fbpx

Philodendron – skötsel och planteringstips

Släktet Philodendron omfattar många olika vackra växtsorter. Deras stora och glänsande löv ger en touch av tropisk atmosfär till ditt hem. Dessa populära krukväxter är kända för sin enkla skötsel och det finns två varianter av Philodendron att välja mellan: klättrande och icke-klättrande. Klättrande Philodendron kan växa flera meter och kräver oftast någon form av stödstruktur, såsom en spaljé eller en korg, medan de icke-klättrande varianterna växer upprätt och är utmärkta för krukor. Sammantaget har Philodendron en snabb tillväxthastighet.

Dessutom är Philodendron en utmärkt val för att förbättra luftkvaliteten i ditt hem. De trivs bäst när de planteras på våren, men krukväxter kan vanligtvis etableras med framgång när som helst under året.

VARNING: De är skadliga för husdjur och människor vid förtäring.

Philodendron skötsel

Philodendron är utmärkta krukväxter på grund av deras vanligtvis enkla skötsel, men det är ändå viktigt att ge dem rätt vård för att hålla dem friska. För att ta hand om din Philodendron, försök efterlikna deras naturliga tropiska miljö: Placera dem nära ett soligt fönster där det är varmt och fuktigt. Undvik dock direkt solljus eftersom det kan skada deras känsliga löv.

För att säkerställa att dina växters blad ser bra ut och fungerar optimalt, är det bra att regelbundet torka av dem med en fuktig trasa. Under sommarmånaderna, om vädret tillåter, kan du gärna placera ut växten en stund.

Ljus

Denna typ av växt trivs vanligtvis bäst i delvis soligt läge. Philodendron behöver ljus, men de föredrar vanligtvis dämpat ljus som man skulle hitta under ett skuggigt tak i en tropisk miljö istället för direkt solljus. Inomhus bör du placera dem vid ett fönster där de kan få härligt indirekt ljus. För lite ljus kan leda till glesa löv och stor mellanrum mellan dem, medan för mycket ljus kan resultera i att många blad gulnar samtidigt. (Det är normalt om några av de nedfallna löven gulnar, vilket oftast beror på åldrande.)

Jord

Philodendron trivs i en lös och sur krukväxtjord som är rik på organiskt material. Jordblandningen bör också ha bra dränering. För växter i krukor är det en god idé att byta ut jorden för din Philodendron varje några år. Dessa växter är känsliga för ansamling av salter i jorden genom bevattning, vilket kan resultera i att bladen blir bruna och gula. Du kan regelbundet skölja ut överskottssalter genom att noggrant vattna krukan tills vatten börjar rinna ut genom dräneringshålen. Till slut kommer jorden att behöva förnyas.

Vattning

När du bestämmer dig för hur du ska vattna din Philodendron, bör du följa en ordentlig bevattningstidtabell genom att övervaka jordens tillstånd: Bevattning bör ske när de översta centimetrarna av jorden har torkat ut. Dessa växter föredrar generellt sett att hålla jorden något fuktig, men inte blöt. Det är viktigt att undvika både övervattning och underbevattning, eftersom båda kan få bladen att vissna. Du bör basera din bevattning på jordens fuktighet snarare än bladens utseende.

Det är inte bra för Philodendron att stå i konstant fuktig jord, eftersom det kan leda till rotröta. De icke-klättrande varianterna har vanligtvis lite högre torktolerans än de klättrande. Minska din bevattningstakt under vintermånaderna när växterna generellt behöver mindre vatten.

Temperaturnivå och fuktighet

Temperaturtoleransen hos Philodendron varierar beroende på arten. I allmänhet bör de undvikas att utsättas för temperaturer under 13 grader Celsius. Inomhus, se till att skydda dem från plötsliga temperaturväxlingar, som kan uppstå från en luftkonditioneringsventil. Eftersom dessa växter trivs i fuktiga förhållanden, kan du behöva öka luftfuktigheten runt din Philodendron om du bor i ett torrt klimat. För att göra detta kan du spraya plantan med vatten från en sprayflaska varannan dag. Du kan också placera krukan på en bricka med stenar som är fuktiga, och se till att krukan inte kommer i direkt kontakt med vattnet, för att undvika risken för rotröta.

Gödsel

Använd ett välbalanserat flytande gödningsmedel regelbundet varje månad på din växt under våren och sommaren. Följ anvisningarna på produktetiketten för att använda rätt mängd, och minska gödslingen till var sjätte till åttonde vecka under höst- och vintermånaderna. Om din växt inte får tillräckligt med näring kan dess tillväxt bli långsammare än normalt och löven kan bli mindre än de brukar vara.

Typer av Philodendron

De vanligaste lägre klassificeringarna av Philodendronarterna inkluderar:

Philodendron scandens: Denna växt är mycket populär som en klättrande växt. Dess blad är hjärtformade och kan ibland ha flera färger.
Philodendron erubescens: Det är en kraftfull klättrare med rödaktiga stjälkar och löv. Philodendron-sorten ’Pink Princess’ av denna art har hjärtformade blad med rosa brokiga sektioner.
Philodendron melanochrysum: Denna växt är en imponerande klättrare med mörka, sammetsskimrande blad som har en bronston.
Philodendron rojo: Detta är en hybrid som förblir liten och hanterbar men behåller sin kraft.
Philodendron bipinnatifidum: Detta är en stor växt med djupt flikiga löv och kallas ibland ”lacy tree philodendron”.
Philodendron ’Birkin’: Denna sort har tunna vita ränder på sina gröna blad, och den kallas ibland för ”vitvågsfilodendron”.
Philodendron hederaceum ’Brasil’: Som en sort av hjärtbladsfilodendron har denna art karaktäristiska hjärtformade blad med limegrön variation. Philodendron micans är en liknande sort med djupgröna blad.
Philodendron gloriosum: Till skillnad från populära efterföljande sorter har philodendron gloriosum ett upprätt växtsätt med stora gröna blad med slående vita ådror.
Philodendron selloum: Denna extra stora sort kan nå mer än 150 cm bred, och dess kluvna blad är dess signatur (inte att förväxla med Monstera deliciosa, som också har kluvna löv.

Trimning

Om dina Philodendron-vinstockar blir för långa eller rangliga, kan du beskära dem med hjälp av desinficerade trädgårdssaxar eller beskärningssaxar. Det bästa är att göra detta under våren eller sommaren. Du kan också säkert utföra en mild beskärning på din Philodendron när som helst under året för att ta bort gula blad och för att trimma överdriven tillväxt. Det är bäst att klippa strax ovanför en lövknopp. Du kan ta de beskurna stjälkarna och använda dem för att föröka nya växter.

Förökning av filodendron

Philodendron är enkla att föröka genom stamsticklingar och delning. Du kan öka din egen samling eller ge bort nya krukor av denna populära krukväxt till nära vänner. Den bästa tiden att föröka dem är tidigt på våren när dagarna blir längre. Här är hur du kan föröka Philodendron genom dessa metoder:

Hur man utökar från stamsticklingar:

Du kommer behöva en desinficerad beskärningssax eller en kraftig sax, krukblandning, en kruka och eventuellt rothormon.

Skär av en del av stammen, ungefär 15 cm lång, och placera den i en behållare med vatten för att utveckla rötter. Om du vill kan du använda rothormon enligt anvisningarna på förpackningen för att öka dina chanser att lyckas med rotning, men det är oftast inte nödvändigt.

 • Häll i mer vatten när det förångas. Om den vilar längre än 2 eller 3 veckor i samma vatten, byt vattnet helt för att förhindra alger eller mikrobiell utveckling.
  Så snart ett antal ursprung faktiskt har etablerat sig (vanligtvis inom två veckor), häll sticklingen i fuktig smuts.
  Exakt hur man separerar din filodendron:
 • Filodendron etablerar ofta plantor som kan elimineras från den stora växten med deras ursprung oskadade såväl som hårtransplanterade när de expanderar flera centimeter långa.
  Dagen innan du förbereder dig för att dela din planta, vattna plantan väl. Att dela är dåligt för växten, så du vill ha din växt när den är som bäst.
 • Du behöver en vass kniv, krukblandning och även en helt ny kruka.
  Ta bort plantan från sin nuvarande behållare, placera den på en plan, stabil yta, använd fingrarna för att lossa ursprungskulan, samt hantera plantan med sina rötter. Använd ett blad för att hjälpa dig att skära igenom tjocka rötter om det behövs.
  Plantera om plantan direkt i en färsk, våt krukblandning. Utnyttja möjligheten att vitalisera originalplantan i helt ny krukjord eller en lite större behållare.

Omplantering

Plantera din Philodendron i en något större kruka än den tidigare med tillräckligt med dräneringshål. När rötterna börjar synas ovanför jorden och tränger ut genom dräneringshålen är det dags att omplantera din Philodendron. Den bästa tiden att göra detta är sent på våren eller tidig sommar.

Välj en kruka av lämplig storlek och ta försiktigt bort din planta från sin gamla kruka. Placera den i den nya krukan med färsk jord i botten och runt sidorna. Efteråt, vattna växten noggrant.

Övervintring

Tropiska växter måste övervintras inomhus om du inte bor i ett tropiskt klimat. Många tropiska växter, inklusive vanliga krukväxter, trivs bra under vintermånaderna inomhus och anpassar sig snabbt till inomhusförhållanden. När dagarna blir kortare och temperaturen svalnar, behöver Philodendron mindre vatten än under den varmare växtsäsongen. Vattna endast när toppen av jorden börjar kännas torr när du rör vid den inomhus.

Innan du tar in dina växter, använd beskärningssaxen för att ta bort gula blad eller långa stjälkar. Kontrollera också noga för mögel, röta, tecken på försämring och skadedjur.

Vanliga skadedjur och växtsjukdomar

Philodendron har vanligtvis inga allvarliga problem med skadedjur eller sjukdomar. Dock kan de ibland drabbas av vanliga krukväxtskadedjur, inklusive bladlöss, mjöllöss, sköldlöss, trips och spindelmider. För att behandla skadedjursangrepp kan du använda en blandning av vatten och mild tvål, naturlig insektsåpa eller trädgårdsolja. Om du använder tvål, blanda 1 matsked tvål per liter vatten och spraya sedan hela växten noggrant, både ovan- och undersidan av bladen.

När det gäller växtförhållanden kan Philodendron vara känsliga för mosaikvirus. Detta virus kännetecknas av små gula fläckar eller mönster på växtens blad. Under varma årstider kan du placera växten utomhus (isolerad från andra växter) och ta bort de drabbade bladen. Skölj resten av bladen noggrant och ta bort eventuell damm från deras yta. Du kan också gödsla med en kväverrik växtnäring för att hjälpa växten att återhämta sig.

Philodendron – Vanliga problem

Philodendron är tåliga växter som trivs bra inomhus och är relativt enkla att sköta. De är känsliga för vissa hälsoproblem om deras vatten-, ljus- och jordbehov inte uppfylls. Här är några indikatorer att vara uppmärksam på och hur man hanterar dem:

Fallande blad

Flera problem kan orsaka gulnade blad på din Philodendron. Om de äldre bladen gulnar kan det bero på att du ger växten för kallt vatten, inte tillräckligt med solsken eller att den utsätts för för mycket starkt ljus. Om de yngre löven nära basen blir gula kan det vara ett tecken på övervattning. Omvänt kan om de yngre bladen blir gula indikera att växten är underbevattnad. I de flesta fall kan du åtgärda dessa problem genom att justera vattning och ljusförhållanden för att hjälpa din växt återhämta sig.

När du ger gödsel till din Philodendron, se till att marken är fuktig innan du tillsätter det utspädda gödselmedlet, och vattna sedan växten igen. Dessa extra steg hjälper till att förhindra att rötterna bränns av de kemikalier som finns i gödselmedlet, vilket kan leda till gulnande blad.

Gula blad och en rutten lukt

Om dina växters blad gulnar mycket snabbt kan det vara ett tecken på rotförruttnelse. Om du upptäcker det snabbt finns det en chans att du kan rädda växten. Lukta på jorden för att se om det finns en ruttnande lukt eller gräv upp rötterna för att undersöka deras hälsa. I de flesta fall bör du ta bort de svarta, förmultnande delarna av rötterna och plantera om de vita eller gula delarna av rötterna i en ren kruka med färsk jord. Detta kan hjälpa växten att återhämta sig och undvika att problemet sprider sig.

Bruna torra löv

Om din växt har bruna kanter på sina nedfallna löv kan det vara en indikation på att du chockar växten med för kallt vatten. På samma sätt kan bruna och mosiga blad indikera övervattning. Om du märker bruna bladkanter som också krullar kan det tyda på att växten behöver mer vatten och mindre sol. Justera dina bevattning och ljusförhållanden enligt dessa indikationer.

Om du ser brynande bladspetsar med gula kanter kan detta indikera att din växt behöver ökad luftfuktighet. Du kan öka fuktigheten genom att spraya växtens blad eller placera krukan på en bricka med småsten som är fuktiga, men se till att botten av krukan inte kommer i direkt kontakt med vattnet. Detta hjälper till att öka fuktigheten runt växten utan att riskera rotförruttnelse.

FAQ

Är Philodendron lätta att ta hand om?

Filodendron är särskilt lätta att odla och ta hand om, vilket gör dem till ett utmärkt val för både nybörjare inom trädgårdsskötsel och krukväxtentusiaster. Deras attraktiva utseende och minimala skötselkrav gör dem till favoriter bland många.

 Hur snabbt växer Philodendron?

Filodendronväxter är kända för sin snabba tillväxt, och de kan växa upp till 10 cm per vecka under våren och sommarsäsongen när de är i sin tillväxtperiod.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis