(Innehåller annonslänkar)

Vi är inne i den mörkaste ruggigaste med deppiga perioden på hela året. Under dessa kalla dagar finns det inget bättre än att komma hem till en mysig och varm öppen spis. Framför vår öppna spis kan vi samlas med vänner och familj. Idag har vi elektroniska apparater som värmare och kan värma upp oss med ett klick på en knapp, men långt innan denna nya teknik uppfanns var vi människor tvungna att lita på riktig vedeldning. Inte bara för att värma upp oss utan också för att laga mat.

Här är historien bakom den öppna spisen och hur människan började använda eld som värmekälla.

Historien bakom öppen spis

Min fejk öppna spis ovan är mitt allra bästa köp. Den ger både mysig och lyxig känsla i vardagsrummet. Nedan ser ni samma spis fast i svart.

Svart spis ovan hittar ni HÄR

Elden börjar användas som värmekälla

Med uppfinningen av eld i förhistorisk tid, kom en helt ny värld av möjligheter. Då eld är det vanligaste sättet att hålla sig varm på, så grävde förhistoria människan ett hål i marken och starta en eld. Detta gjordes särskilt i grottor där de skulle ta skydd från kylan. När de började bygga hyddor och flyttade bort från grottorna gjordes vanligtvis hål i strukturen för ventilation, så att de skulle undvika kolmonoxid förgiftning.

Rund lykta ovan hittar ni HÄR

Modern öppen spis föds – Franklin Fireplace

Under medeltiden kom revolutionen med skorstenen och hus började ha skorstenar för att bli av med röken.
Tidiga eldstäder var gjorda av sten och senare blev tegelsten det viktigaste materialet som användes. I
1400-talet användes vanligtvis en järnplatta för att skydda väggen intill eldstaden från den extrema värmen.

Designen och strukturen mötte inte stora förändringar förrän på 1600-talet, när prins Rupert från Tyskland bestämde sig för att höja gallret och förbättra luftflödet. Benjamin Franklin står som en av de viktigaste innovatörerna i hur vi idag värmer våra hem och lagar mat. Någonstans på 1700-talet utvecklade han det som kallades ”Franklin Fireplace”. Den nya snygga designen bidrog till att förbättra effektiviteten och används fortfarande i stor utsträckning idag, trots modern anpassningar.

Lyxig vit öppen spis ovan hittar ni HÄR

Den stora kolrevolutionen

Med den industriella revolutionen blev designen allmänt använd och en mittpunkt i många hushåll under 1800-talet. Omkring samma tid började de flesta familjer bränna kol istället för trä, eftersom det blev billigare och skulle hålla längre. Idag har vi många alternativ för att värma våra hem och laga mat. Trä är inte huvudkällan värme, och vi har nu många val att välja från. Även om ni använder en gasvärmare, vedbränsle eller el så är verkligheten är att eldstaden fortfarande är en viktig dekorationspjäs i många vardagsrum. Mitt i
vardagsrummet finns vår älskade öppna spis och är en plats att samlas med vänner och familj och njuta av deras sällskap.

För alla som bor i hyresrätt och inte får ha en riktig öppen spis eller kakelugn, så finns det fejk spisar. Jag har själv en fejkad öppen vit spis som ni kan se på bilden högst upp. Jag är SÅ himla nöjd med min öppna spis då den ger ett mysigt och lyxigt intryck. Jag tipsar om att ni kan använda levande blockljus i öppna spisar. Detta ger ett mysigt sken och ljusen är enkla att byta ut.

Nej den öppna spisen kommer aldrig gå ur tiden ch den är lika populär idag som för flera hundra år sedan:)

Keep the fire burning and stay safe!

LOVE M

FYND SHOPPEN

Soffadirekt
12 495 SEK14 995 SEK
Soffadirekt
10 995 SEK15 995 SEK
Ellos
1 759 SEK2 199 SEK
Ellos
2 159 SEK2 699 SEK
Nordic Nest
6.295 SEK8.395 SEK
Nordic Nest
5.199 SEK6.599 SEK
Ellos
1 999 SEK2 499 SEK -20%
Ellos
799 SEK999 SEK -20%
Soffadirekt
7495 SEK10 575 SEK
Soffadirekt
1995 SEK2995 SEK
Soffadirekt
3195 SEK3795 SEK
Soffadirekt
2795 SEK4395 SEK
Författare

Inom inredning älskar jag blandningen av gammalt och nytt, historia gifter sig med nutid, vulgoromantik möter modern stilrenhet. Utöver detta har jag en stor passion för frasiga sidentyger, mörk choklad och långa bad med en doft av lavendel.

Skriv en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.