9 pergola idéer och inspiration för din trädgård

9 Pergola idéer och inspiration för din trädgård

Sommaren är precis runt hörnet, och det här är kanske den bästa tiden på året att börja förbereda den med en pergola. En vacker pergola är ett bra sätt att ge skugga och skapa den perfekta atmosfären för att äta en bit mat med familjen eller bara koppla av utomhus.

På grund av sin struktur kan pergolor anpassas beroende på vad du vill använda dem till.
Men de två vanligaste användningsområdena är som måltidsplats eller att lägga till några utemöbler och göra det till ett socialt utrymme där du kan bjuda in gäster och vänner.

Vissa pergolor fungerar också riktigt bra när du lägger till viss vegetation, ger ännu mer skugga och skapar en unik mysig atmosfär på din egen trädgård.

Här är några idéer om hur du kan använda en pergola för att förbättra ditt utomhusutrymme och få en vackrare trädgård!

Liten pergola

Om du inte har mycket utrymme tänker du förmodligen att du inte kan få en pergola.
Fel! Idag finns det flera pergolor som kan fungera riktigt bra på en liten yta. Även något så enkelt som denna pergola kan vara en bra lösning om du har en liten trädgård.

Täck toppen av pergolan

Om du tänker på att en pergola bara är en sommargrej så finns det fler möjligheter. Många lägger till tak till pergolor som kan göras med olika material. Allt från akryl till glas, du kan lägga till det på toppen av pergolan och använda det under våren och hösten.

En annan vanlig idé är att använda en pergolaskärm. Dessa kan läggas på sidan och ovanpå pergolan. Det ger dig mer avskildhet, samtidigt som du skapar mer skugga.

Pergola i metall

Det har också blivit extremt vanligt att ha en metallpergola i stället för de traditionella i trä. Detta gör den utmärkt för dig som har en modernare design i din trädgård eftersom pergolan passar bättre stilmässigt. De kräver också mindre underhåll än den traditionella träpergolan, vilket gör det till den perfekta lösningen.

Urläcker pergola ovan hittar ni billigt HÄR

Pergola fastsatt i huset

Det är också en bra lösning att fästa pergolan på ditt hus om stilen är liknande. Detta kan göras antingen på den främre eller bakre verandan, till och med om du har en liten entré och vill lägga till lite stil till den. Det fungerar även utmärkt om du har utomhusväxter, och vill få det att se ännu mer naturligt ut. På så sätt blir pergolan en förlängning av ditt hus in i utomhusutrymmet, vilket gör att det ser supernaturligt ut och passar bra med den befintliga arkitekturen.

Bambupergola

En av de senaste trenderna är en bambupergola. Detta har blivit väldigt populärt och det fungerar ännu bättre om du har en Bali-dekor (LÄNK) till exempel. Eftersom materialen och möblerna du har på huset redan är gjorda av bambu så passar pergolan helt naturligt in.

Inred med en öppen spis

För de kallare nätterna kan det vara riktigt schysst att ha en öppen spis under eller bredvid din pergola. Detta gör allt inte bara mysigare utan också stiligare. Överväg denna idé om du funderar på att använda pergolan under vintern, våren och hösten.

Gråmålad pergola ovan hittar ni HÄR

Måla pergolan

Detta är också en inspirerande idé! Vi är vana vid de gamla och tråkiga träpergolorna som alla ser väldigt lika ut, men man kan använda andra färger. Experimentera med vitt, eller till och med en mer exotisk färg som orange eller grön. Beroende på inredningen du har på din trädgård eller uteplats, kanske du vill välja en annan färg för att få din pergola att sticka ut.

Nattlampor

Det här är min favoritidé för pergolas, och en av anledningarna till att dessa är en av de överlägset mysigaste lösningarna för din trädgård. Om du planerar att använda din pergola på natten för att spendera lite tid med familj och vänner, varför inte lägga till några lampor ovanpå den. Min rekommendation skulle vara att sätta några lampor som är knutna till toppen av pergolan så det ser stiligt och mysigt ut på samma gång.

Hur snygg? Utetak ovan hittar ni HÄR

Pergola ovanför en jacuzzi

Detta är också en bra idé om du redan har en jacuzzi eller planerar att köpa en i sommar.

Att ha pergolan ovanpå jacuzzin ger dig extra skugga under den varmare delen av dagen, och det skapar en härlig atmosfär även under natten. Om du redan har en jacuzzi är detta ett bra komplement till ditt utomhusutrymme.

Slutsummering

En pergola i en trädgård kan bli favorit uterummet hela sommaren lång.  Det går och inreda den som ett vanligt rum fast ute och med blommor omkring. Ta ut några favoritmöbler och ha i pergolan. Sedan kan ni sitta där och läsa en god bok under lata varma sommardagar.

UTEPLATS SHOPPEN

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Maria Ljungström

  Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

  Senaste inläggen

  Annonsering

  Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

  Inredningsvis i media

  Följ Inredningsvis

  Om inredningsvis

  Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

  Kontakt

  info@inredningsvis.se

  Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024