Fixa en perfekt pergola mot husvägg

Innehållsförteckning

Vill du bygga en pergola mot husväggen och förvandla din trädgård till en riktig oas? Genom att göra detta kan du skapa en skuggig plats att dra dig undan till under de varmare dagarna på sommaren. Du får då ett slags vardagsrum ute i det fria.

 Men för att pergolan ska bli familjens nya favoritplats kan du behöva några bra tips. Du behöver nämligen börja i rätt ände och ha lite DIY-anda för att bygga dina drömmars pergola mot husväggen. Så läs vidare för att få tips på hur du bör göra!

LÄS MER: 6 hetaste uteplats trender 2024

Först och främst: varför skulle du vilja göra detta? Vi ser framför allt följande skäl:

 • En skuggig plats utomhus – Du förlänger i praktiken ditt hem genom att skapa ett slags skuggigt uterum att vistas i på sommaren.
 • En värdeökande investering – Att bygga en pergola mot husväggen är en investering som kan öka värdet på din bostad.
 • Stort utrymme för kreativitet – Du kan vara kreativ när det kommer till hur du utformar och använder pergolan.

Pergola mot husvägg

Noggrann planering är A och O

Det är viktigt att du noga planerar projektet innan du börjar bygga din pergola mot husväggen. Tänk på solens läge under dagen för att optimera skuggan och solljuset.

Se också till att ditt projekt följer alla byggnormer, regler och andra bestämmelser. Därför kan du med fördel börja med att besöka Boverkets hemsida. Där hittar du information om byggprocessen, byggregler, bygglov och mycket mer. På deras webbplats finns viktig information om de minimikrav som ställs på byggnader när det kommer till säkerhet, tillgänglighet, hållbarhet etc.

LÄS MER: Se utekökets makalösa förändring 

Behöver jag bygglov för att bygga en pergola mot husväggen?

Det korta svaret är att det beror på pergolans storlek och konstruktion. Och du behöver inte alltid ett bygglov för att få bygga en pergola mot väggen. Men det finns vissa omständigheter som kan göra att du behöver ett sådant.

svart pergola mot husvagg och vit hus

Några exempel på sådana omständigheter är:

 • Närheten till tomtgränsen och pergolans höjd – Om pergolan byggs närmare än 4,5 meter från tomtgränsen eller är högre än 3 meter kan bygglov krävas.
 • Förankring i en byggnad – Om pergolan förankras i en befintlig byggnad ökar sannolikheten för att ett bygglov behövs.
 • Väggar och heltäckande tak – Om använder heltäckande väggar och/eller ett heltäckande tak kan detta göra att pergolan ses som en byggnad. Då kan du behöva ett bygglov.

Därför är det viktigt att du kontrollerar vad som gäller innan du sätter igång.

LÄS MER: Därför krävs bygglov för en pergola

Välj rätt material

Se till att välja material som matchar ditt hus och även står emot väder och vind. Tryckimpregnerat trä är ett populärt val då det är både hållbart och prisvärt. Aluminium och vinyl är andra underhållsfria alternativ som du kan vilja överväga.

Vilket träslag rekommenderas för en pergola?

Vi rekommenderar generellt sett tryckimpregnerat trä utifrån materialets hållbarhet. Andra alternativ kan vara cederträ eller lärkträd, som har en naturlig motståndskraft mot röta.

Bygga pergola mot husvägg – Steg för steg

LÄS MER: Snygg Pergola inspiration och idéer

Är du redo att börja bygga en pergola mot husväggen? Bra, så här bör du lägga upp detta arbete:

 1. Förbered marken – Märk upp och gräv ut stolparnas placering i marken. Använd snören och mätverktyg för att säkerställa att allt är rakt och fint.
 2. Fäst stolpar och montera bärlinor – Fäst stolparna så att de sitter säkert i marken med betong. Montera sedan bärlinorna som ska hålla uppe pergolans tak.
 3. Lägg taket – Avsluta med att montera takbjälkarna parallellt med husväggen på toppen av bärlinorna. Därefter lägger du spjälor eller ribbor tvärs över takbjälkarna för att skapa den önskade skuggan och avslutande touchen. Du kan anpassa avståndet mellan spjälorna beroende på hur mycket skugga du önskar.
 4. Avsluta med utsmyckningar – Gör din pergola mer personlig och inbjudande med utsmyckningar. Dessa kan innefatta belysning, klätterväxter, markväxter eller blomlådor. Välj växter som kompletterar pergolan och ditt hus för att skapa en levande skönhet och charm.

svart stor pergola mot husvagg

Summering – pergola mot husvägg

Att bygga en pergola mot husväggen är ett riktigt spännande projekt! Om du väljer att göra detta gör du din trädgård mer hemtrevlig och snygg. Samtidigt skapar du också nya möjligheter att njuta av livet utomhus i det fria. Detta oavsett om du söker skugga på sommarens hetaste dagar eller en charmig plats för avkoppling.

  • Maria Ljungström skriver:

   Tack Klas jag ska kolla upp detta :) de har säkert ändrat sitt sortiment dock kul från växthus till hundkläder haha :)

 1. Micaela skriver:

  Har aldrig önskat mig en trädgård så mycket som jag gör nu!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Maria Ljungström
Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

Senaste inläggen

Inredningsvis i media

Följ Inredningsvis

Om inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

info@inredningsvis.se

Kontakta oss

Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024