fbpx

Rätt husgrund för att skydda mot fukt

När man äger hus är det alltid något som måste underhållas och ett av de viktigaste problemen att lösa är fukt som letar sig in i huset. För att motverka röta och mögel måste man börja i grunden för att markfukten inte ska ta sig uppåt. Här ska vi titta närmare på två olika husgrunder.

Mögel förstör inte bara huset, utan det kan även leda till hälsoproblem. Dålig inomhusluft som har orsakats av mögel kan göra att man känner sig trött, snuvig och får huvudvärk. Det kan även leda till luftrörsbesvär, hudproblem och hosta. Om man misstänker att det finns mögel i huset är steget mögelsanering. För att motverka att problemet återuppstår i framtiden rekommenderas det att man förbättrar eller byter ut husgrunden.

Foto: dinbyggare.se

Det finns olika husgrunder och vissa kräver mindre underhåll. En husgrund utan bärande bjälklag är ofta en gjuten betongplatta som ligger direkt på marken. Betongplattan är undergolvet i huset som täcks över med stötdämpande material och det golv man vill ha. Isolering grävs ner i marken och det byggs för det mesta in golvvärme. Det uppstår inte någon fukt i en husgrund som är en betongplatta och därför krävs det minimalt med underhåll.

Betongplattan har många fördelar, men alla hus kan inte byggas med det eftersom det är tomten som bestämmer vilken grund som passar bäst. Det går inte heller att lägga till extra isolering om det behövs och man kan inte se hur grunden ser ut om man tror att något är fel. Betongplattan konstrueras dessutom på ett sätt som inte är miljövänligt. En annan nackdel är att det kan bli problem om tomten översvämmas, eftersom vattnet inte kan rinna undan och stannar därför vid huset.

Ungefär 30 procent av alla svenska hus har en krypgrund där en ventilerad eller oventilerad luftficka skapas mellan ett bjälklag och markytan. Luftfickan isolerar från markens kyla och det går att lägga till extra isolering.

Den vanligaste krypgrunden består av en grundmur som huset står på. Grundmuren ventileras genom ventiler och ovanpå ligger en syll som bär upp ett bjälklag i trä. Bjälklaget kan isoleras med material som stenull eller glasull. 

Avfuktare installeras för att krypgrunden är en riskkonstruktion, eftersom den kalla luften inuti krypgrunden kan skapa rötskador. Det är högre risk på sommaren när den varma luften som kommer in kyls och ger en högre luftfuktighet vilket innebär att risken för fuktproblem kan öka. Fukt som finns i marken kan tas upp av golvbjälklaget och trossbotten som efter ett tag kan bli angripet av mögel eller röta.

Båda husgrunderna har med andra ord för- och nackdelar och det finns inte ett svar på vilken grund som passar bäst. Huvudsaken är att man väljer rätt husgrund för sin tomt och att man ser över den regelbundet.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis