Renovera badrum själv – så här gör ni

Renovera badrum själv – så här gör ni

Innehållsförteckning

En badrumsrenovering ger många fördelar. Att bygga om, göra om och inreda med nya saker ökar trivseln. Med smarta materialval och nya badrumsmöbler kan det också bli lättare att hålla ordning och hålla rent. Dessutom ökar värdet på boendet! Du kan faktiskt renovera ditt badrum själv, åtminstone till viss del. Det är några moment som du måste lämna över till proffs för att allt ska bli korrekt utfört.

Planera att renovera badrum tänka på:

  • Placering av badrumsmöbler
  • Vilka material på väggar du vill använda
  • Vad som kan återanvändas
  • Hur belysningen ska se ut
  • Dragning av el
  • Nya funktioner (t ex kabin, handdukstork)

I vår steg för steg-guide nedan, får du alla svar du behöver när det gäller att renovera badrum själv.

Renovera badrum själv – planering

Den kanske mest spännande delen av en renovering är planeringsfasen. Det är här du kan använda fantasin och bolla idéer för att komma fram till den perfekta planen. Låt planeringen ta sin tid, det tjänar du på i längden.

Vad är det du ska planera? Det är en hel del. Det fina här är att du inte behöver tänka ut allt själv. Du kan hämta mängder av inspiration från inredningsbloggar och sociala medier när du planerar.

Planera för hantverkare

Det är vissa saker som du bör överlåta till proffs och vissa som du måste anlita hantverkare för. För ”konstruktion av våtrum”, som det heter, är det klokt om en behörig fackman gör många av momenten.

För elarbeten är kravet på fackman absolut. Du får inte göra något över huvud taget på egen hand. Alla moment som involverar el ska utföras av elektriker. Det innebär att elektrikern måste komma minst två gånger under renoveringen.

En extra varning är på sin plats. Du får utföra arbete med exempelvis tätskikt på egen hand. Det kan dock bli en dyr historia i längden. Risken för fuktskador torde nämligen vara större om du gör jobbet själv jämfört med om du anlitar hantverkare.

LÄS MER: Så väljer ni rätt badrumsgolv – bästa golvguiden nånsin

Fuktskador kan vara mycket dyra att åtgärda. Kanske behöver du riva upp både golv och väggar om något blir fel! Du riskerar också att få stå för alla kostnader själv eftersom hemförsäkringen inte gäller om inte arbetet anses vara fackmässigt utfört.

I renoveringen kan du också behöva hjälp av andra hantverkare, till exempel snickare och plattsättare, allt beroende på vad du kan och hur mycket du gör på egen hand. Om du är osäker på något, rekommenderar vi att du tar kontakt med en fackman.

I din planering för badrummet bör du planera in besök av hantverkare. Du bör också planera så att hantverkarna bokas in i den ordning som de ska göra arbeten. På så sätt blir det enklare för alla parter och du sparar tid.

Hur lång tid tar det att renovera badrum själv?

Du får räkna med uppemot tre månader, inklusive all planering och arbete. Själva arbetet med en helrenovering kan ta omkring tre veckor.

Riv ut det gamla badrummet

I den här delen av jobbet kan du göra mycket själv. Det finns egentligen ingenting som en behörig fackman behöver göra. Riv ut allt du inte vill ha kvar, inklusive kakel, tapet, badrumsmöbler, brunnar och inredning.

Se bara till att stänga av vatten och el innan du börjar! Se också till att skydda ditt hem i övrigt när du river. Lägg ut plast och se till att du har en bra plan för hur du ska samla in allt avfall.

Nya installationer och ny rördragning

När badrummet är helt naket kan du börja med renoveringen. Här är det vissa saker du kan göra själv och vissa saker bara behöriga fackmän får göra. Om du råkar vara behörig inom både VVS och el kan du självklart göra allt själv!

Det första steget är normalt att byta ut reglar. Det andra steget bör vara att lägga i nya avloppsrör och brunnar. Steg nummer tre är att dra el. Det är i det här läget som du kan flytta om på badrumsmöbler, göra klart för installation av nya funktioner och dra el för belysning.

I det här skedet brukar det största misstaget inträffa. Det handlar om att inte byta rören. Det kan kännas som en onödig åtgärd, och inte sällan glöms den bort helt. Rör i badrummet har en begränsad livslängd och om de börjar bli dåliga måste du byta dem. Annars finns risken att du behöver riva upp hela golvet (i ditt nyligen renoverade badrum!) inom ett par år.

Vad är ett våtrumsintyg?

Ett våtrumsintyg är ett intyg som VVS-firmor som är auktoriserade lämnar när de har utfört ett arbete i exempelvis ett badrum. Det är ett bevis på att jobbet har utförts enligt de branschstandarder som finns. Att ha ett sådant intyg är nödvändigt för att kunna få ersättning ur hemförsäkring.

Nya väggar och nytt golv

När allt är klart ”bakom kulisserna” är det dags att börja jobba med ytskikten, det vill säga väggar och golv (och eventuellt tak). Vilka moment handlar det om? Här är det ganska mycket som ska göras och många delar kan du göra själv.

Börja med att lägga golv. Spånskiva för våtrum är materialet du ska välja. Glöm inte hål för avlopp och brunn. Ska du lägga klinker ska du komplettera med så kallad våtrumsskiva. Det är också nu som du installerar golvvärme. Det sista steget är att flytspackla.

Nästa steg är att förstärka väggarna på de platser där du ska ha möbler, blandare, handfat, med mera. Det är särskilt viktigt för inredning som ska hänga fritt på väggen.

I nästa steg ska du montera väggar (och eventuellt tak) och se till att de är skyddade mot vatten och fukt. Gipsskivor är ett naturligt val av material för väggarna. Efter att du har monterat dem ska du spackla och montera tätskikt. För taket använder du våtrumsfärg.

Vad kostar det att renovera badrum själv?

Tumregeln är att en badrumsrenovering kostar någonstans mellan 20 000–30 000 kr (utan ROT-avdrag) per kvadratmeter om en firma utför arbetet och om badrummet är av standardtyp utan en mängd tillval. Om du gör en del av arbetet själv blir det naturligtvis billigare.

Gör klart golvet

Det mesta av grovjobbet är nu klart. Nästa steg är att göra klart allt inför kakel, klinker eller våtrumsmatta. Här är det läge att anlita en rörmokare, inte bara för rördragning och montering, utan också för att lägga tätskikt och kontrollera så att allt är i sin ordning.

Även i nästa steg gör du klokt i att anlita en fackman åtminstone till vissa delar. Det handlar om att lägga kakel/klinker eller våtrumsmatta/våtrumstapet. Det är viktigt att allt blir korrekt utfört!

Vad händer om du gör jobbet själv och något går fel? Risken är att försäkringen inte täcker skador. Om du anlitar fackman får du intyg på korrekt utfört jobb och skulle en skada uppstå kommer hemförsäkringen att gälla.

Sätt fast inredning och montera installationer

I det här steget behöver du hjälp av elektriker. Du kan också behöva hjälp av snickare och rörmokare. Det är i det här steget som ditt färdiga badrum tar form. Nu sätter du upp kommod, toalettstol, handfat och blandare, dusch med mera. Elektrikern står för arbete med eluttag och belysning.

Summering – Renovera badrum själv

En badrumsrenovering gör ditt hem trevligare och ökar värdet på din bostad. Eftersom rummet har lite speciella förutsättningar krävs dock noggrann planering och en mängd olika moment för att allt ska bli bra, säkert och hållbart.

Det finns en del moment du kan göra själv och vissa arbeten som du inte får göra. Vi hoppas att den här guiden har gett dig många nyttiga svar!

Foto längst upp: svenskakakel.se

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024