(Innehåller annonslänkar)

Min magiska resa i Portugal börjar tyvärr gå mot sitt slut. Vilken resa det varit på alla plan och jag har även förälskat mig i Portugisisk mosaik konst vid namn Tile. Denna väggkonst syns överallt i Portugal och smyckar husen både inne och utomhus. Tile art kakeldekor har även en spännande historia och här kan ni nu läsa om det.

Portugisisk kakeldekor

Den portugisiska tile kakeldekor konsten, med namnet Azulejo, utvecklades ursprungligen från morerna som bodde på den Iberiska halvön och senare antogs tekniken av både Portugisiser och Spanjorer. Den används både i exteriör och inredning och har använts i flera arkitektoniska stilar och historiska perioder. Det visar vanligtvis olika mönster eller historiska paneler, som visar influenser från religion, mytologi och vardagliga scener. Vitt och blått är de dominerande färgerna.

I Portugal går Tile kakeldekor traditionen tillbaka till XV-talet och den används fortfarande idag. Idag blandas Tilen med modern inredning vilket ger en mysig och historisk känsla in i rummen. Att blanda kakel i gammal stil med modern inredning ger varje rum en karakteristisk och spännande känsla.

REA KÖPTIPS

På min reasa i Lissabon fick jag möjlighet att besöka Museu Nacional do Azulejo där den portugisiska mosaikplattans historia och tradition visas som ett kulturellt landmärke. Under besöket på museet fick man mycket bra info om hur plattan har använts under olika historiska perioder och hur den fortfarande används i stor utsträckning idag. Den stora samlingen av Azulejo som finns i museet är imponerande, och det är intressant att se hur några av samma brickor kan spridas över hela landet, i fasader av olika byggnader eller används i inredning. Azulejo är en viktig ikon inom Portugisisk arkitektur.

I Lissabon kommer ni att kunna se Azulejo tile i många strukturer från tunnelbanan till tågstationen och flera hus i olika delar av staden. Förutom att vara en prydnadsskärm i många byggnader och historiska platser, över hela staden, är plattan en förlängning av den portugisiska kulturen, uttryckt på ett kreativt och konstnärligt sätt. Tilen kan fungera som en intressant yttre och inredningsidé för att ge mer stil till en särskilt område.

Ett exempel på det klassiska portugisiska mönstret.

Om ni besöker Lissabon bara måste ni besöka tile mosaikdekor muséet. Det är så himla spännande att upptäcka ny arkitektur i olika länder när man reser. Tile dekoren är starkt inpräglad i mitt sinne och jag kommer ta med mig denna vackra konst och inspireras på hemmaplan. Om ni ä i Lissabon så studera alla hus och byggnader noga, ni kommer se massor av vacker tile konst. Tom vissa fordon i Portugals kända huvudstad är smyckade med tile.

Nu bär det tyvärr snart hem mot kalla Sverige igen. Men alla härliga minnen från elscootandes till benen värkte i Lissabon. All vacker konst och framför allt den UNDERBARA soliga varma vädret, det tar jag med mig in i Novembermörkret.

LOVE from Portugal!

REA FYND SHOP

Homeroom
3 149 SEK8 799 SEK -60%
Nordic Nest
4.679 SEK5.199 SEK
Homeroom
879 SEK1 099 SEK -20%
Soffadirekt
6295 SEK9995 SEK
Nordic Nest
4.139 SEK4.599 SEK
Newport
4 500 SEK8 999 SEK
Nordic Nest
8.455 SEK9.395 SEK
Newport
7 095 SEK
Homeroom
5 099 SEK5 999 SEK -15%
Nordic Nest
6.436 SEK8.045 SEK
Jotex
2 399,20 SEK2 999 SEK
Ellos
3 499 SEK
Jotex
638,40 SEK798 SEK
Ellos
4 999 SEK
Newport
10 995 SEK

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.