Portugisisk kakeldekor – historien bakom tile art

(Innehåller annonslänkar)

Min magiska resa i Portugal börjar tyvärr gå mot sitt slut. Vilken resa det varit på alla plan och jag har även förälskat mig i Portugisisk mosaik konst vid namn Tile. Denna väggkonst syns överallt i Portugal och smyckar husen både inne och utomhus. Tile art kakeldekor har även en spännande historia och här kan ni nu läsa om det.

Portugisisk kakeldekor

Den portugisiska tile kakeldekor konsten, med namnet Azulejo, utvecklades ursprungligen från morerna som bodde på den Iberiska halvön och senare antogs tekniken av både Portugisiser och Spanjorer. Den används både i exteriör och inredning och har använts i flera arkitektoniska stilar och historiska perioder. Det visar vanligtvis olika mönster eller historiska paneler, som visar influenser från religion, mytologi och vardagliga scener. Vitt och blått är de dominerande färgerna.

I Portugal går Tile kakeldekor traditionen tillbaka till XV-talet och den används fortfarande idag. Idag blandas Tilen med modern inredning vilket ger en mysig och historisk känsla in i rummen. Att blanda kakel i gammal stil med modern inredning ger varje rum en karakteristisk och spännande känsla.

REA KÖPTIPS

På min reasa i Lissabon fick jag möjlighet att besöka Museu Nacional do Azulejo där den portugisiska mosaikplattans historia och tradition visas som ett kulturellt landmärke. Under besöket på museet fick man mycket bra info om hur plattan har använts under olika historiska perioder och hur den fortfarande används i stor utsträckning idag. Den stora samlingen av Azulejo som finns i museet är imponerande, och det är intressant att se hur några av samma brickor kan spridas över hela landet, i fasader av olika byggnader eller används i inredning. Azulejo är en viktig ikon inom Portugisisk arkitektur.

I Lissabon kommer ni att kunna se Azulejo tile i många strukturer från tunnelbanan till tågstationen och flera hus i olika delar av staden. Förutom att vara en prydnadsskärm i många byggnader och historiska platser, över hela staden, är plattan en förlängning av den portugisiska kulturen, uttryckt på ett kreativt och konstnärligt sätt. Tilen kan fungera som en intressant yttre och inredningsidé för att ge mer stil till en särskilt område.

Ett exempel på det klassiska portugisiska mönstret.

Om ni besöker Lissabon bara måste ni besöka tile mosaikdekor muséet. Det är så himla spännande att upptäcka ny arkitektur i olika länder när man reser. Tile dekoren är starkt inpräglad i mitt sinne och jag kommer ta med mig denna vackra konst och inspireras på hemmaplan. Om ni ä i Lissabon så studera alla hus och byggnader noga, ni kommer se massor av vacker tile konst. Tom vissa fordon i Portugals kända huvudstad är smyckade med tile.

Nu bär det tyvärr snart hem mot kalla Sverige igen. Men alla härliga minnen från elscootandes till benen värkte i Lissabon. All vacker konst och framför allt den UNDERBARA soliga varma vädret, det tar jag med mig in i Novembermörkret.

LOVE from Portugal!

REA FYND SHOP

Jotex
3 849,305 499
Jotex
3 779,305 399
Jotex
1 259,304699
Soffadirekt
895 SEK1395 SEK
Soffadirekt
6495 SEK10575 SEK
Soffadirekt
749510175
Soffadirekt
3795 SEK4795 SEK
Soffadirekt
10 495 SEK
Soffadirekt
79959495
Soffadirekt
10 995 SEK14 995 SEK
Lamp24
20 998 SEK22 158,00 SEK
Jotex
5 739,30 -30%8 199

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Senast uppdaterad 255 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis