fbpx

Pilspetsranka – skötsel Och planteringstips

Pilspetsranka är en snabbväxande, ganska spårande eller klättrande vinstock med grundläggande pilformade nedfallna löv som skiljer sig i nyans beroende på ålder, allt från mörkt miljövänligt och vitt till lime miljövänligt och även ljust rosa. Pilspetsranka expanderar bäst som krukväxt i briljant, indirekt ljus, väldränerande krukväxtsmuts, samt varma, fuktiga förhållanden.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

VARNING: Vinrankan är giftig för sällskapskatter, hundar och hästar.

Pilspetsranka skötsel

Här är de primära odlingsråden:

  • Håll växten i strålande men diffust ljus.
    Plantera i väldränerande krukjord för att förhindra rotröta.
    Låt plantan torka ut mellan vattningarna.
    Placera pilspetsvinstockar i ett fuktigt utrymme, till exempel en toalett eller kök.
    Träna pilspetsvinstockar upp en stolpe eller mosspinne. Alternativt, nyp helt ny tillväxt för att hålla den unga plantans upprättstående stjälkar.

Ljus

Pilspetskrypande växter som starkt ljus men inget direkt solljus. Diffuserat ljus är bäst, eftersom grova strålar kan bränna eller bleka de ömtåliga nedfallna löven och även krypande växter. Brokiga färger kan klara av lite mer direkt sol, medan djupare miljövänliga val är mycket bättre anpassade till partiell färg.

Jord

Plantera din krypande pilspetsväxt i en vanlig jordbaserad krukväxtblandning. Arrowhead vinstockar är benägna att rotröta, så du vill vara säker på att vilken smuts du väljer är väldränerande.

Vattning

Vattna din pilspetsranka ofta under våren och även sommarsäsongen, samt minska ditt vattningstempo till vintern. Under vår- och sommarsäsongen vill du tillåta din vinstock att torka ut delvis mellan vattningarna men aldrig helt. Växten bör inte heller hållas för fuktig.

Temperatur och luftfuktighet

Verklig för sin tropiska natur, pilspets krypande växt väljer mysiga och även fuktiga problem. Bevara helst temperaturnivåer över 20 grader varmt. Medan växten tål genomsnittlig luftfuktighet, växer den finast med extra fukt i luften. Tänk på att hålla din planta någonstans i ditt hem med normalt högre fuktighet (som ett kök eller ett badrum), eller använd en metod för att höja fukten, som en bärbar tillverkare eller sätta en bädd av fuktiga flodstenar under krukan.

Gödselmedel

Gödsla din pilspetsvinstock så snart som en efter månad med flytande växtmat under våren, sommaren och hösten. Du kan sluta mata under vintersäsongen när växten normalt saktar ner sin tillväxt.

Typer av Pilspetsranka

Det finns många typer av krypande pilspetsväxter som ger ett stort alternativ av fantastiska lövfärger och mönster. Här är några av de mest föredragna sorterna:

’Vibrant Intimation’: Stora blad är tonade med ljus miljövänligt såväl som spädbarnsrosa.
’Lot:ion Intimation’ Vegetation ger lätta miljövänliga, sammetslena centra, såväl som rosa ådror.
Exotic Allusion”: De större bladen på denna pilspetsväxt är ljusgröna med krämiga venationer.
Pink Sprinkle’: Den här sortens fallna löv är djärva, djupa, lysande varmrosa på mycket djupare grönt bladverk.
’Guldintimation’: Den krypande växten använder stora hjärtformade guldgula blad med rosa ådrar.
’Snövit’: Detta är en kompakt pilspetsranka. De miljövänliga bladen har vita fläckar.
’Neon Robusta’: Denna vinstock producerar vegetation med en glänsande, mörkrosa färg. ’Pink Allusion’ och ’Strawberry Lotion’ liknar båda denna krypande växt med ljusare rosa-tonade blad.
’Mini Pixi’: Denna nyare typ av krypande pilspetsväxttyper smågröna och gula nedfallna löv.
Förökande pilspets krypande växt
Pilspetskrypande växter rotar lätt från stamsticklingar och kan bekvämt förökas under vår- eller sommarmånaderna. För att föröka pilspets krypande växt, ta dessa steg.

Ta en del av stammen med bifogade luftburna rötter för att öka dina chanser att lyckas. Använd ett desinficerat trimningsverktyg för att ta skärningen.
Placera sticklingen i ett glas vatten – inom ett par veckor kommer du att märka att nya rötter faktiskt har börjat bildas.
Fortsätt att fylla på vattnet ibland.
Vänta minst en månad tills ursprunget faktiskt har förbättrats.
Plantera sticklingen i jorden som du vanligtvis skulle göra.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Pilspetskrypväxt är någorlunda resistent mot insekter på egen hand. Däremot kan bostad i bostaden bland andra växter utsätta den för insekter som spindeltermiter, mjöllöss, bladlöss och fjäll. Om du märker någon av dessa åkommor, behandla din växt omedelbart med neemolja eller ett ytterligare helt naturligt botemedel.

Pilspetsväxter är extremt mottagliga för rotröta, skapad av övervattning. Sök efter mosiga reducerade stjälkar för att avgöra problemet. Växten kan lida av mjöldagg (vitaktiga blad) och även brunaktiga svampbladsplatser. Ta omedelbart bort dessa påverkade blad från växten för att stoppa spridningen av tillståndet.

Typiska problem

Denna bekymmerslösa växt klarar sig bäst om den lämnas relativt ensam. Om du är orolig för att din pilspetskrypande växt ser lite tråkig ut, nedan är vad som kan hända.

Blir blek

Om din pilspets blir blek eller en gul nyans, får växten för mycket ljus. Flytta växten till en plats som har mycket mindre extremt, direkt ljus.

Blad blir bruna

Om de fallna löven på din pilspetskrypande växt blir bruna eller börjar vissna, kan du undervattna växten.

Kommer inte att blomma

Pilspetsrankas vinstockar odlas för lövverk, inte för deras blommor. Pilspetsväxter som växer i inhemska exotiska miljöer växer, men nästan aldrig, om aldrig tidigare, blommar växten inuti.

FAQ

Var ska jag placera min krypande pilspetsväxt?

Pilspetsrankor är tropiska till sin natur och är perfekta för ett solrum eller ett växthus där gott om värme, ljus och även fukt säkerligen kommer att uppmuntra deras utveckling. Erbjud din pilspetskrypande växt med de perfekta växtproblemen, och du kommer säkert att ha en frodig samt frisk och balanserad växt.

Är pilspetsrankan en inomhus växt?

Pilspetskrypväxten är bara livsduglig utomhus i USDA-härdighetszonerna 10 via 12, så i många områden i USA expanderas den året runt som krukväxt. Ge växten rätt mängd strålande ljus samt håll jorden fuktig men inte blöt.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis