Jag kommer fortsätta att ha påskspecial med påskpynt och andra godbitar här på Inredningsvis hela vägen till den kycklinggula högtiden. Idag har jag fyllt påskägget med läckert pastellfärgat dekorgodis blandat med påskpynt från Ellos.

Påskpynt

påskpynt

Rosa, rosa, rosa. Min favofärg syns verkligen överallt våren 2014. En färg på tapeten helt enkelt, och i fönstret, och i soffan, på soffan, på byxan, på kjolen… Ja, faktum är att rosa passar till allt… i alla fall i fröken Inredningsvis bok :)

KÖPTIPS: Inredningen ovan hittar ni att köpa HÄR

påskpyntat

KÖPTIPS: Ursöta underkläder i pastell och ni hittar dem att köpa HÄR

Het och sexig till Påsk skadar aldrig :)

Med de här söta underkläderna kan du agera Easter Bunny a la Playboy Mansion för din älskling. Dock hoppas vi att din playboy honey kommer i något yngre upplaga än Mr. horny Hefner.

skor online

KÖPTIPS: De ursnygga sommarskorna ovan hittar ni att köpa HÄR

Såklart bjuder jag på lite påsk pasteller också:)

KÖPTIPS: Fin påskinredning hittar ni att köpa HÄR


Påskriset: en våldsam historia

Så vart kommer då traditionen påskpynt i påskris ifrån?

Jo allt började rejält smärtsamt med det s.k. Fastlagsriset som förekom i en gammal sed från 1600 talet och innebar att man risade varandra rejält hemma, dvs. att husfadern piskade familjemedlemmarna gula och blåa med riset, antingen på Fettisdagen eller Långfredagens morgon.

Det skulle vara en symbolisk påminnelse om Jesu lidande. Risningen har även påståtts vara livsbefrämjande och lyckobringande. Hmmm undrar hur de tänkte där :)

Risandet övergick under 1700-talet i en lek där barnen piskade sina föräldrar på morgonen och där de utsattes för risbastu. De snackar om våld mot barn, men jag talar nog om tvättäkta föräldramisshandel i detta fall :)

Från 1700-talets slut skulle fastlagsriset även vara dekorativt och var ofta utsmyckat med färgglada band, pappersblommor och annat pynt. Ibland försågs det även med färgade pappersremsor med söta rim. Påskfjädrarna kom dock inte till Sverige förrän under 1800 talet och i Stockholm sågs färdigpyntat ris, åtminstone från 1870-talet.

Påsk: Inte bättre förr…

Jag vet inte med er, men efter den blodiga historien om påskris får man hoppas att de inte valde bli risade blågula på långa Långfredagen. Snacka om att ligga RISIGT till :) Hade jag levt då hade inte min favoritårstid varit Påsken som nu – det var verkligen inte bättre förr :)

Av mig får ni bara ros utan ris, snyggingar :)

LOVE M

 

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

13 Comments

  1. Verkligen!
    Konstigt nog så har vårdcentralen blivit bedömd som en av det sämre enligt kommuntidningen ”mitt i”. Men jag har aldrig haft problem där och inredningen var ju väldigt fin :)

  2. SV: Glutenfritt får dom som behöver glutenfritt göra själva, inte gör jag glutenfritt om jag inte behöver det när jag kan äta gluten. ;)

    • Vad bra då vet jag det :) själv bloggar jag utifrån alla människors behov och inte bara mitt eget, alla är vi olika och tur är väl det :)

  3. Fina grejer :)

    sv: Tack så mycket!! :) Tack, det gör den och det är riktigt härligt! :)Tack så mycket!! :) Tack, det gör den och det är riktigt härligt! :)

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.