fbpx

Murgröna inomhus – Skötsel och planteringsråd

Murgröna släktet (Hedera Helix)  är ett stort team av vinväxter som växer i många exotiska såväl som subtropiska områden runt om i världen, allt från varma djungler till halvtorra klimat (där de anses vara lövfällande krypväxter). Vinrankan växer gradvis, men kan hålla ut med bästa skötsel i så mycket som tio år, så det är en bra krypväxt att välja om du vill ta hand om växten på lång sikt.

LÄS MER: Så odlar och sköter ni Magnoliaträd

I denna artikel kommer vi gå igenom hur ni sköter och planterar om murgröna inomhus.

Murgröna inomhus skötsel

Populära växter från murgrönaarterna är bla. druvmurgröna, är inte särskilt utmanande att expandera inne. Till skillnad från vissa andra klättrande växter som filodendron, klättrar de med vilken hjälp de än får, så se till att placera dem nära en struktur som gör att de klättrar upp lätt, som tex en bokhylla . Ännu bättre, murgrönan är väl anpassad till minskat ljus och kommer att blomstra i invändiga problem.

Ljus

Murgrönor är krypväxter och gillar svagt ljus, de kommer att trivas i ett östervänt fönster. Den kan också expanderas bra under ljus, men eftersom den krypande växten bara behöver delvis färg, är det vanligtvis inte nödvändigt att göra det. Om du kommer att placera din växt någonstans i ditt hus som får mer levande eller ännu mer konsekvent ljus, se till att förbättra din vattning vid behov.

Jord

Din växt kommer att blomstra finast i en jordblandning som är väldränerande och även luftad, som en blandning av torvmossa och bark är perfekt. Dessutom kommer en jordblandning att köpa i butik skapad för afrikanska violer säkert också att vara tillräcklig. Tänk på att om du väljer att göra din alldeles egna blandning med torvmossa kan den vara riktigt sur – se till att modifiera blandningen något som dolomit för att föra pH-graden närmare neutral.

Vatten

Under den växande säsongen, ge din druvmurgröna regelbundet vatten för att hålla jorden konsekvent våt (men inte genomblöt). Du kan dra ner på vattning på vintern samt låta jorden torka mellan doser av vatten. Även om de behöver mycket vatten, är murgrönaväxter särskilt utsatta för rotröta, så det är nödvändigt att odla dem i den perfekta smutsen och även hålla ett öga på deras svar på din vattning. Om du märker att växten går ner för fallna löv, är det troligen en indikation på att den får för mycket vatten.

Temperatur och luftfuktighet

Murgrönaväxter föredrar måttliga och konsekventa temperaturer från 20-25 grader. Allt som faller över eller under detta intervall kan hämma växtens tillväxt och övergripande framgång. Dessutom kräver druvmurgröna endast genomsnittlig luftfuktighet, vilket gör dem perfekta för nästan alla rum i ditt hem.

Gödselmedel

Gödsla din murgröna under växtsäsongen med ett svagt flytande gödselmedel, minska både vatten och gödselmedel under vintermånaderna men inte tillräckligt för att helt stoppa tillväxten.

Förökning av druvmurgröna

Druvmurgröna förökar sig lätt från sticklingar med bladspetsar. I början av växtsäsongen, ta sticklingar med två till tre lövnoder under den terminala tillväxtknoppen. Använd ett rothormon för att öka chansen att lyckas, och lägg sticklingen i en liten kruka med fröstartjord. Håll sticklingen fuktig och varm tills ny tillväxt uppstår – vid denna tidpunkt kan sticklingen planteras om i en större kruka och sen vårdas som vanligt.

Omplantering

På grund av dess långsamma tillväxthastighet bör murgröna inte behöva planteras om för ofta. Med det sagt, om din vinstock växer ur sin kruka, plantera om den på våren. Se till att ha plats för en påle eller spaljé i krukan för att stödja vinstockens upprättstående tillväxt, och välj den tyngsta krukan som är praktiskt för att minska risken för att plantan välter.

Vanliga skadedjur/sjukdomar

De flesta murgrönor, inklusive druvmurgröna, är mottagliga för fjällinsekter, spindkvalster och mjöllöss. Om du märker ett tecken på angrepp på din växt, bör du behandla den omedelbart med en organisk insekticid eller trädgårdsodlingsolja som neemolja tills alla tecken på skadedjur har upphört (detta kan ta några appliceringar och flera veckor).

FAQ

Var trivs murgröna bäst?
För att trivas bäst ska murgröna växa på en halvskuggig eller skuggig plats. De brokbladiga varianterna behöver mer ljus än de helt grönbladiga.
Hur övervintrar man murgröna?
Den föredrar en plats med skugga till halvskugga, och en kalkrik och fuktig jord. Den har heller inga problem med att övervintra utomhus, där den klarar både frost och snö.

SOFFOR REA SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
1049513995
Soffadirekt
949513995
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
1299513995
Soffadirekt
44955995
Soffadirekt
44956295
Soffadirekt
44956495

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

Följ inredningsvis

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

casino utan svensk licens med snabba uttag

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis