredningens stomme, det vill säga väggar och golv. Här kan du välja att göra mycket eller lite, allt beroende på vagnens skick idag.

Äldre modeller har ofta en ganska tråkig insida, med tråkiga plastgolv och ännu tråkigare väggar. Ett fräschare golv är ett sätt att göra insidan mer modern och hemtrevlig. Här finns många alternativ och ett som är populärt är mjukare golv som fungerar som heltäckningsmatta. Det gäller bara att mattan klarar fukt!

För väggarna kan målning vara ett alternativ, tapeter ett annat. Det går alldeles utmärkt att både måla och tapetsera inne i husvagnen och några färgklickar här och där kan verkligen liva upp! Träpaneler är ytterligare ett alternativ.

Vad kostar en husvagnsrenovering?

Kostnaden för en husvagnsrenovering beror på vagnens skick och vilka val du gör vid renoveringen. En mycket enkel renovering kan kosta mellan 10 000–20 000 kr.

Fräscha upp utsidan

För en gammal husvagn är det inte bara insidan som behöver fixas till. Den behöver fixas till även utvändigt. Lyckligtvis behöver det inte vara ett särskilt stort projekt och resultatet kan bli riktigt bra!

Tänk dig hur du skulle vilja att din vagn såg ut och skissa och mät upp. Du kan också hämta inspiration på nätet. Gör inte misstaget att börja måla utan att ha en plan!

Dessa verktyg och medel behöver du för att måla husvagnen utvändigt:

 • Målartvätt för husvagnar
 • Borste
 • Trasa
 • Maskeringstejp
 • Penslar
 • Roller
 • Primer
 • Specialfärg

Du börjar med att tvätta din vagn med ett medel specialanpassat för husvagnar. Tvättmedel för bilar ska du inte använda. Använd borste och trasa för att göra rent och skölj noga med vatten.

Om det finns repor och större märken kan du behöva använda primer innan du målar. Om inte så är det bara att sätta igång att måla! Använd maskeringstejp för att undvika att det kommer färg på fel ställe.

Vilka verktyg behöver jag ha i husvagnen?

Det finns några saker du alltid bör ha i husvagnen. Verktyg för stödben, säkringar, kultrycksvåg, reservhjul och domkraft, vattenpass, ficklampa, brandsläckare, nivåkloss, tänger, insexnycklar och startkablar är några exempel.

Modernisera i köket

Nu börjar nog husvagnen kännas lite fräschare, lite rymligare och lite mer ombonad. Det finns dock fler utrymmen att titta närmare på. Köket till exempel. Här kan du med ganska enkla medel renovera till toppform.

Äldre husvagnar har ofta en köksinredning som går i brunt, beige och träfärgat. Med åren har förmodligen både luckor, bänkar och knoppar blivit slitna. Kanske är det också så att spis, ugn och vitvaror har sett sina bästa dagar.

Det enklaste sättet att fräscha upp köket är att måla luckorna. Slipa vid behov och lägg ett nytt lager färg. Du kan göra samma sak med knopparna, alternativt byta ut dem. En ny bänk, målad eller helt ny, gör också skillnad.

Renovera toaletten

Toaletten behöver normalt också fräschas upp. Även här är det vanligt att ytskikten är i en mindre modern färg. Sätt upp tapeter eller måla, gärna i ljusa färger, för att både göra utrymmet fräschare och skapa mer rymd.

Det kan också vara så att du behöver byta ut själva toaletten och handfatet. Förstnämnda kan vara lite av en procedur och kosta en slant (men det är förmodligen värt det!). Att renovera vid handfatet kan vara betydligt enklare.

Glöm inte underhållningen

Många tycker att en resa med husvagn är extra avkopplande eftersom det kan innebära en stunds vila från vårt högteknologiska samhälle. Det finns dock inget som säger att din husvagn inte ska kunna ståta med underhållning av olika slag.

En skärm för streaming och ett ljudsystem gör att du inte behöver göra avkall på den underhållning du tycker om. Portabel WiFi med mobildata och liknande lösningar gör att det alltid finns uppkoppling för allt du vill göra.

Finns det larm för husvagnar?

Det finns många smarta larm att installera i husvagnen. De enklaste fungerar som hemlarm med signal vid inbrott. Andra varianter larmar vid exempelvis gasläckage och om temperaturen skulle stiga alternativt sjunka snabbt. Vissa har också GPS så att du kan följa husvagnen om den skulle bli stulen.

Sammanfattning

Att renovera en husvagn kan gå snabbt. Att måla och göra om något utrymme invändigt behöver inte ta lång tid. Å andra sidan kan renoveringen ta många månader om du bestämmer dig för att totalrenovera och egentligen bara behålla karossen.

I den här guiden har vi tittat på några större moment i renoveringen. Om du gör alla dessa kommer du, när du är klar, ha en husvagn som är skräddarsydd efter dina krav, behov och önskemål. Lycka till med planering och jobb!

SOFFOR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
1049513995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
1299513995
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
44956295
Soffadirekt
44956495

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis