rosa pelargon i kruka

Pelargon – Skötsel och planteringstips

Innehållsförteckning

Pelargon är en av våra allra mest älskade krukväxt klassiker! Den har en air av svunna tider och mormors fönster med vita spetsgardiner. Från början tillhörde dessa växter kategorin Pelargonium, innan Pelargonium tilldelades 1789. Pelargonnamnet fortsätter dock än i dag, som den typiska etiketten för många typer av Pelargonium.

Dessa exotiska pelargon perenner från Sydafrika är vanligtvis utvidgade som ettåriga, även om det är möjligt att övervintra dem i varma miljöer. Regal pelargoner är favoriter för containerodlingar och även hängande korgar. Plantera dem ut dem i full sol efter att frostrisken är över och de växer bra utomhus om våren och sommaren.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

Den mest populära ”Svenska” sorten är Mårbacka pelargon. Den hör till zonalpelargonen, och är den kanske största bland alla pelargongrupper. Zonalpelargonen utmärker sig med sitt kraftiga växtsätt och med sina grova grenar. Bladen känns klibbiga av eteriska oljor, som avsöndras och luktar gott vid beröring.

Pelargon skötsel

Pelargonvård

Pelargoner planteras vanligtvis från krukväxter. Ge dem en solig plats med smuts som är rik men väldränerad. Många pelargoner börjar växa mitt på våren och kommer att blomma igen fram till den allra första frosten. Det rekommenderas att du tar bort hela blomstjälken efter att blomman missfärgats för att motivera ännu fler blomningar.

Du kan odla dem som krukväxter i ett fönster med starkt, direkt ljus. Eller så kan du övervintra dina pelargoner i vilande tillstånd – en typisk strategi för pelargoner expanderade i hängande korgar.

Ljus

Dessa växter kommer att växa helt i sol eller halvskugga, men de blommar bäst de bästa timmarna på eftermiddagen. Växter som slutar växa på den varma sommaren, kanske bara behöver lite skugga för den varmaste tiden på dagen.

Jord

Regal pelargoner föredrar rik men väldränerad smuts som är något sur – 5,8 till 6,5. När du expanderar i behållare, använd en väldränerande smuts för allmänt ändamål – inte trädgårdssmuts.

Vattning

Vattna först efter att jorden har blivit helt torr i en dag eller mer, detta motiverar mer överdriven blomning. Dessa är någorlunda torktoleranta växter, vilket är anledningen till att de är så populära för gravkärl som har en tendens att bara periodvis. Låt dem dock inte vara torra så länge att de börjar växa sämre.

Temperaturnivå och luftfuktighet

Dessa är växter i varma regioner som inte gillar svala temperaturnivåer. De blomstrar vid liknande temperaturer som gynnas av människor, dvs. runt 25 grader varmt. Långvariga temperaturer under 20 grader kommer att hämma dessa växter, och temperaturer vid fryspunkten eliminerar dem helt. Det kan vara möjligt att övervintra pelargoner långt norrut som, om man täcker dem rejält under vintersäsongen, men det är oftast bäst att utöka dem som ettåriga.

Gödselmedel

Pelargoner gillar inte för mycket gödsling, men med tanke på att de vanligtvis expanderas i behållare, kommer en lätt utfodring med din favorit växtmat, varannan till var fjärde vecka, säkerligen att hålla dem kraftiga.

Pelargonvarianter

Även om det finns mer än 200 Pelargonium-arter, används bara ett par som de vanliga årliga pelargonerna för prydnadsträdgårdsodling:

Pelargonium x hortum: Detta är den vanligaste sorten, den zonala pelargonen som är så vanligt att odla i altankrukor såväl som i gravfältsodlingar, samt i trädgården. Blommorna är i allmänhet i starka toner av rött, lila, rosa, lax, magenta, vitt eller bicolor.  Blommor kan vara ensamma med fem kronblad, eller dubbla.
Pelargonium paltatum: Detta är murgrönabladig pelargon, som ser väldigt jämförbar ut med zonala pelargoner men med en routingrutin som fungerar bra i hängande korgar såväl som i blomkrukor. Blommorna är normalt starka toner av rosa, rött, lila eller vitt.
Pelargonium × domesticum: Dessa är större växter med stora, skrynkliga nedfallna löv. Växter är upprättstående med träiga stjälkar, växer till 3 fot eller ännu mer. Dessa växter kommer från en hybrid av P. grandiflorum och även P. cucullatum, och även blommorna har vanligtvis ett distinkt flerfärgat utseende som skiljer sig från de mycket mer solida färgerna hos andra årliga pelargoner. En miniatyrvariant av denna typ, kallas ängelpelargonen.
Pelargonium domesticum: Doftbladiga pelargoner får sin doft från oljan i sina nedfallna löv. De kan imitera alla typer av aromer, inklusive citron, ökad, mynta, lust, frukt, såväl som läcker choklad. Blommorna har en tendens att vara små såväl som vanligtvis obetydliga, och även bladformerna kommer att skilja sig åt. Förutom deras dekorativa och aromatiska tilltal, kan flera dessutom användas i matlagning.

Föröka Pelargoner

Du kan odla pelargoner från frö, sticklingar eller skott. Att ta sticklingar är en typisk teknik för att föröka pelargoner samt att behålla föredragna intervall. Om du väljer att ta sticklingar, se till att du bara använder friska, kraftiga växter.

  • Ta en kort stickling med många löv och stick även in änden av sticklingen i en kruka med varm, fuktig, ren och steril krukjord. Ett rot hormon hjälper ofta snabbare spridning.
  • Håll krukan fuktig och placera den på ett intensivt område utom direkt solljus eftersom ursprunget blir väl etablerat.
  • Håll växten väl vattnad men inte blöt, samt mata den regelbundet med en svag krukväxtlösning.
  • När våren kommer, sätt igång unga plantor genom att ge betydligt längre ögonbryn utomhus under sju dagar innan du odlar dem utomhus. De borde börja blomma ungefär en månad efter att de satts ut.

Omplantering

Regal pelargoner är en mycket populär växt för uteplatsen, hängande korgar och även i fönsterlådor. Se till att krukan bara har många dräneringshål. Pelargoner blommar faktiskt lite mycket bättre när de är lite rotbundna, så en liten kruka är bra för dessa växter. När de odlas i behållare måste växterna matas regelbundet än när de odlas som ströväxter.

Övervintring

Övervintrande kungliga pelargoner är ett praktiskt val för dessa mångsidiga växter. Om de är i behållare, förvara dem i ditt hem som krukväxter för att lysa upp dina fönster under vintersäsongen. De kommer att blomstra i strålande ljus med normal vattning tills de kan återvända utomhus på våren.

Eller så kan du lagra växterna medan de förblir i sitt vilande:

  • Ta växterna från marken eller behållare på hösten före den allra första frosten,
    Skaka smutsen från deras nakna ursprung.
    Lägg försiktigt plantorna i en stor papperspåse.
    Förvara pelargonerna på en mörk, sval plats som förblir kontinuerligt runt 50 till 55 nivåer Fahrenheit för vintern.
    I mars, bli av med de döda stjälkspetsarna genom att minska tills du får en fast, miljövänlig stjälk.
    Plantera dessa sticklingar i behållare.
    Placera behållarna i ett ljust fönster samt vatten efter behov.
    Plantera dem utomhus i maj eller efter att frosthotet faktiskt har gått över.

Vanliga skadedjur och sjukdomar

Pelargoner kan vara benägna att få både vita flugor och bladlöss.1 Insektsdödande tvål, efter att en vattensköljning som används efter att tvålen faktiskt har torkat, är en effektiv terapi för dessa parasiter. Internet eller uttorkade nedfallna löv är tecken på larvtermiter. Ta hand om dessa omedelbart. Separera drabbade växter från alla andra, samt applicera en 1-procentig lösning av neemoljespray, blötlägg växten såväl som smutsen.

Pelargoner kan vara problematiska att expandera i varma, fuktiga klimat där de kan vara extremt benägna att få nedfallna lövfläckar såväl som gråmögel och mögel. Dessa svampproblem kan bekämpas genom att beskära växten för att öka luftcirkulationen eller använda koppar- tvål fungicider. Se till att vattna långsamt i jordgraden samt undvika att strö jord på löven.

FAQ

Hur får man mycket blommor på pelargoner?
Näring: om dina pelargoner får mycket blad men inga blommor kan det bero på att det är för mycket kväve i jorden. Testa då att vattna med näring för blommande växter.
Vad vill pelargoner ha för näring?
Blomman behöver gödning för att växa bra och blomma bra. Välj en näring med låg kvävehalt. Mycket kväve gör att pelargonen växer sig stor, men blommar mindre.
Foto längst upp: blomsterframjandet.se
    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström
    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Kontakta oss

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024