fbpx

7 bästa nationalparker i Sverige

Sverige är känt för sin otroliga natur och vackra landskap. En av de bästa sätten att uppleva den naturliga skönheten i landet är genom att besöka dess nationalparker. Nationalparkerna i Sverige erbjuder en mängd olika ekosystem, från tät skog och vilda fjäll till dramatiska kustlinjer och sjöar.

Här är nu en lista över de sju bästa nationalparkerna i Sverige som du bör besöka för en oförglömlig naturupplevelse.

1. Abisko nationalpark

Lapplandsfjällen, i norra Sverige, hittar du Abisko nationalpark, en pärla för äventyrare och naturälskare. Parken är mest känd för sitt imponerande fjällandskap. Tillsammans med spektakulära Torneträsk och Kungsleden, är parken en av Sveriges mest populära vandringsleder. Här kan du uppleva midnattssolen under sommarmånaderna eller njuta av det fantastiska norrskenet på vintern.

Vägbeskrivning: Abisko nationalpark kan nås genom att ta tåget till Abisko turiststation, som är vid foten av Kungsleden. Det finns också flygförbindelser till Kiruna flygplats, där du kan ta en buss eller hyrbil till nationalparken.

2. Sarek nationalpark

Sarek nationalpark – i Lapplandsfjällen – brukar kallas för en av Europas sista vildmarker. Här hittar du dramatiska bergstoppar, glaciärer och älvar. Parken erbjuder utmanande vandring och är ett populärt resmål för erfarna fjällvandrare.

Vägbeskrivning: För att ta dig till Sarek nationalpark kan du ta tåget till Gällivare och sedan fortsätta med buss eller hyrbil till nationalparkens entré. Det är viktigt att vara förberedd och ha rätt utrustning när du besöker Sarek, eftersom det är en avlägsen och vildmarkspark.

3. Fulufjällets nationalpark

Fulufjällets nationalpark ligger i Dalarna och är hem för ett av Sveriges högsta vattenfall, Njupeskär. Du kan även hitta världens äldsta träd, Old Tjikko. Parken erbjuder också vackra vandringsleder och en unik flora och fauna. Om du är intresserad av att utforska skandinaviska älgbeståndet kan du göra det här. Fulufjällets nationalpark är också känd för att vara ett av få områden där du kan hitta det hotade rovdjuret lodjur.

Vägbeskrivning: Fulufjällets nationalpark kan nås genom att ta tåget till närmaste station, Mora eller Älvdalen, och sedan fortsätta med buss eller hyrbil till nationalparken. Vid nationalparkens entré finns det parkeringsplatser för besökare som kommer med bil.

4. Tyresta nationalpark

Endast några mil utanför Stockholm erbjuder Tyresta nationalpark en perfekt flykt från stadens liv och rörelse. Här hittar du tät skog, sjöar och våtmarker. Parken har också välmarkerade vandringsleder som passar både nybörjare och erfarna vandrare. Ta en paus från stadslivet och njut av den lugna och avkopplande atmosfären i Tyresta nationalpark.

Vägbeskrivning: För att nå Tyresta nationalpark kan du ta tunnelbanan eller bussen från Stockholm till busshållplatsen Tyresta by. Därifrån är det en kort promenad till nationalparkens entré.

5. Kosterhavets nationalpark

Om du älskar havet och kustmiljöer är Kosterhavets nationalpark ett måste. Parken som ligger på västkusten – nära Strömstad – erbjuder ett unikt marint ekosystem med ett rikt undervattensliv och vackra öar. Du kan ta båtturer eller paddla kajak runt öarna och njuta av den fantastiska skärgården.

Vägbeskrivning: För att nå Kosterhavets nationalpark kan du ta tåget till Strömstad och sedan ta färjan till Kosteröarna, där nationalparken ligger. Det finns också möjlighet att ta båtturer från Strömstad till nationalparkens olika öar.

6. Stora Sjöfallets nationalpark

Stora Sjöfallets nationalpark, som sträcker sig över Lapplandsfjällen och Västerbotten, erbjuder enastående natur och spektakulära vattenfall. Här kan du utforska vandringsleder och njuta av den orörda skönheten i den svenska fjällvärlden. Passa på att besöka det imponerande vattenfallet Ráhpaaädno som är en av parkens främsta sevärdheter.

Vägbeskrivning: För att nå Stora Sjöfallets nationalpark kan du ta tåget till Gällivare och sedan fortsätta med buss eller hyrbil till nationalparkens entré. Det finns också möjlighet att ta tåget till Ritsem och sedan vandra till nationalparken.

7. Djurö nationalpark

I Stockholms skärgård finns Djurö nationalpark, en fantastisk kombination av skog, klippor och hav. Här kan du njuta av vackra vandringsleder, strandpromenader och möjligheten att upptäcka det marina livet genom snorkling eller dykning. Glöm inte att ta med en picknick och njuta av den underbara utsikten över skärgården.

Vägbeskrivning: För att nå Djurö nationalpark kan du ta båten från centrala Stockholm till Djurö, där nationalparken ligger. Det finns regelbundna båtförbindelser under sommarsäsongen.

Sammanfattning

Varje nationalpark erbjuder en unik och vacker naturupplevelse. Oavsett om du föredrar fjäll, skog eller hav, finns det en nationalpark i Sverige som kommer att imponera dig. Ta chansen att utforska dessa sju bästa nationalparker i Sverige och uppleva den fantastiska naturen.

Vanliga frågor (FAQs)

  1. Vilken nationalpark är lättast att nå från Stockholm?

Tyresta nationalpark är den lättaste nationalparken att nå från Stockholm. Den ligger bara några mil utanför staden och kan nås med kollektivtrafik eller bil.

  1. Vilken nationalpark rekommenderas för erfarna vandrare?

Sarek nationalpark är ett populärt resmål för erfarna vandrare. Parken erbjuder utmanande vandring och en imponerande fjällnatur.

  1. Finns det några campingplatser i nationalparkerna?

Ja, de flesta nationalparkerna i Sverige har campingplatser där besökare kan stanna över natten. Det är viktigt att kontrollera parkens regler och bestämmelser innan du campar.

 

Foto längst upp: visitdalarna.se

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis