Det var en gång en inredningsbloggare som bestämde sig för att ta reda på hur påsk och firandet egentligen kom till. Hör här hennes mycket märkliga saga om påsken!

Påsk

På Påsk har man Påskägg och påskris. Ja men vad är egentligen påsk? Mer än att bara äta ägg, skjuta raketer och pynta med påskris. Min kille Jon från Nya Zeland fattar ingenting om våra underliga traditioner. Därför har Inredningsvis nu tagit reda på fakta om påsken som följer…

easterbunny

prydnadskuddar

paskagg

matsalsbord

bestick

utemobler

happy easter sign

PÅSK

Påsken är en minst sagt bissar historia….

1. Påskharen lägger ägg…varför???

Ja hur kommer det sig egentligen att en kanin lägger ägg. Jo enligt sägen var från början påskharen en fågel. Den härhör från en mytologisk saga där det också fanns en skogsgudinna vid namn Ostara. Fågeln hamnade i olag med himlajägaren Orion och önskade av Ostara att förvandlas till ett snabbt djur. Ostara förvandlade då fågeln till en hare, som aldrig fångades av jägaren Orion. Men en gång varje år får haren tillåtelse från Ostara att lägga ägg som när han en gång var fågel. Nämligen på våren, därav kommer påskharen med ägg till oss varje påsk :)

2. Varför firas påsk på olika datum varje år?

Påsk enligt kristendomen har med Jesus korsfästelse att göra. Judendomen ville fira påsk den 14 e Mars men präster inom kristendomen flyttade påsk till Söndagen efter, då de TROR Jesus uppstod då. En del säger dock att påsk MÅSTE infalla första söndagen efter första vårdagjämnings fullmåne den 21e Mars…FÖRVIRRANDE hmmm ja … En av orsaker varför jag inte är religiös…It don’t make sense :)

3. Vem är påskkärringen???

I Sverige har vi häxor på påsk som vi kallar påskkärringar. De har kvast,svart katt och flyger till ett ställe kallat Blåkulla. Allt härstammar från den hemska häxprocessen som pågick under 1600 talet. Unga kvinnor brändes och anklagades att vara häxor för att de bla. gillade örtmedicin. ÄN EN GÅNG var prästerna med och bestämde att häxorna flög till Blåkulla där de hade orgie med Djävulen. De hade sex med Djävulen som enligt historien hade stor kall blå penis.  Fråga…varför kall och var gjorde de av katterna??? förhoppningsvis var de ej med i orgien :)

Hahahhaha När jag satt mig in i påskens bisarra mix av historier kan jag bara skratta åt alltihop. Vi firar helt enkelt en fågel i kaninoutfit som lägger ägg. Firar dessutom påsken på tveksamma datum som går efter fullmåne och prästers idiotiska sviktande teorier. För att sedan gå vilse i en orgie av häxor, katter och djävulen med en stor kall…CENSUR!!! :)

Hmmm Påsken får enligt mig  Alice i Underlandet att framstå som vanlig mellanmjölk en tråkig Söndag :) och Jon har nog aldrig skrattat så mycket sedan han hört hela hopkoket varför man firar påsk.

För mig är och förblir påsk en pastellfärgad hyllning till våren. Nu tar vi några chokladägg till och njuter av resten utav vår mest bisarra högtid:)

GLAD PÅSK önskar Maria och Jon

Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

12 Comments

 1. Hi Maria,

  Beautiful spring images! What an informative post. Seems like lots is traced back to mythology:) I didn’t know about the bunny being a bird!

  xxleslie

 2. Hi Maria! It was nice to know more about your traditions! I didnt know the story about the Easter bunny, how nice!!:) As well as for the witches:) Hope you have happy Easter holidays dear and enjoy them!:) Kisses and hugs! xo

 3. Stoffisen Reply

  Underbara bild och vacker inspiration inför påsken. Det var ett tag sen jag kilade in nu så jag måste läsa ikapp nu.

  Stor kram
  Stoffe

 4. Hello, thanks for your comment. I m following you on facebook.

  Nice photos, Happy Easter!

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.