fbpx

Påskpynt och pastell inredning á la Ellos

Jag kommer fortsätta att ha påskspecial med påskpynt och andra godbitar här på Inredningsvis hela vägen till den kycklinggula högtiden. Idag har jag fyllt påskägget med läckert pastellfärgat dekorgodis blandat med påskpynt från Ellos.

Påskpynt

påskpynt

Rosa, rosa, rosa. Min favofärg syns verkligen överallt våren 2014. En färg på tapeten helt enkelt, och i fönstret, och i soffan, på soffan, på byxan, på kjolen… Ja, faktum är att rosa passar till allt… i alla fall i fröken Inredningsvis bok :)

påskpyntat

KÖPTIPS: Ursöta underkläder i pastell och ni hittar dem att köpa HÄR

Het och sexig till Påsk skadar aldrig :)

Med de här söta underkläderna kan du agera Easter Bunny a la Playboy Mansion för din älskling. Dock hoppas vi att din playboy honey kommer i något yngre upplaga än Mr. horny Hefner.

skor online

Såklart bjuder jag på lite påsk pasteller också:)


Påskriset: en våldsam historia

Så vart kommer då traditionen påskpynt i påskris ifrån?

Jo allt började rejält smärtsamt med det s.k. Fastlagsriset som förekom i en gammal sed från 1600 talet och innebar att man risade varandra rejält hemma, dvs. att husfadern piskade familjemedlemmarna gula och blåa med riset, antingen på Fettisdagen eller Långfredagens morgon.

Det skulle vara en symbolisk påminnelse om Jesu lidande. Risningen har även påståtts vara livsbefrämjande och lyckobringande. Hmmm undrar hur de tänkte där :)

Risandet övergick under 1700-talet i en lek där barnen piskade sina föräldrar på morgonen och där de utsattes för risbastu. De snackar om våld mot barn, men jag talar nog om tvättäkta föräldramisshandel i detta fall :)

Från 1700-talets slut skulle fastlagsriset även vara dekorativt och var ofta utsmyckat med färgglada band, pappersblommor och annat pynt. Ibland försågs det även med färgade pappersremsor med söta rim. Påskfjädrarna kom dock inte till Sverige förrän under 1800 talet och i Stockholm sågs färdigpyntat ris, åtminstone från 1870-talet.

Påsk: Inte bättre förr…

Jag vet inte med er, men efter den blodiga historien om påskris får man hoppas att de inte valde bli risade blågula på långa Långfredagen. Snacka om att ligga RISIGT till :) Hade jag levt då hade inte min favoritårstid varit Påsken som nu – det var verkligen inte bättre förr :)

Av mig får ni bara ros utan ris, snyggingar :)

LOVE M

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

COSORI AIRFRYER

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis