fbpx

Ozoneair – Scam eller renare luft?

OBS! Detta är INTE reklam! utan kalla fakta.

Ozoneair är en luftrenare som marknadsförs som i princip ett måste för alla som vill ha renare luft hemma. Enligt marknadsföringen finns det nästan ingenting som den här produkten inte kan göra för att säkra en renare och fräschare inomhusmiljö.

Frågan är om den här produkten, som är Sveriges mest sålda luftrenare, infriar alla löften? Det ska vi ta reda på i den här artikeln. Är Ozoneair en scam eller ger den renare luft? Finns det risker och varningar att uppmärksamma? Vilka är fördelarna och nackdelarna? Här tittar vi både på modellerna utan ozon och de som använder sig av ozon.

Hur fungerar Ozoneair?

Det finns många luftrenare på marknaden. Det finns också många luktborttagare. Ozoneair är en produkt som kan göra både och. Den är konstruerad för att rena luften och samtidigt ta bort dåliga lukter.

Själva produkten är en oansenlig låda med ett fåtal reglage. Idén är att apparaten ska vara så lättanvänd som möjligt och det är givetvis en fördel.

Modellerna utan ozon fungerar som klassiska luftrenare som du kan låta vara igång dygnets alla timmar. Modellerna som verkar med hjälp av ozon har flera lägen, dels ”vanliga” och sådana med extra effektiv verkan med ozon.

Att använda ett läge med ozon är enkelt. Steg ett är att ställa in storleken på utrymmet. Det gör du med en ratt. Apparaten räknar då ut ungefärlig behandlingstid. Sedan är det bara att starta apparaten och lämna rummet.

Det som sker sedan är att apparaten sätter igång att skicka ut ozon för att rena luften. Något filter behövs inte, inte heller några kemikalier. När behandlingen är klar stängs maskinen av per automatik och efter cirka två timmar kan du åter använda utrymmet.

SOMMAR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
79958995
Soffadirekt
1399517975
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
3995 SEK4495 SEK
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
22952795
Soffadirekt
44955895

Hur mycket el drar en luftrenare?

Luftrenare är energisnåla. De drar sällan mer än 50 watt. Produkter från Ozoneair tillhör de mest energisnåla, med en energiförbrukning på mellan 25–40 watt.

Nästan fullständig luftrening

Ozoneair marknadsförs med en slogan som lyder: ”Tar bort dålig lukt och mögel med en knapptryckning.” Frågan är om det stämmer?

Enligt egna uppgifter tar modellerna bort upp till 99,97% av oönskade partiklar i luften. Det handlar till exempel om bakterier, allergener och även mögel. Det är givetvis en mycket hög siffra och det är en siffra som bekräftas av labbtester.

Mer specifikt tar modellerna bort följande (inom 2h):

  • Allergener: 96,72%
  • Mögel: 95,13%
  • Bakterier: 99,99%
  • Virus: 99,24%

Med Ozoneair tycker vi att det finns alla möjligheter för alla att få en bättre inomhusmiljö. Särskilt nyttig kan produkten vara för astmatiker och allergiker som är överkänsliga för vissa partiklar. Det är i varje fall många köpare som anser att produkterna fungerar bra mot allergibesvär.

Hur stor yta kan en luktborttagare täcka?

Luktborttagare för hemmabruk kan täcka ytor på allt mellan 20–120 kvadratmeter. Ju större täckning, desto större effekt och högre pris.

Ozon är inte nyttigt!

Utifrån kundrecensioner och labbtester är det tydligt att Ozoneairs produkter fungerar, men de kommer inte utan nackdelar. Vi har hittat flera lite större nackdelar och en av dem handlar om ozonet i sig.

I marknadsföringen lyfter tillverkaren bland annat att ozon är ett naturligt rengöringsmedel. Vad man missar att nämna är att ozon också är direkt giftigt. Ämnet har negativ påverkan på både luftvägar, andningsorgan och lungfunktion.

Hur tänker Ozoneair kring detta? Jo, enligt instruktionen ska man som användare inte befinna sig i utrymmet där maskinen står medan den renar luften. Inte heller djur eller växter ska vara i utrymmet. Det är minst sagt klokt. Samtidigt finns förmodligen risken att alla användare inte följer den instruktionen till punkt och pricka!

Luftrenare kan maskera fuktproblem

Det är också viktigt att inse att en luftrenare/luktborttagare inte skapar ny och frisk luft. Eventuella problem med mögel, fukt och dåliga lukter kommer att återkomma och då krävs ny sanering med Ozoneair eller någon annan luftrenare eller ventilationsapparat.

Att produkten tar bort de dåliga lukterna kan till och med vara ett problem i sig. Om lukten försvinner är det lätt att tro att även själva grundproblemet är borta. Det kan leda till större skador på sikt. Det här är dock inte ett potentiellt problem bara för Ozoneairs produkter.

Kan en luftrenare ta bort pollen från luften?

Moderna luftrenare tar bort mer än 99 procent av pollen som går in i maskinen och passerar filtret.

Ozoneairs produkter är absolut inte billiga

Det är tusentals svenskar som har köpt den här produkten och är nöjda med den. Det är samtidigt många tusentals svenskar som förmodligen inte har råd med Ozoneair, särskilt inte om man vill rena luften på flera håll samtidigt eller vill ha en produkt i hemmet och en på en annan plats.

Det gäller att fråga sig om inte en ”vanlig”, lite enklare, luftrenare kan vara ett bättre val. Det finns många alternativ som kostar betydligt mindre. Behövs de där extra tiondelarna av en procent upp till 100% luftrening?

Vi måste också nämna att driftskostnaden är hög. Det är nämligen så att förbrukningsdelar måste bytas ut då och då och ett paket med delar kostar omkring 1000 kr (beroende på modell).

Sammanfattning – Ozoneair

Vår slutsats är att Ozoneair är en intressant produkt på många sätt. De många positiva kundomdömena pekar mot att den här produkten både fungerar och är uppskattad. Den är helt enkelt inte en scam.

Dock är produkten inte utan brister. Vi tycker att priset är onödigt högt, både för produkten i sig och förbrukningsdelarna, och att upplägget kring ozon-funktionen behöver gås igenom både en och två gånger. En annan fråga är hur många som egentligen behöver den dyra ozonfunktionen?

SOMMAR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
79958995
Soffadirekt
1399517975
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
3995 SEK4495 SEK
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
22952795
Soffadirekt
44955895

 

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis