fbpx

Narrfikus – skötsel Och Planteringstips

Clusia är en kategori av träd som växer ute i den tropiska delen av Amerika. Växterna sticker ut på grund av sina udda grenar, som växer platt, samt sina tjocka, svåra nedfallna löv. Det finns cirka ca. 150 Clusia-arter, men Clusia rosea, eller teckenträdet, är den enda som odlas i allmänhet. Den tenderar att växa ovanpå olika andra växter, vanligen döda dem, och anses i stor utsträckning vara ett påträngande ogräs. Denna typ blir en del av den enda kategorin av växter som har förmågan att bilda koldioxid under natten.

Det snabbväxande narrfikus trädet har stela, läderliknande mörka miljövänliga eller olivfärgade löv som växer till cirka åtta tum långa. De nedfallna löven är tillräckligt hårda för att de kan skulpteras, därför det typiska namnet ”autografträd”. Den har långa blomhuvuden med rosa eller vita blommor som blommar på sommaren, efterlevs av små gröna frukter som mognar till svarta och så småningom delas upp för att avslöja klarröda frön. Fröna är attraktiva för fåglar och olika andra fauna.

LÄS MER: Så odlar och sköter du Fredskalla

I detta inlägg går vi igenom Narrfikus som krukväxt. Ett rum med ett hemfönster i söder- eller västerläge är perfekt för att erbjuda det ett par timmars strålande solljus, plus lite indirekt ljus samt skugga.

VARNING: Växten är farlig att förtära för människor och husdjur.

Ljus

Fullständig sol är bäst, men denna växt tål delvis färg. När den expanderas inomhus som krukväxt kommer den att klara av verktygsljusnivåer och även en viss grad av färg.

Jord

En sandig, mjuk, lös, väldränerande smuts är bäst. Den borde vara produktiv och även rik på organiskt material. När du odlar i krukor, blanda kruktröskan med en liten mängd odlingsredskap för orkidéer.

Vattning

Narrfikus bör vattnas regelbundet det allra första året tills växten är helt etablerad. Du kan minska dess vatten efter det, även om rutinmässig vattning säkerligen kommer att hjälpa det att expandera mycket mer fullständigt. Denna typ är relativt torktolerant, men du bör aldrig låta jorden bli helt torr.

När den odlas som krukväxt behöver den vanligtvis vatten en gång i veckan under sommarsäsongen och tre gånger i månaden på vintern.

Temperatur och fukt

Denna växt kan endast hållas ute i tropiska områden, eftersom den verkligen inte kommer att tolerera temperaturer som anges under 50 grader Fahrenheit. Inuti ditt hem föredrar den temperaturnivåer mellan 60 och även 85. Den gillar också hög fuktighet. Om du har en inomhuscontainerplanta kan du placera den på en ytlig bricka full av krossad sten och vatten och distra den rutinmässigt.

Gödsling

Gödsla växten 3 gånger per år på våren, sommaren och även hösten. Använd naturligt, granulärt gödselmedel. Eller så kan du äta oftare med en lika välbalanserad urvattnad flytande växtfoder. Följ riktlinjerna för produktetiketten för att det totala beloppet ska kunna användas.

Narrfikus sticklingar och föröka

Clusia rosea är en hemiepifyt4, en växt som investerar den första delen av sin livscykel som en epifyt som expanderar på ett annat träd eller ramverk utan att vara parasitisk. Den växer mot marken tills den någon gång planterar sig i jorden. Med tiden växer den över och kväver så småningom sin värd. Detta tillväxtmönster är det som faktiskt har gjort skyltträdet till en osäker invasiv typ på ett antal tropiska platser.

Narrfikusen kan odlas från stamsticklingar, vilket är den rekommenderade metoden för spridning (frön är inte lätt tillgängliga att köpa).

Med hjälp av vassa beskärare, minskade ett par starka stjälkar precis listade under knopparna, med en längd på 4 till 6 tum.
Skala av den avskurna änden av stjälkarna från dess fallna löv. Se till att toppen har åtminstone ett antal friska och balanserade fallna löv.

Fyll upp en en-liters behållare med jordmix. Använd en penna eller en pinne och peta in öppningar i smutsen, en för varje stickning. Lägg ungefär en tredjedel av stammen i jorden. Vattna det väl tills smutsen är jämnt blöt. Förvara krukan på en mörk, blöt plats samt vattna den regelbundet så att den aldrig torkar ut.

Nyväxt är en indikation på att sticklingen faktiskt har utvecklat rötter. Om båda sticklingarna faktiskt har rotat, behåll den kraftigare och skär den andra på marknivå (dra inte ut den, annars riskerar du att skada den andra plantans ömma ursprung).

Övervintring

Autografträdet är en exotisk växt som inte tål frost. Om du vistas i en miljö där temperaturnivåer vintertid, även periodvis, höst under fryspunkten, är det inte ett alternativ att expandera den i landskapet. Behållarodlade växter måste föras in i ditt hem och förvaras som krukväxt när temperaturnivån går ner under 50 grader Fahrenheit.

Narrfikus problem

Även om skyltträdet i allmänhet inte är känsligt för allvarliga parasiter eller tillstånd, kan det få sortiment, mjöllöss, bladlöss eller spindeltermiter. Använd insekticid tvål efter behov.

FAQ

Exakt hur snabbt växer Clusia rosea?

Växtens tillväxthastighet beror på smutstyp, ljus och temperatur. I en utomhusmiljö är det inte ovanligt att trädet växer 12 tum varje år.

Varför blir mitt Narrfikus löv brunaktiga?

Bruna, gula eller fläckiga löv, eller en brun, mosig stjälk kan vara tecken på övervattning, vilket kan orsaka rotröta. Om stjälkens bas förvandlas brun men förblir stark och även träliknande, är brunningen en del av den naturliga åldringsprocessen.

Kan du äta frukten av Narrfikusen?

Nej, frukten och alla delar av växten är giftiga för människor, katter och husdjurshundar. Fåglar såväl som olika andra vilda djur äter å andra sidan fröna utan skadliga effekter, vilket har resulterat i ohämmad spridning av trädet på Hawaii där man tänker sig en påträngande typ.

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis