Planera och förstora litet kök – 5 smarta tips

Alla har inte förmånen att ha stora vräkiga kök med lyxig köksinredning som Hollywoodfruar (tyvärr:) Så hur gör man med ett litet kök, där skåpen slår i varandra och man ryker ihop med partnern så grytlocken skallrar ??   Jo man får man helt enkelt acceptera  (om man inte kan flytta ) och göra det allra bästa man kan av det lilla kök man har. Allt startar med rätt planering och rätt köksinredning till små utrymmen.

LÄS MER: Bästa sommar REA från 4 kända butiker

Här listar jag några super bra tips från köksexperterna på HTH som vet exakt hur man förstorar små kök med rätt färger och smart planerad köksinredning!

 Litet kök

1. Planera och förstora!

I ett litet kök är planeringen A & O och noga så att du får ut så mycket som möjligt av ditt nya kök. Tänk vertikalt framför horisontellt för att utnyttja utrymmet mellan golv och tak – ända från sockellådor till skåp under taket där du kan förvara sådant som du inte använder så ofta. På så sätt tar du inte upp för mycket av golvytan.

KÖPTIPS: massa fina köksdetaljer att inreda med hittar ni att köpa HÄR

koksbankar (2)

2. Förvaring förstorar!

 • Även om du bara har lite utrymme är det viktigt att du prioriterar att skapa mycket förvaringsytor i köket. Små kök har ofta bara lite bänkyta och därför är det en fördel att inte ha för mycket stående på köksbänken.

 

 • Lådor med fullt utdrag gör det enkelt att hitta sakerna du förvarar i skåpet, även om det du letar efter står längst in. Med lådor blir det dessutom enklare att organisera och skapa en överblick över vad du har i skåpet.

 

  • Köksinredning med låga överskåp som öppnas uppåt är praktiska om du vill ha så många indelningsfack som möjligt för förvaring av din köksutrustning. Du kan till exempel välja tre låga skåp istället för ett stort.

SOMMAR REA FAVORITER

koksinredningen

 3. Utnyttja höjden i rummet! 

Exempelvis genom att välja extra höga skåpselement som överskåp eller genom att bygga flera skåp ovanpå varandra. Det ger dig extra förvaringsplats och du utnyttjar ytor som annars inte används. Längst upp kan du förvara den köksutrustning som du inte använder så ofta.

KÖPTIPS: Små möbler till bra priser som förstorar rum hittar ni att köpa HÄR

koksinredning

4. Rätt färgsättning förstorar!

Färg kan vara riktigt trolleri om det görs rätt. Det är självklart en fördel att välja en ljus köksinredning samt att måla köksväggarna i en ljus läcker färg. Ljusa nyanser och färger får som alla vet det lilla rummet att se större ut vart det än är i hemmet.

Ytornas färger har inte bara stor betydelse för ditt köks estetiska uttryck. De påverkar även uppfattningen av rummet. Det kan vara bra att satsa på ljusa element eftersom de får små rum att verka större. Mörka element är bra för att skapa kontraster och balans. Ett smalt rum verkar exempelvis bredare om man placerar mörka element i ena änden av rummet.

KÖPTIPS: Billiga mattor perfekta till köket hittar ni HÄR

Foto: Alexanderwhite

Vitt FÖRSTORAR alla kök och ovan ser ni beviset :)

5. Våga kompromissa!

Framför allt för husfridens skull :) I ett mindre kök måste man vara beredd att prioritera och hitta kompromisser. Diskbänken är till exempel en arbetsplats. Om du väljer en för liten diskbänk kommer det snabbt att bli en källa till irritation ( i värsta fall blir det stort bråk i det lilla köket :) samt att du hela tiden måste torka av vatten runt diskhon.

 


Litet kök tips

Där har ni några klockrena tips för en snygg smart köksinredning för det lilla köket. De är specialister på smarta lösningar för både kök och badrum och har man fastnat erbjuder de proffsig hjälp på deras hemsida. Hth ser till varje kunds individuella önskemål och prioriterar funktionell planlösning till bra priser framför överlyxig klumpig köksinredning. Deras senaste koncept är att erbjuda toppmodern ny köksinredning för under 20 000 kr.

Perfekt för fattiga studenter eller det nyförälskade paret som flyttar in i första lilla 1 an. Jag vet själv att inte ens den största kärlek överlever på små oplanerade ytor :)

Alla ska ha råd med stora drömmar även i ett litet kök :)

Hur många av er har ett litet kök därhemma….. räck upp en hand ??

Dream Big

LOVE M

SOMMAR REA SHOP

Newport
22 239 SEK27 799 SEK
Jotex
999,50 SEK1 999 SEK
Soffadirekt
10 995 Kr14 995 Kr
Soffadirekt
2495 SEK3995 SEK
Soffadirekt
5995 SEK9995 SEK
Homeroom
1 759,20 SEK2 199 SEK
Newport
17 596 SEK21 995 SEK
Nordic Nest
2.123 SEK3.119 SEK
Ellos
1 196 SEK1 495 SEK
Homeroom
1 279 SEK1 599 SEK
Homeroom
1 599,20 SEK1 999 SEK
Ellos
6 199 SEK4 959 SEK
Homeroom
599,50 SEK1 199 SEK
Homeroom
2 519 SEK2 799 SEK
Newport
10 995 SEK
Reforma Sthlm
1 101 SEK1 295 SEK

 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply
  Annorlunda+underbara
  tisdag, december 9, 2014 at 16:27

  Hmm. har dålig erfarenhet av HTH faktiskt, deras färg gick av från våra luckor. Så denna gången körde vi faktiskt på Ikea. Det blev mycket billigare och fint ändå:-)
  Kram Jess

 • Reply
  Sophia
  söndag, januari 4, 2015 at 14:54

  Vet du varifrån de runda borden kommer ifrån? Så fina!

  • Reply
   Maria Ljungström
   måndag, januari 5, 2015 at 10:04

   Hej Jag har faktiskt ingen aning om vart de borden kommer ifrån då jag skrev inlägget om kök från HTH :) du kanske kan kontakta dem och fråga.

   LOVE M

Leave a Reply

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.