Prickblad – Skötsel och planteringstips

Prickblad (Dieffenbachia) är ett släkte av exotiska perenner med flera sorter som ofta används som krukväxter. De har spetsiga, ovala löv i ett urval av kombinationer av gräddfärgade och vita nyanser. En välväxt dieffenbachia kan bli över 3 meter, med stora blad. Men växterna kommer sällan att nå denna storlek i vanliga inomhusklimat.

Prickblad är en snabbväxande växt som kan nå 60 cm höjd inom ett år, förutsatt att den får tillräckligt med ljus. På eng har växten namnet ”dum käpp” den fick det namnet på grund av att växten har giftiga ämnen i alla dess delar (inklusive dess rötter såväl som saft) som, om den är i kontakt nära ansiktet eller förtärs, kan den förlama och hämma talet.

Varning: Växten är mycket farligt för både människor människor och husdjur, speciellt är Prickblad giftig för katt.

Prickblad skötsel

Dieffenbachia odlas bäst som inomhusväxt i indirekt solljus. Plantera den i bra väldränerad krukväxtjord med hög torvhalt. Som en tropisk växt kommer den säkert att klara sig bäst i hög luftfuktighet. Ett sätt att erbjuda detta är att ställa krukan på en bricka med småsten fylld med vatten. Duscha Prickbladet löv med vatten hela den torra kyliga vintern.

Liksom flera inomhuskrukväxter är övervattning ett vanligt problem med denna växt. Tillåt den övre delen av jorden att torka ut helt innan du vattnar mycket, för att säkerställa att fukt rinner ut via hålen i krukans botten.

Plantering

Plantera Prickbladet utomhus tidigt på våren och vattna även två gånger i veckan tills sommartid och mycket tidig höst. Om du planterar mer än en dieffenbachia i en trädgård, ge gott om utrymme (några meter mellan varje) eftersom plantan kan expandera högt och även ett par meter bred. När du odlar inomhus, överväg att placera plantan i ett naturligt fuktigt område, som ett duschrum eller kök, där den säkert kommer att trivas. Om du placerar växten på en helt torr plats i ditt hus, överväg att imma den eller placera den på en stenbricka fylld med vatten som naturligt kommer att avdunsta och skapa fukt runt växten.

Ljus

Dieffenbachiaväxter är populära växter främst på grund av det faktum att de klarar sig bra under oetiska förhållanden, men dessa växter värdesätter ljus under vintersäsongen. Under växtperioden gillar växten halvskugga eller indirekt ljus. Vrid växten med jämna mellanrum för att hålla tillväxten balanserad.

Jord

Använd en snabbdränerande, välluftad krukblandning. Se till att dränering är bra för att undvika att skada växten och lämna den aldrig lämnas i blöt jord.

Vattning

Under växtperioden gillar dieffenbachias rutinmässig väta och vill inte torka ut. En stor prickbladsväxt kan behöva vattnas två gånger i veckan. Under vintersäsongen kan du dra ner på vattnet. Samtidigt är det viktigt att inte övervattna en dieffenbachia, vilket kan skapa rötaproblem.

Temperaturnivå och fukt

Denna växt vill ha ganska varma förhållanden, runt 25 grader varm och uppåt. Om temperaturen sjunker eller om växten utsätts för drag, kommer den sannolikt att fälla blad och även anta ett palmliknande utseende. Växten värdesätter hög luftfuktighet.

Gödsling

För bästa resultat, mata regelbundet (var fjärde till var sjätte vecka) med ett välbalanserat, utspätt gödselmedel, till exempel en 20-20-20. Följ riktlinjerna för produktetiketter för att den totala summan ska kunna användas. Men vissa bönder förespråkar en regim att använda en svag utspädd gödselmedel vid varje vattning.

Typer av Prickblad

Dieffenbachia-släktet består av en stor grupp fantastiska exotiska perenner, men de som oftast odlas inom jordbruket är D. sequine, D. oerstedii, D. maculata och D. amoena. Många Dieffenbachia-sorter har nyligen fått olika namn, så du kan hamna i förvirring angående det exakta namnet på olika intervall. Tillsammans kallas de vanligtvis för dieffenbachias eller dåraktiga promenadkäppar.

Av de många arterna av Dieffenbachia är det bara några som vanligtvis säljs:

D. seguine, den populäraste Dieffenbachia-arten, hyllar Brasilien med kluster av stora äggformade anförtror gröna kanter fläckade med gul eller krämfärgad nyans. Den kan expandera så högt som 10 fot.
D. maculata (tidigare känd som D. picta), använder bra sorter som inkluderar ”Perfection”, med extremt brokiga 8-tums blad; ’Rudolph Roehrs’, med helt gula blad med fläckar av elfenben; och även ’Superba’, med tjockare blad samt vit variation. ’Camille’ har ljusgula blad med vita kanter och expanderar till cirka 3 fot.
D. amoena är en stor, 6-fots växt med 20-tums nedfallna löv. En anmärkningsvärd sort är ”Sweltering Snow”, som har mindre nedfallna löv och mer variation.

Trimning

En dieffenbachia-växt behöver vanligtvis trimmas när den är för hög och det verkar finnas ett par blad på den nedre delen av stjälken. Med ett sanerat, skarpt reducerverktyg kan du beskära plantan till dimension uppifrån för att aktivera helt ny tillväxt.

Förökning

Även om du kan odla dieffenbachia från frö, är den utmanande, behöver pollinering, och den är bäst anförtrodd åt industriella förökare. Det finns tre mycket bättre och enklare sätt att föröka en dieffenbachia-växt.

  • Under hela omplanteringen på våren, dela på skott so skjuter upp
    Se bara till att inte skada moderväxtens rotsystem i processen, och använd ett verktyg för att undvika spridning av sjukdomar.
    Plantera var och en balanserad i en kruka fylld med snabbdränerande krukblandning samt vattna väl.

Dela via sticklingar

Skär av toppen av moderväxten.
Doppa den avskurna änden i ett rotande hormonmedel.
Plantera i en kruka med snabbdränerande krukblandning. Nya löv kommer att börja gro från sticklingen.
När nya löv dyker upp, eliminera de äldre löven.

Övervintring

Om du haft ditt Pricblad ute över sommaren, så ta in den över vintern och ha den på en varm plats där temperaturnivån säkert kommer att förbli över 25 grader. Vattna växten en gång i veckan, eftersom den inte behöver lika mycket vatten som under sommarsäsongen.

Vanliga skadedjur

Dieffenbachia-växter är oftast mycket problemfria, men som många inneväxter kan de vara benägna att få kvalster, särskilt inomhusväxter som är placerade i helt torr luft. Dessa insekter kan behandlas lätt med en trädgårdsolja för skadeangrepp.

Få Prickblad att blomma

Om du gillar svårigheter, kommer du njuta av att försöka få en dieffenbachia-växt att blomma. Som inomhusväxt kan den vara ganska envis med att växa, ungefär som lugnliljan. För att se en blomma, som liknar en liten vit spik, kan du behöva placera plantan utomhus under de varmare månaderna när den kan gå med på att trycka ut en blomma. Placera växten på en intensiv plats, dock inte där den kommer att vara tillgänglig i kontakt med rakt solljus. Se till att gödsla växten på lämpligt sätt för en blomning också.

Vanliga problem med Dieffenbachia

Du kommer att ha förmågan att berätta mycket om din dieffenbachia genom tillståndet för dess fallna löv. Leta efter speciella färger på bladen så att du förstår vad du ska göra för att ändra villkoren.

Bladen blir gula

Att övervattna eller undervattna din växt kan göra de fallna löven gula. Vanligtvis kommer de också att minska växten. Undersök smutsen genom att sticka ett finger i jorden upp till den första knogen. Om det är blött, motstå att vattna i en vecka eller så. Du kan behöva gå lite mycket djupare för att se om jorden är för torr, vilket indikerar att du måste inkludera vatten till växten. Skär bort de gula bladen efter hand.

Bladen kan likaså gulna på grund av att växten inte har näring, såsom kväve. Även om detta kan vara svårt att diagnostisera, kommer det inte att skada att använda ett växtgödsel för att se om det kommer att få din växt tillbaka till hälsa.

Hängande eller fallande löv

Dieffenbachia väljer halvskugga. Om din växt hänger kan det tyda på att den får för mycket solljus. Flytta plantan till en plats med indirekt solsken. Ändå, om det inte får tillräckligt med ljus, kan bladen bli gula och även sjunka. Flytta till ett område med lite extra ljus för att minska detta problem.

FAQ

Är dieffenbachia lätt att föröka?

Dieffenbachia är en ganska lätt växt att föröka inne, men det bästa resultatet kräver de perfekta ljusen, ganska hög fuktighet och rätt vattningsschema.

Hur snabbt växer Prickblad?

Prickbladsväxter är en snabbväxande växter som kan nå 60 cm i höjd inom ett år.

REA PÅ SOFFOR

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
59956995
Soffadirekt
44955895
Soffadirekt
44956495
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
39954495
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
37954295

 

 

Foto längst upp: Plantagen

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

29 kommentarer

Jeanette fredag, juni 27, 2014 - 10:22

Tack så mycket för tipset. Gillar blandningen av nytt och gammalt:)

Svara
LORISSA LOVEBOMB lördag, juni 28, 2014 - 15:48

Jag tror att vi stal sommaren, äääntligen. Här snöade det på midsommarafton, så jag tycker att vi förtjänar värmen.

Svara
Erika Empress lördag, juni 28, 2014 - 16:05

Väldigt fint. :)

Svara
Joy malou Schubert lördag, juni 28, 2014 - 16:37

Åh jag älskar sånt här! Jättefint :)

Svara
Joy malou Schubert lördag, juni 28, 2014 - 16:37

SVAR: Eller hur! :D Vi har inte haft bra väder här i Stockholm heller, men jag älskar regn och kyla hehe :) Tusen tack för din kommentar. Kram

Svara
Julia lördag, juni 28, 2014 - 16:41

Riktigt snyggt! :D

Svara
Amanda [SPONTAN] lördag, juni 28, 2014 - 17:00

Tusen tack för tipset :)

Svara
Boel lördag, juni 28, 2014 - 17:17

Åh så fint :D

Sv: Det var väldigt gott, hihi ^^

Svara
Amanda Lindstrand lördag, juni 28, 2014 - 17:22

Super fint ju! Älskar det lantliga :D

Svara
NICOLE lördag, juni 28, 2014 - 17:59

Åh vad fint :) Och hemtrevligt!

SV Haha jaa tänk om man kunde göra det! :)

Regnet har öst ner här hela dagen men det gör mig faktiskt inte så mycket :)

Kramkram

Svara
Sandra lördag, juni 28, 2014 - 18:24

Åh tack så mycket & härlig blogg, älskar inredningsbloggar!
Nej här är de också regn & åska :( tråkig, sommaren verkar vara väääääääldigt långt borta

Svara
Mikaela lördag, juni 28, 2014 - 21:40

Haha, ja du kan ju alltid testa!;)

Härlig sida du har!

Svara
Vicky lördag, juni 28, 2014 - 21:52

Haha jag bor 6 mil utanför GBG så jag har likadant väder som du ^^

Svara
Annster söndag, juni 29, 2014 - 00:49

Det var farligt gott!
Var inte mycket kvar mot slutet ^^

Nej, här har det varit grått och kalla vindar.
Nu vräker regnet ner. Smattrar mot rutan :)

Svara
julia söndag, juni 29, 2014 - 13:00

så fint! :)

Svara
Sofie♥ söndag, juni 29, 2014 - 17:27

Så mycket fint! :)

Svara
Vilmala söndag, juni 29, 2014 - 18:31

Åh vilken bra inspiration du är! Ska kolla in här igen :) kram

Svara
Hanna söndag, juni 29, 2014 - 21:06

Snyggt! ;)

SV: Ja visst! ;D
Grått och regnigt, men sluppit åskan hos mig i alla fall :) Saknar dock solen och värmen, vem gör inte det? ;)

Svara
Mamma Mindy söndag, juni 29, 2014 - 21:13

Gillar allt på bilderna du bjuder på :) Ha en fin söndag.kram

Svara
Moa Persson måndag, juni 30, 2014 - 11:37

ååh snyggt!! :)

Svara
Fatma måndag, juni 30, 2014 - 11:55

Vad snyggt! Massor av inspiration ju. Ha det bra :)

Svara
Fashion Safari måndag, juni 30, 2014 - 14:21

SÅ fint!

Svara
Jasmine måndag, juni 30, 2014 - 21:23

Svar: Tack för din kommentar. Regnet är inte lika påtagligt i Stockholm, men åskan hänger självsäkert i luften.
Kram

Svara
Viktoria Eriksson tisdag, juli 1, 2014 - 20:45

snyggt! :)

Svara
Tommy onsdag, juli 2, 2014 - 16:08

SV: Det var det verkligen!

Snyggt!

Svara
The Revolt fredag, juli 4, 2014 - 19:30

Väldigt fint alltså!:oo

svar: ja, självklart finns omvänd rasism. Men om man tänker efter så kan det kanske bottna i utanförskap. Så det ena leder till det andra. :)

Svara
William Öhman måndag, juli 7, 2014 - 18:39

skitfint:D önskar nu att man hade ett hus :D

SV; Är supergott:D Du borde testa & göra :D

Svara
vesna torsdag, augusti 14, 2014 - 18:47

tycker lantligt ser jättefint ut, men skulle själv aldrig köra på den stilen =)

Svara
Hamdi ' måndag, september 15, 2014 - 18:17

Åh vad mysigt det ser ut!

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

29 kommentarer 850 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis