fbpx

Vad kostar det att renovera ett badrum?

Vem drömmer inte om att få ett nytt badrum i hemmet? Badrumsrenoveringar är populära av flera olika anledningar. Dels är badrum ett utrymme som utsätts för temperaturvariationer och fukt, vilket gör att dom helt enkelt slits ut snabbare än andra rum. Men badrum är också fördelaktigt att renovera eftersom det med ganska enkla medel går att få en stor förändring.

 Det första du måste få klart för dig är vilken budget du har. Din budget avgör om du ska göra en totalrenovering med hjälp av en firma som du anlitar, samt vilket material du ska välja. Men budgeten avgör också dina prioriteringar. Vad är viktigast för dig? Att ge ditt badrum en ansiktslyftning, eller att motverka fuktskador och ge ditt badrum en längre livslängd?

Men vad kostar det att renovera ett badrum? här går vi igenom vad ni behöver lägga ut när ni ska börja renovera badrum hemma.

Foto Marbodal

Budgetbadrum varianter att överväga

Om du har en begränsad budget och inte vill göra en totalrenovering av ditt badrum, kommer här några tips på vad du kan prioritera.

Satsa på inredningen

Att byta ut inredningen kostar förhållandevis lite jämfört med att byta ut kakel och klinkers. Du kan till exempel köpa ett nytt badrumsskåp, byta ut handtagen på befintliga skåp och luckor, måla om ytorna, etc. Varför inte montera en handduksvärmare? Eller ställ in ett extra skåp i badrummet så att du får mer plats att organisera dina saker? Lägg till en matta i matchande stil och eventuellt lite ny belysning och ditt badrum får en helt ny känsla.

KAKEL SHOPPEN

629 SEK/m2
879 SEK/m2
878 SEK/m2
419 SEK/m2
868 SEK/m2
1079 SEK/m2
469 SEK/m2
629 SEK/m2

Här är några prisexempel:

  • Nytt badrumsskåp 3000 kr
  • Nya handtag 500 kr
  • Ny matta 600 kr
  • Golvlampa för badrum 1000 kr

Måla om väggarna

Om du inte har ett helkaklat badrum kan ny färg på väggarna göra underverk. Målarfärg och penslar kan du fynda för runt 400 kr. Var inte rädd för att testa en annan färg än vitt. Pastellfärger och beige kan fungera mycket bra i ett badrum och ge en mysig känsla.

För dig med lite större budget

Med en större budget kan du göra mer med ditt badrum och framförallt när det kommer till den typ av renovering som syftar till att rusta upp själva konstruktionen och få ditt badrum att hålla många fler år.

Totalrenovering av kakel, klinkers och inredning

En totalrenovering, där du röjer ut hela badrummet och bygger ett nytt, med nya rör, ny WC-stol, nytt handfat, ny dusch, nytt handfat och nya golv och väggar kostar från 100.000 kronor och uppåt. Så länge du inte själv är i branschen och är hantverkare, kommer du förmodligen behöva anlita en firma för det mesta av arbetet. Räkna med minst det dubbla av kostnaden för själva materialet och du vill göra en grov uppskattning av totalkostnaden.

Här kan man göra det lite billigare genom att välja billigare material och lägga krutet där det gör mest skillnad. Golvet och väggarna är något som gör stor skillnad, men kanske måste du inte ha den dyraste WC-stolen?

FAQ – Vanliga frågor om att renovera ett badrum

Det finns mängder av frågor som poppar upp när man börjar tänka på renovering av badrummet. Här listar vi några av de vanligast förekommande frågorna.

Vad kostar det att renovera ett badrum per kvm?

Priset per kvm för att renovera ett badrum varierar från situation till situation. Ofta spelar storleken en mindre roll, då själva arbetets omfattning är ganska stort oavsett storlek, speciellt vid en totalrenovering.

Vad ingår i badrumsrenovering?

I en badrumsrenovering ingår vanligtvis nytt golv, nya väggar om dom är kaklade, ny inredning och ny VVS.

Vad är billigast kakel eller våtrumsmatta?

En våtrumsmatta är billigare än kakel. Nu finns det många fina våtrumsmattor att välja mellan, vilket gör att man fortfarande kan få ett mycket lyxigt badrum utan att behöva lägga kakel eller klinkers. Om du ska ha golvvärme i ditt badrum bör du lägga kakel för att få bäst känsla.

Summering – vad kostar det att renovera ett badrum?

Kostnaden för att renovera ett badrum kan variera rejält beroende på en mängd olika parametrar. En hel del saker kan man göra på egen hand och därmed komma relativt billigt undan. Medan andra bitar måste utföras av specialister och då kostar det betydligt mer.

Om man vill göra en totalrenovering av badrummet, behöver man först riva det befintliga och sedan bygga helt nytt. Priset för detta brukar starta någonstans under 100.000 kr och sedan finns det ingen övre gräns. Man kan dra på hur mycket som helst med materialval och inredning och ganska enkelt komma upp i flera hundra tusen kronor.

Om man vill uppnå en stor förändring men med små resurser, kan man börja med att måla om badrummet i den mån det är möjligt, lägga in en snygg matta, lite ny belysning och nya handtag till de skåp och lådor som man redan har. Man kan också byta ut duschen relativt enkelt. Eller varför inte sätta upp lite nya tavlor, en ny spegel eller en handdukshängare? Här pratar vi inte många hundralappar.

Lycka till!

KAKEL SHOPPEN

629 SEK/m2
879 SEK/m2
878 SEK/m2
419 SEK/m2
868 SEK/m2
1079 SEK/m2
469 SEK/m2
629 SEK/m2

 

Foto längst upp: svenskakakel.se

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis