fbpx

Phalaenopsis – skötsel och planteringstips

Phalaenopsis-orkidén är definitivt en av de mest populära krukväxterna! Den härstammar från de tropiska områdena i Asien och Australien. I själva verket är det nästan omöjligt att odla dessa exotiska blommor utomhus i det skandinaviska klimatet. Men inomhus är de perfekta för alla, även de med mindre gröna fingrar. Med ett stort antal orkidéer att välja mellan förblir Phalaenopsis-orkidéer fortfarande en av de mest populära, särskilt eftersom de är särskilt lämpliga för nybörjare.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Blomstänglarna på dessa orkidéer växer från bladskarvar eller axlar och bär vanligtvis många knoppar, vilka kan blomma i en månad eller mer om de vårdas på rätt sätt. Deras långvariga blommor hänger i klasar och öppnar sig gradvis. En enda flerblommig blomställning kan ha mer än 20 blommor, och enskilda blommor kan hålla i veckor.

Hur man odlar Phalaenopsis orkidéer inomhus

Phalaenopsis-orkidéer är inte instabila när de expanderas inomhus och även under lämpliga förhållanden kommer de att belöna dig med snygga blommor i månader. Dessa orkidéer expanderar på trädstammar såväl som grenar i tropiska atmosfärer. Så det är idealiskt att simulera dessa problem. Framgångsrik tillväxt innebär att lokalisera den bästa jämvikten mellan luftfuktighet, temperaturnivå, ljus och luftflöde.

Solsken

Stor belysning krävs för att expandera Phalaenopsis, men rakt solljus kommer säkert att bränna löven. Hela vintern kan du dock placera orkidén i ett söder- eller östervänt fönster som får lite direkt ljus. Vänd din orkidé då och då för att behålla sin tillväxt jämn. En växt med lämpliga ljus kommer säkerligen att skapa ljusgröna löv. För lite ljus kommer att resultera i mörkgröna nedfallna löv, liksom för mycket ljus kommer säkerligen att orsaka en rosa eller rödaktig nyans att utvecklas längs fallna lövkanter, som så småningom blir gula.

Konstgjort ljus

Om det inte finns tillräckligt med helt naturligt ljus, kan du på samma sätt placera plantan under extra odlingslampor. Ljus som alternativ för orkidéer är lysrör (40 eller 74 watt beroende på längd), och hitta Phalaenopsis 30 cm under ljuset.1.

Temperaturnivå och även luftfuktighet

Phalaenopsis anses vara en ”mysig krukväxt” samt väljer temperaturer mellan 75 och 85 grader Fahrenheit. Ändå kan de anpassa sig till normala hemtemperaturnivåer på 65 till 70 grader Fahrenheit. Ju högre temperatur, desto bättre växtens krav på fukt, liksom ju högre luftfuktighet och även temperatur, desto större krav på stormiga luftrörelser för att stoppa röta, svamp och sjukdomar. Flera effektiva orkidéodlare kör en takföljare eller stationär fläkt regelbundet i områden där de odlar orkidéer.

Orkidéer gillar dessutom att kontrastera hela tiden temperaturer. För att orsaka en blomning, kräver växten ett par svalare nätter, med temperaturer runt 55 F, för att blomma.

Vattning

Phalaenopsis är en ”monopodial” orkidé, vilket innebär att den växer från en ensam stam. Den har inte de stora vattenlagrande pseudobulberna som upptäckts på sympodiala (eller förgrenade) orkidéer, därför har denna växt en lägre tolerans för torrperioder.

Under växtperioden, vattna plantan regelbundet eller närhelst dess utsatta rötter blir silvervita (ungefär så snart som en vecka). Kör varmt vatten över växten, barken och luftburna rötter tre eller fyra gånger under cirka 10 minuter, vilket ger orkidén mycket tid för absorption. Efter det, se till att det är helt dränerade rör innan du returnerar det till sitt fönster.

Vatten bör aldrig tillåtas att slappna av runt växtstammen. Detta kommer säkerligen att få de nya fallna löven att ruttna, och även växten kommer säkert att försvinna. När rötterna har vattnats måste de övergå från silver till ljusgröna. Under hela blomningsperioden kan du skära tillbaka vattningarna till varannan vecka. Phalaenopsis-orkidéer kan kämpa med rot- eller stamröta, vilket vanligtvis sker på grund av att det expanderande mediet faktiskt har övervattnats och dessutom är blött.

Gödsling

Under hela växtsäsongen, som vanligtvis är på sommaren, kan du mata din orkidé med en utspädd orkidégödsel var tredje eller fjärde vecka. Undvik att gödsla under höst, vinter och vår (blomningssäsongen), eftersom övergödning kan leda till för mycket bladverk och få blommor att blomstra. Vissa odlare väljer att ge växten en ”blomstärkare” i september eller oktober för att främja blomningen.

Trimning och underhåll.

Beskär mogna orkidéer årligen under deras viloperiod, efter att blommorna har bleknat. Använd en ren sax eller kniv och skär den övre delen av stjälken tillbaka till ungefär 3 cm över en nod för att främja ny stjälkbildning och fler blommor. Du kan också ta bort vissna blommor, men de kommer ofta att falla av på egen hand. Ta bort alla bruna eller svarta löv och trimma tillbaka eventuella oönskade rötter som är döda och bruna eller förmultnade.

Det är normalt att orkidéer utvecklar rötter ovanför jorden. Dessa är luftrötter, och du bör inte klippa dem. Låt dem vara.

Typer av Phalaenopsis-orkidéer

Det finns över 60 äkta arter av Phalaenopsis-orkidéer. Dessa växter har också korsats omfattande, och det finns otaliga hybrider, från den klassiska vita hybrid-Phalaenopsis-orkidén till små juvel-liknande varianter med moln av gula och godisrosa blommor. Några favoriter bland odlare inkluderar:

Phalaenopsis ’Liodoro’ genererar vågiga, intensiva miljövänliga löv samt rosa och lila stjärnliknande blommor. Denna växt kan nå en höjd av 50 cm.
Phalaenopsis schilleriana stoltserar med stora 6-cm, rosa och lila blommor, med mörkgröna brokiga fallna löv. Varje stam på denna sort kan växa upp till 200 blommor.
Phalaenopsis stuartiana skapar vita blommor med gula såväl som röda prickar på flera grenar, samt kan stiga till 75 cm höga.
MiniPhalaenopsis kräver mindre vatten på grund av sin mindre storlek och kan hittas i en mängd olika blomnyanser.

Kruka storlek

Precis som med alla epifytiska orkidéer bör Phalaenopsis planteras i behållare med utmärkt dränering och stora dräneringsöppningar så att de inte står i vatten.

Många Phalaenopsis trivs i 10- eller 15-cm azaleakrukor, och de planteras normalt sett aldrig i en kruka som är större än 15 cm i diameter. Både plast- och terrakottakrukor fungerar bra så länge de erbjuder bra vattendränering.

Omplantering av Phalaenopsis-orkidéer

Plantera om Phalaenopsis-orkidéer på våren, efter att blomningen är avslutad och när du ser rötter som växer ut ur krukan. Vuxna Phalaenopsis kan vanligtvis växa i samma kruka i ungefär 2 år innan de behöver omplanteras. För att göra detta, använd en kruka som är ungefär 2-5 cm större än den befintliga krukan och desinficera den med en mild bleklösning (orkidéer är mycket känsliga för bakterier). Tvätta dina händer och alla verktyg du kommer att använda noggrant. Låt krukan torka helt och fyll sedan den med orkidébark. Försiktigt ta bort orkidén från sin nuvarande kruka, klipp bort eventuella bruna rötter och placera den sedan direkt i den nya krukan med det fuktiga barkmediet. Packa försiktigt jorden runt rötterna. Dimma plantan dagligen tills nya rötter bildas.

Phalaenopsis Förökning

Orkidéer kan förökas från frön, men processen är tidskrävande och kräver speciell laboratorieutrustning, så det är bäst att överlåta det till kommersiella odlare. Hemmaodlare kan dock föröka sina Phalaenopsis-orkidéer genom att använda de naturligt producerade ”barnen”, som kallas keikis. Keikis är identiska kopior av förälderväxten och uppstår ibland på antingen en gammal eller ny blomstängel. När en keiki är ungefär ett år gammal kan du ta bort den från moderplantan och plantera den i sin egen kruka.

Så här förökar du orkidéer från en keiki:

För att föröka en Phalaenopsis-orkidé med en keiki, samla ihop följande material: blomsax, spritservetter, en kruka, en sprayflaska och ett krukningsmedium avsett för orkidéer.

Följ dessa steg:

  • Vänta tills keikin är ungefär ett år gammal, cirka 8 cm lång och har utvecklat två eller tre egna blad samt flera välmående rötter.
  • Desinficera saxens blad med spritservetter för att säkerställa att de är rena och sterila.
  • Försiktigt ta bort keikin från moderplantan medan du ser till att rötterna förblir intakta.
  • Fukta krukmediet av orkidébark och plantera keikin i en egen kruka. Det är okej om de övre delarna av rötterna är synliga ovanför mediet.
  • Spraya babyplantan dagligen med vatten för att säkerställa att den får tillräcklig fukt tills den har etablerat sig.
  • Genom att följa dessa steg kan du framgångsrikt föröka din Phalaenopsis-orkidé med en keiki.

FAQ

Kan Phalaenopsis-orkidéer få sjukdomar?

De kan ibland drabbas av svampsjukdomar som bladfläckar, lövfläckar, rotröta och även blomfläckar. Många av dessa sjukdomar kan kontrolleras genom att ta bort de skadade delarna av växten, såsom blad, rötter eller blommor, och i vissa fall behandla växten med ett svampdödande medel. Dock kan de flesta problem förebyggas genom att upprätthålla lämpliga odlingsskötselförhållanden, inklusive korrekt dränering, ventilation och undvikande av övervattning. Det är också viktigt att undvika att spruta vatten på bladen när du vattnar, eftersom detta kan öka risken för svampsjukdomar.

Varför är de fallna löven på mina orkidéer skrynkliga?

Om dina Phalaenopsis-orkidés nedfallna löv är skrynkliga är det troligtvis ett tecken på att växten är undervattning och att luftfuktigheten är otillräcklig. För att öka luftfuktigheten runt växten kan du placera en stenbricka med vatten under orkidén, men se till att krukan inte står direkt i vattnet. Detta kommer att hjälpa till att öka den omgivande luftfuktigheten och förbättra växtens tillväxtvillkor.

Vilka insekter är vanligast hos dessa orkidéer?

Phalaenopsis-orkidéer är vanligtvis inte särskilt mottagliga för skadedjur, särskilt när de odlas inomhus. Men vissa skadedjur som spinnkvalster, mjöllöss, sniglar och snäckor kan ibland påverka dem, särskilt om de odlas utomhus eller i växthusmiljöer. Många av dessa skadedjur kan hanteras genom att använda insekticidtvål eller andra lämpliga bekämpningsmedel. Det är viktigt att identifiera skadedjuren korrekt och använda lämpliga åtgärder för att kontrollera dem om de blir ett problem för din orkidé.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis