Påsk – en mycket säregen saga

Det var en gång en inredningsbloggare som bestämde sig för att ta reda på hur påsk och firandet egentligen kom till. Hör här hennes mycket märkliga saga om påsken!

Påsk

På Påsk har man Påskägg och påskris. Ja men vad är egentligen påsk? Mer än att bara äta ägg, skjuta raketer och pynta med påskris. Min kille Jon från Nya Zeland fattar ingenting om våra underliga traditioner. Därför har Inredningsvis nu tagit reda på fakta om påsken som följer…

easterbunny

prydnadskuddar

paskagg

matsalsbord

bestick

utemobler

happy easter sign

PÅSK

Påsken är en minst sagt bissar historia….

1. Påskharen lägger ägg…varför???

Ja hur kommer det sig egentligen att en kanin lägger ägg. Jo enligt sägen var från början påskharen en fågel. Den härhör från en mytologisk saga där det också fanns en skogsgudinna vid namn Ostara. Fågeln hamnade i olag med himlajägaren Orion och önskade av Ostara att förvandlas till ett snabbt djur. Ostara förvandlade då fågeln till en hare, som aldrig fångades av jägaren Orion. Men en gång varje år får haren tillåtelse från Ostara att lägga ägg som när han en gång var fågel. Nämligen på våren, därav kommer påskharen med ägg till oss varje påsk :)

2. Varför firas påsk på olika datum varje år?

Påsk enligt kristendomen har med Jesus korsfästelse att göra. Judendomen ville fira påsk den 14 e Mars men präster inom kristendomen flyttade påsk till Söndagen efter, då de TROR Jesus uppstod då. En del säger dock att påsk MÅSTE infalla första söndagen efter första vårdagjämnings fullmåne den 21e Mars…FÖRVIRRANDE hmmm ja … En av orsaker varför jag inte är religiös…It don’t make sense :)

3. Vem är påskkärringen???

I Sverige har vi häxor på påsk som vi kallar påskkärringar. De har kvast,svart katt och flyger till ett ställe kallat Blåkulla. Allt härstammar från den hemska häxprocessen som pågick under 1600 talet. Unga kvinnor brändes och anklagades att vara häxor för att de bla. gillade örtmedicin. ÄN EN GÅNG var prästerna med och bestämde att häxorna flög till Blåkulla där de hade orgie med Djävulen. De hade sex med Djävulen som enligt historien hade stor kall blå penis.  Fråga…varför kall och var gjorde de av katterna??? förhoppningsvis var de ej med i orgien :)

Hahahhaha När jag satt mig in i påskens bisarra mix av historier kan jag bara skratta åt alltihop. Vi firar helt enkelt en fågel i kaninoutfit som lägger ägg. Firar dessutom påsken på tveksamma datum som går efter fullmåne och prästers idiotiska sviktande teorier. För att sedan gå vilse i en orgie av häxor, katter och djävulen med en stor kall…CENSUR!!! :)

Hmmm Påsken får enligt mig  Alice i Underlandet att framstå som vanlig mellanmjölk en tråkig Söndag :) och Jon har nog aldrig skrattat så mycket sedan han hört hela hopkoket varför man firar påsk.

För mig är och förblir påsk en pastellfärgad hyllning till våren. Nu tar vi några chokladägg till och njuter av resten utav vår mest bisarra högtid:)

GLAD PÅSK önskar Maria och Jon

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

12 kommentarer

Leslie torsdag, mars 28, 2013 - 20:53

Hi Maria,

Beautiful spring images! What an informative post. Seems like lots is traced back to mythology:) I didn’t know about the bunny being a bird!

xxleslie

Svara
Caroline@inner-outerbeauty.com torsdag, mars 28, 2013 - 21:27

Have a womderful Easter Maria and Jon! xo Caroline

Svara
Lilli torsdag, mars 28, 2013 - 21:52

Hi Maria! It was nice to know more about your traditions! I didnt know the story about the Easter bunny, how nice!!:) As well as for the witches:) Hope you have happy Easter holidays dear and enjoy them!:) Kisses and hugs! xo

Svara
Caro* torsdag, mars 28, 2013 - 22:44

Adorable pictures, bunny is so cute :)

Svara
Maya fredag, mars 29, 2013 - 06:43

Glad Påsk fina du!
Kram Maya

Svara
Fiona fredag, mars 29, 2013 - 08:09

Haha!
Tack för underhållande läsning och vackra bilder:)
Kram

Svara
Kiss & Make-up fredag, mars 29, 2013 - 11:25

Lovely Easter-themed images!

Svara
Stoffisen fredag, mars 29, 2013 - 21:43

Underbara bild och vacker inspiration inför påsken. Det var ett tag sen jag kilade in nu så jag måste läsa ikapp nu.

Stor kram
Stoffe

Svara
Linda fredag, mars 29, 2013 - 21:53

Fina bilder som alltid.
Glad påsk!

Svara
Carolyn lördag, mars 30, 2013 - 02:58

Happy Easter – love all the sweet photo.

hugs
Carolyn

Svara
Lotta lördag, mars 30, 2013 - 15:42

Lovely pics!

Happy Easter

xo

Lotta

Svara
Dragana söndag, mars 31, 2013 - 17:00

Hello, thanks for your comment. I m following you on facebook.

Nice photos, Happy Easter!

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

12 kommentarer 361 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis