Elcykel - bäst i test 2023

Elcykel – bäst i test 2023

Elcykeln är verkligen inte en fluga. Den är här för att stanna och den blir mer populär för varje dag. Går du i tankarna om att köpa elcykel? Då kanske du vill veta mer om vad som finns på marknaden och vad som kan vara bäst för dig? Det är ju även ett bra hållbart och miljövänligt sätt att ta sig fram med elcykel i staden. Sedan slipper man även alla jobbiga krångliga långa bilköer varje dag till och från jobbet.

LÄS MER: Övervakningskamera Hemma – Bäst I Test 

Här är vår guide till elcyklar. Den är komplett med korta recensioner av några av de mest populära modellerna som finns att köpa. Vilken elcykel är bäst i test 2023? Här får du svaret!

Varför ska du ha en elcykel?

Det är ingen slump att elcyklarna har blivit populära. De fyller verkligen många funktioner! Det går garanterat att nämna ett tiotal fördelar. Här är fem av de främsta:

  • Mer hälsa och motion (det är lättare att komma ut om det är lättare att trampa!)
  • Miljö- och klimatvänliga transporter i vardagen
  • Snabbare och billigare pendling
  • Billigare än att köra bil
  • Mer flexibilitet i vardagen

Kan du skriva under på några av dessa fördelar? Då kan en elcykel herr eller dam definitivt vara ett bra val. Du får ett fordon som är flexibelt, snabbt, miljövänligt och som dessutom kan ge dig mer vardagsmotion.

Att tänka på när du ska köpa elcykel

Alla cyklar med elmotor fungerar naturligtvis inte likadant. De ser inte likadana ut och de har inte samma komponenter. De har olika motorer och de har olika användningsområden. Vad är då de viktigaste sakerna att tänka på?

Typ av elcykel

Elcyklar finns numera i alla former och format. Du behöver inte nöja dig med en klassisk citycykel. Hybrider, mountainbikes, ATB-cyklar och hopfällbara är exempel på alternativ. Hur ska du använda din elcykel herr eller dam? Pendling eller kortare turer till affären? Körning i tuff terräng?

Motorns placering

Motorn på en elcykel kan sitta på tre platser, nämligen i framhjulet, i bakhjulet och i mitten. Det finns fördelar och nackdelar med alla. Mittmotorer har dock flest fördelar. De bidrar inte minst till en jämn körning och en bra stabilitet.

Räckvidden

Räckvidden är ett mått på hur långt batteriet räcker. Om du jämför modeller kan du se att spannet på marknaden är cirka 35–100 km. Ju längre räckvidd, desto bättre! Samtidigt är mer kraftfulla batterier självklart dyrare. Tips: välj ett så kraftfullt batteri du kan (och har råd med).

Bromsar

Precis som på en vanlig cykel kan en elcykel dam och herr ha antingen fotbroms, fälgbroms eller skivbroms. Bäst säkerhet och bäst driftsäkerhet får du med skivbromsar, och särskilt hydrauliska sådana.

Stort test av 8 elcyklar

I vårt test har vi tittat närmare på åtta stycken elcyklar. Vi har valt ut de som är de mest populära och de som ofta får höga betyg i andra test. Vi har tittat på egenskaper och utrustning och även kikat mycket noga på prislappen. Här är resultatet!

Ni hittar fräna Elias cykeln HÄR

Lyfco Eliaz

Mycket kvalitet och körglädje för pengarna. Så kan vi sammanfatta modellen Lyfco Eliaz. Här får du en kraftfull MTB-elcykel med mittmotor, hydrauliska bromsar och lång räckvidd. Batteriet har en kapacitet på hela 14 Ah och laddas mycket snabbt. Mer tid för äventyr alltså!

Variant: MTB

Batteri: 14 Ah

Motorplacering: Mitt

Växlar: 9

Räckvidd: Upp till 75 km

Bromsar: Skivbromsar

Hjulstorlek: 27,5 tum

 Ni hittar Elinor elcykeln HÄR

Lyfco Elinor

Kan ett budgetalternativ räcka långt? Kan en dam elcykel för omkring 10 000 kr erbjuda kvalitet? Det kan den absolut. Modellen Lyfco Elinor har hög motoreffekt, en tyst motor, växlar från välkända Shimano, smart ledhjälp vid uppförsbackar och ett hyfsat kraftfullt batteri. Några minus finns dock också att nämna. Ett är att cykeln är tung, ett annat är att bromsarna är av V-typ.

Variant: Citycykel

Batteri: 10.4 Ah

Motorplacering: Baktill

Växlar: 7

Räckvidd: Upp till 60 km

Bromsar: V-broms

Hjulstorlek: 28 tum

Crescent Elder 50

Om du söker en snabb pendlingscykel med maximal komfort och alla tillbehör du behöver, ja då kan Crescent elcykel Elder 50 vara det optimala valet. Den här modellen osar verkligen kvalitet in i minsta detalj. Den har en tystgående mittmotor, ett batteri med kapacitet på upp till 70 km, skivbromsar från Shimano och en LCD-skärm med all tänkbar information. Dessutom måste den sägas vara snyggt designad med sitt integrerade batteri.

Variant: Pendling

Batteri: 400Wh

Motorplacering: Mitt

Växlar: 9

Räckvidd: Upp till 70 km

Bromsar: Skivbromsar

Hjulstorlek: 28 tum

Crescent Elly

Med mittmotor och en härligt jämn gång är Crescent elcykel Elly en dröm att trampa runt på. Den är perfekt för både ärenden, sköna cykelturer och pendling till och från jobbet. Extra fiffigt är att det går att ändra på effekten – riktigt bra om du ibland vill ha extra motion. Med växlar från Shimano, ett kraftfullt batteri och skivbromsar är denna elcykel dam från Crescent också helt klart välutrustad.

Variant: City

Batteri: 417 Wh

Motorplacering: Mitt

Växlar: 8

Räckvidd: Upp till 70 km

Bromsar: Skivbromsar

Hjulstorlek: 28 tum

Merida eSpresso CC 400

Det finns nog delade meningar om designen, men det går inte att klaga på den kapacitet som Merida eSpresso bjuder på. Den här elcykeln klarar det mesta med sin robusta geometri och sin dämpade framgaffel. Den har också ett batteri med en kapacitet på upp till 100 km. Det räcker för både pendling och äventyr utan att du behöver ladda ofta! Givetvis har den här premiummodellen både skivbromsar och mittmotor.

Variant: ATB

Batteri: 630 Wh

Motorplacering: Mitt

Växlar: 10

Räckvidd: Upp till 100 km

Bromsar: Skivbromsar

Hjulstorlek: 27,5 tum

Lifebike COMFORT

Den här modellen har varit en storsäljare i många år och för varje år adderar tillverkaren något litet extra för att förfina sin juvel. Versionen G10 har sju växlar, ett batteri med kapacitet för upp till 80 km och skivbromsar. Den har också en tystgående motor och driftsäkra växlar från Shimano. Ett rakt igenom prisvärt och tryggt val helt enkelt. Nackdelar? Det skulle i så fall vara att motorn är placerad på bakhjulet.

Variant: City

Batteri: 13 Ah 468 Wh

Motorplacering: Baktill

Växlar: 7

Räckvidd: Upp till 80 km

Bromsar: Skivbromsar

Hjulstorlek: 28 tum

Ni hittar hopfällbar cykel HÄR

Lyfco hopfällbar elcykel

En hopfällbar elcykel blir automatiskt begränsad på flera sätt. Det är något som blir ganska tydligt med den här modellen. Komponenterna är inte av bästa märke och utrustningen överlag lämnar lite övrigt att önska. Den här modellen passar heller inte lite längre personer. Sedan är frågan om nyttan med en nästan 20 kg tung cykel i det mindre formatet. Kanske bättre med en hopfällbar cykel utan elmotor eller kanske en variant på en elsparkcykel?

Variant: Hopfällbar

Batteri: 10.4 Ah

Motorplacering: Baktill

Växlar: 6

Räckvidd: Upp till 50 km

Bromsar: V-broms

Hjulstorlek: 20 tum

Merida Eone-Sixty 500

Det är egentligen inga större fel på modellen Eone-Sixty 500. Den håller toppkvalitet med komponenter av bästa märke. Den har dock ett ganska avgörande problem och det är att motorn gärna växlar ner en bra bit under 25 km/h. Dessutom är cykeln ganska så dyr. Det blir ingen rekommendation för den här modellen från Merida.

Variant: Mountainbike

Batteri: 504 Wh

Motorplacering: Mitt

Växlar: 10

Räckvidd: Upp till 130 km

Bromsar: Skivbromsar

Hjulstorlek: 27,5 tum

FAQs

Hur långt kommer jag med en laddning av min elcykel?

Hur långt du kommer med ett fulladdat batteri beror på flera saker, inte minst hur mycket hjälp du tar av elmotorn. Batterikapaciten i amperetimmar (Ah) är dock den viktigaste faktorn. Ju mer kapacitet, desto längre kommer du.

Kan man verkligen använda en elcykel när det regnar?

Du kan absolut använda din elektriska cykel när det regnar. Det finns inget i vare sig motor eller batteri som kan ta skada av regn och stänk.

Vad kostar batteribyte på elcykel?

Priset för batteribyte beror på modell och batterikapacitet. Det är omöjligt att ge en ungefärlig prisbild. Ett batteribyte kan kosta allt mellan några tusen kronor upp till 10 000 kr.

Sammanfattning – Elcykel test

Om du väljer en elcykel med bra komponenter och ett batteri som du inte behöver ladda så ofta kan cykeln vara en riktigt bra investering. I vår guide har vi gett några tips på hur du kan tänka när du ska välja modell. Vi har också recenserat åtta stycken populära varianter och gett vårt omdöme om dem. Jämför gärna med fördel specifikationerna för respektive modell för att hitta den elcykel som är bäst i test för dig!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström

    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Annonsering

    Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024