Portugisisk kakeldekor – historien bakom tile art

(Innehåller annonslänkar)

Min magiska resa i Portugal börjar tyvärr gå mot sitt slut. Vilken resa det varit på alla plan och jag har även förälskat mig i Portugisisk mosaik konst vid namn Tile. Denna väggkonst syns överallt i Portugal och smyckar husen både inne och utomhus. Tile art kakeldekor har även en spännande historia och här kan ni nu läsa om det.

Portugisisk kakeldekor

Den portugisiska tile kakeldekor konsten, med namnet Azulejo, utvecklades ursprungligen från morerna som bodde på den Iberiska halvön och senare antogs tekniken av både Portugisiser och Spanjorer. Den används både i exteriör och inredning och har använts i flera arkitektoniska stilar och historiska perioder. Det visar vanligtvis olika mönster eller historiska paneler, som visar influenser från religion, mytologi och vardagliga scener. Vitt och blått är de dominerande färgerna.

I Portugal går Tile kakeldekor traditionen tillbaka till XV-talet och den används fortfarande idag. Idag blandas Tilen med modern inredning vilket ger en mysig och historisk känsla in i rummen. Att blanda kakel i gammal stil med modern inredning ger varje rum en karakteristisk och spännande känsla.

REA KÖPTIPS

På min reasa i Lissabon fick jag möjlighet att besöka Museu Nacional do Azulejo där den portugisiska mosaikplattans historia och tradition visas som ett kulturellt landmärke. Under besöket på museet fick man mycket bra info om hur plattan har använts under olika historiska perioder och hur den fortfarande används i stor utsträckning idag. Den stora samlingen av Azulejo som finns i museet är imponerande, och det är intressant att se hur några av samma brickor kan spridas över hela landet, i fasader av olika byggnader eller används i inredning. Azulejo är en viktig ikon inom Portugisisk arkitektur.

I Lissabon kommer ni att kunna se Azulejo tile i många strukturer från tunnelbanan till tågstationen och flera hus i olika delar av staden. Förutom att vara en prydnadsskärm i många byggnader och historiska platser, över hela staden, är plattan en förlängning av den portugisiska kulturen, uttryckt på ett kreativt och konstnärligt sätt. Tilen kan fungera som en intressant yttre och inredningsidé för att ge mer stil till en särskilt område.

Ett exempel på det klassiska portugisiska mönstret.

Om ni besöker Lissabon bara måste ni besöka tile mosaikdekor muséet. Det är så himla spännande att upptäcka ny arkitektur i olika länder när man reser. Tile dekoren är starkt inpräglad i mitt sinne och jag kommer ta med mig denna vackra konst och inspireras på hemmaplan. Om ni ä i Lissabon så studera alla hus och byggnader noga, ni kommer se massor av vacker tile konst. Tom vissa fordon i Portugals kända huvudstad är smyckade med tile.

Nu bär det tyvärr snart hem mot kalla Sverige igen. Men alla härliga minnen från elscootandes till benen värkte i Lissabon. All vacker konst och framför allt den UNDERBARA soliga varma vädret, det tar jag med mig in i Novembermörkret.

LOVE from Portugal!

REA FYND SHOP

Soffadirekt
10 695 SEK14 995 SEK
Nordic Nest
4.789 SEK7.299 SEK
Soffadirekt
10 995 Kr14 995 Kr
Nordic Nest
6.296 SEK8.395 SEK
Soffadirekt
5995 SEK9995 SEK
Ellos
3 995 SEK
Ellos
1 196 SEK1 495 SEK
Jotex
359,20 SEK449 SEK
Homeroom
1 599,20 SEK1 999 SEK
Nordic Nest
5.865 SEK4.000 SEK
Homeroom
2 519 SEK2 799 SEK
Soffadirekt
9695 SEK12 995 SEK
Reforma Sthlm
3 995 SEK4 895 SEK
Reforma Sthlm
2 995 SEK3 595 SEK
Newport
973 SEK1 390 SEK
Homeroom
16 497,50 SEK32 995 SEK -50%

You Might Also Like

No Comments

    Leave a Reply

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.