Porslin servis inspiration & dukningstips

Porslin servis inspiration & dukningstips

(Innehåller adslänkar)

Dags för porslin servis inspiration, som jag vet många av er gillar. Det fanns en tid då all porslin var mycket exklusiv, dyr och svår att få tag på. Nu finns det porslin överallt, i många olika former, till låga priser på IKEA och i varierande kvalité. För den som är intresserad av klassiska serviser och designat porslin, finns det ett fantastisk utbud och många spännande produkter att titta närmare på.

Men det gäller alltså att göra skillnad på porslin och porslin. I den här artikeln ska vi djupdyka in i porslinets förtrollande värld och titta på kvalitetsporslin. Ju mer du kan lära dig om porslin och dess historia, desto bättre kan du bli på att hitta guldkornen bland serviser och designat porslin. Samt ni får lite härliga dukning tips inspiration att kopiera där hemma.

Porslin servis inspiration

Ni hittar porslinet ovan HÄR

Här ovan ser vi en naturlig dukning med beige linneduk och ett vackert ljusgrått

Ni hittar det vackra blåvita porslin ovan HÄR

För dig som är intresserad av inredning, finns det mängder med intressanta och spännande tillverkare av porslin. Många vackra och tidstypiska serviser har tillverkats genom åren och pumpats ut i de svenska hemmen. När produktionen senare lagts ned, har det skapats en andrahandsmarknad för dessa serviser. Många producenter har också på senare tid valt att återuppta produktionen av vissa serviser, vilket har gett dom ett nytt uppsving igen.

Porslinets historia

Har du tänkt på att det engelska ordet för porslin – China – skvallrar om porslinets ursprung? Som de flesta säkert känner till kommer porslinet från just kina. Ordet porslin härstammar från italienskan och är från början namnet på en snäcka – porcellana – som var känd för sitt hårda skal.

Till Europa kom porslinet i början av 1600-talet. Det var under den här epoken som flera länder, däribland Sverige, upprättade så kallade ostindiska kompanier för att bedriva handel med länder i asien. Porslinet blev snabbt en populär produkt i de Svenska hemmen. Miljontals tallrikar, muggar, skålar, etc importerades årligen. Det var till och med möjligt att  lägga specialbeställningar till skeppen som seglande från Sverige. Man kunde beställa en servis med sitt eget sigill på och få hem det ett år senare.

Det var länge okänt exakt hur porslinet tillverkas och vilken teknik som användes, varför handel med Kina var enda sättet att få tag på äkta porslin. Först 1709 lyckades en alkemist i Sachsen identifiera alla ingredienser i porslinet och kunde därefter starta inhemsk produktion. Men porslin är så mycket mer än själva materialet. Det är också en konstform, både när det kommer till formgivningen och till dekorationerna. Därför förblev den kinesiska porslinet mycket populärt och fortsatte att importeras och görs så än idag.

Shoppa populärt porslin

Porslinet i Sverige

År 1759 började porslin tillverkas för första gången i Sverige. Det blev dock en ganska knackig start för produktionen och fabriken brann ner redan efter ett år. Även om den snabbt återuppbyggdes lyckades produktionen inte etablera sig helt och hållet.

Det dröjde ända till 1870-talet innan tillverkningen tog fart på allvar och Sverige började producera äkta porslin. Rörstrands tillverkade sedan länge varianter av porslin, men först 1870 gick man över till den porslinsmassa som kallas opak, som innehåller kaolinlera, vilket är samma ingrediens som används i porslinstillverkningen i Kina.

Kända serviser

Redan under 1800-talet började vi svenskar köpa på oss så kallat fint porslin till våra hem. Det blev populärt att införskaffa hela serier, så kallade serviser. Traditionen med serviser höll sedan i sig och än idag finns serviser vars namn är näst intill lika kända för allmänheten som bilmärken.

De mest kända serviserna i Sverige kommer från fabrikerna Rörstrand och Gustavsberg. Fabriken i Rörstrand var faktiskt i bruk ända fram till 2004, då ägarna valde att förflytta produktionen ut från Sverige och till Indonesien. Även Gustavsberg har lagt ned sin inhemska produktion av porslin sedan 2014. Det här en del av svensk industrihistoria som går i graven.

Det som gör en servis populär och framgångsrik är framförallt designen och dekorationen. Det är det som utmärker en servis. Det ska finnas en röd tråd att följa i allt från tallrikarna, till kaffekopparna och tekannan. Vad som ingår i en servis kan variera från serie till serie. Men utöver själva basutbudet av tallrikar, koppar, äggkoppar och fat, brukar det ingå uppläggningsfat och andra tillbehör, till exempel smörfat.

Det var vanligare förr i tiden att en servis skulle innehålla ett visst antal förutbestämda delar. Men nu för tiden varierar det mer. Äldre serviser kan också komma utan själva kaffeservisen, som istället är en separat servis.

Framförallt under 1900-talets andra hälft, kom många av de serviser som vi är så bekanta med idag. Här ska vi gå igenom några av de mer kända serviserna. Kanske kan du hitta lite inspiration för ditt hem?

Ni hittar servis med rabatt ovan HÄR

Mon Amie – Klassisk servis från Rörstrand

Mon Amie är en servis, som när man ser den, känns igen direkt. Formgivare för den här servisen är Marianne Westman. Det som verkligen sticker ut är den starka koboltblå färgen på mönstret på servisen. Rörstrand producerade Mon Amie från 1952-1987 men återupptog produktionen igen 2008 och den har sedan dess blivit extremt populär i svenska hem.

Ostindia – Servis med en häftig historia

Den här servisen började tillverkas av Rörstrand år 1932. Enligt historien har mönstret kopierats rakt av från en tallrik som bärgades från ett skepp som sjönk utanför Göteborg år 1745. Skeppet var på väg från Kina. Under 1900-talet har servisen producerats med vissa uppehåll. 1988 återupptogs produktionen och mönstret har blivit känt, inte bara på porslin, utan kan nu ses på handdukar, gardiner, med mera.

Shoppa Rörstrand Ostindia servis ovan HÄR

Flora Danica – Royal Copenhagen

För att illustrera hur stor marknaden för serviser faktiskt är, tar vi också med ett lite dyrare och mer svåråtkomligt exempel. Flora Danica är en servis som tillverkades av Royal Copenhagen under 1900-talets andra hälft. Här får man betala uppåt 30.000 kronor för bara kaffekopparna. Anledningen är framförallt att servisen inte tillverkas längre och att utbudet däremot är ytterst begränsat.

Shoppa Rörstrand porslin

Musselmalet – En annan klassiker från Royal Copenhagen

Det finns många exempel på serviser som säljer bra på andrahandsmarknaden än idag. Musselmalet från Royal Copenhagen tillverkades i stora upplagor och går idag att handla i hela serviser via olika auktionssajter. Royal Copenhagen tillverkar en del porslin med det här mönstret än idag. En begagnad servis går på i runda slängar 10.000 kr.

Tips – så dukar du med porslin

För dig som vill kunna inreda ditt hem och göra magiska dukningar, finns det ingen bättre investering än en servis. Det verkligen lyfter hela känslan av bordet, vitrinskåpen, och hela rummet.

En snygg servis kan med fördel stå framme på ett dukat bord som ren dekoration och behöver alltså inte tas fram endast vid måltider. Utgå från din servis som bas när du dukar och försök att kontrastera färgerna genom att välja en duk som bryter av mot servisen. På samma sätt kan du arbeta med servetter och underlägg. Tanken är att om du tillexempel har en servis som går i blått, bryter du av med en färgstark duk som inte har något mönster.

Tänk också på att inte ställa fram hela servisen, utan bara utvalda delar. En servis gör sig också mycket snygg när den står i ett vitrinskåp med spotlights.

Shoppa Royal Copenhagen ovan HÄR

Ovan ser ni en riktigt klassisk och nästan Kunglig dukning med vackert Royal Copenhagen porslin.

Shoppa Swedish Grace servis ovan HÄR

Rörstrand Swedish Grace – En modern klassiker

Rörstrands klassiska och över generationer älskade servis Swedish Grace, formgavs av Louise Adelborg och premiärvisades på Stockholmsutställningen 1930. Vid lanseringen, under den tid som beskrivs som startskottet för den Svenska funktionalismen, gick serien under namnet Nationalservisen. I dag är Swedish Grace en svensk designikon som pryder vart och vartannat svenskt dukat bord såväl till vardags som till fest.

Ni hittar klassisk servis ovan HÄR

FAQ – Vanliga frågor om porslin

Porslin är ett brett område och som vi sett i den här artikeln finns det många olika serviser och tillverkare av porslin att botanisera bland. Här ska vi nu försöka ge svar på några av de vanligast förekommande frågorna som brukar dyka upp gällande porslin.

Kan man använda porslin i ugnen?

Det här skiljer sig från porslin till porslin. Det beror dels på vilken typ av porslin som använts samt hur den tillverkats. Men generellt kan man säga att porslin bränns i mycket hög temperatur, varför temperaturen i ugnen oftast inte är några problem.

Kan man köra en porslin-servis i diskmaskinen?

Själva porslinet klarar diskmaskin mycket väl. Man bör dock alltid vara försiktig när man sätter porslin i diskmaskinen, så att man inte repar porslinet mot andra föremål eller delar i diskmaskinen. Om man har en servis med dekor av guld, sitter den i regel inte lika bra som övriga mönster på porslin. Därför bör man inte köra sådana föremål i diskmaskinen utan diska för hand.

Kan man använda porslin i mikrovågsugnen?

Porslin klarar mikrovågsugn, eftersom det inte är ett biologiskt material, blir det inte upphettat. Däremot kan problem uppstå om porslinet har inlägg av metall. Metallen kan reagera och det kan börja spraka i mikron. Porslinet kan i värsta fall bli förstört. Tänk också på att om porslinet hettas upp av maten som ligger på tallriken och du kort därefter sköljer tallriken, kan den spricka på grund av den hastiga förändringar av temperaturen.

Vad kan man göra för att undvika repor på porslin?

Vad många kanske inte känner till är att de flesta repor på porslin uppkommer efter att man diskat porslinet och ställer in det i skåpet. Porslin mot porslin är inte bra och det skapar lätt repor. Tänk därför på att stapla tallrikar på varandra, utan att skjuta in dom så att dom kanar över varandra. Porslin är känsligt för repor och om du använder din servis, kommer den med tiden få repor. Det här i sig behöver inte vara någonting negativt utan kan också ses som att det skapar mer karaktär till din servis.

SHOPPA SWEDISH GRACE PORSLIN

  1. Trolskt skimmer är verkligen rätt uttryck! Vi dukar ofta med vårt Mateusporslin – det förgyller alla bord :)

  2. absolutely gorgeous pictures!! :-)

  3. Thank you so much for your lovely comment!
    Your blog is so inspiring!
    Have a wonderful weekend,
    Hugs
    Yvonne

  4. Thank you very muy for your kind message on my blog !!! Have a great day !!!

  5. Hello,
    I visited your blog today – I saw you on Gigi’s blog. Your blog is lovely, and your pictures are so colorful and unique. While I was reading, I noticed that you like Interior Design. My daughter is an Interior Designer, and has her degree in it. Me and my daughters started a blog, and we would love it if you could visit us and follow. I would enjoy coming back to visit with you. Your blog is filled with beauty and inspirational ideas. I hope to hear from you, and have a sweet day.
    ~Sheri at Red Rose Alley

  6. You have fantastic taste, Maria.Thanks for stopping by and commenting.I am now a big fan of yours,
    Shawn

    • Thank you so much…I like your blog also …you have different pics. We can follow each other:)…. Wish you a great weekend
      LOVE M

  7. Älskar de här bilderna. Superfint! Spännande med Portugal också.

  8. gorgeous images and lovely blog! glad i stumbled upon it x kat

    • Thank you very much:) I like your blog also and I will follow….I wish you a great weekend.
      LOVE Maria

  9. Hej Maria!
    Tack för din fina kommentar hos mig, då fick jag ju chansen att hitta till dig.
    Sitter med frukosten & tittar igenom din blogg, hoppas du kommer tillbaka till mig.
    Mvh Åsa

  10. These colors are simply perfect I think! Now I will check your blog :o)
    Thank you for your nice comment today and have a great week too!
    Nighty night.
    geisslein

    • Yes isnt the colors just stunning…Here in Sweden we need more color right now, when the weather is gray and gloomy.. I really want spring right now. Wish you a great weekend….LOVE maria

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström

Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Annonsering

Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024