Trädgårdsredskap – 10 tips för nybörjare

Trädgårdsredskap – 10 tips för nybörjare

Har du köpt hus med trädgård och vill sätta spaden i jorden så fort det bara går? Har du redan en trädgård och känner att du vill börja plantera och odla eller kanske ta odlingen till nästa nivå?

Att plantera, odla, skörda och bara njuta av trädgård och uteplats är något speciellt. Allt blir lite extra speciellt om du också har rätt trädgårdsredskap. Här har vi samlat ihop 10 tips vilka trädgårdsredskap som är bäst för både nybörjare och gröna proffs!

1. Trädgårdsredskap som du måste ha direkt

Vi börjar med de trädgårdsredskap du bara måste ha hemma i förrådet eller skjulet som nybörjare. Det handlar om redskap för det allra mest centrala, det vill säga att sköta om din trädgård i allmänhet med gräsmatta, buskar, träd och rabatter.

Trädgårdsredskap för nybörjare:

  • Gräsklippare
  • Spade
  • Skyffel
  • Räfsa
  • Kvast
  • Trädgårdshandskar
  • Trädgårdsslang
  • Vattenkanna
  • Sekatör

Ni hittar planteringsredskap ovan HÄR

2. Andra verktyg och redskap för trädgård

För att kunna sköta om din trädgård ännu lite bättre och hålla den i ännu lite bättre skick kan du behöva komplettera med fler verktyg.

Med en trimmer kan du ansa gräsmattan mer exakt och komma åt bättre på svåra ställen. Andra smarta verktyg för gräsmattan är stroller och mossrivare. Andra smarta trädgårdsredskap inkluderar verktyg för plantering och beskärning.

3. Redskap för dig som är nybörjare på odling

Om du vill börja odla i trädgården – oavsett om du vill plantera blommor eller så frön för en härlig skörd av sommargrönsaker – behöver du grundläggande verktyg. Här är några exempel:

  • Planteringsspade
  • Liten planteringsspade
  • Grep
  • Robust sax
  • Vattenkanna
  • Handkultivator

Måste jag ha mängder av trädgårdsredskap?

Du behöver ha precis så många trädgårdsredskap som du faktiskt använder. Om du är nybörjare kommer du långt med en ganska grundläggande uppsättning verktyg.

4. Redskap för proffsodlare

När du vill ta nästa steg i din odling och du känner att dina fingrar blir grönare och grönare kommer du att upptäcka att det finns en värld av trädgårdsredskap att investera i. Vissa känns kanske onödiga, men allt beror på hur och vad du odlar.

Några exempel på trädgårdsredskap för ”nästa nivå” i din odling är: kultivator med långt skaft eller kultivatorhacka, renshacka/ogräshacka, rensjärn och plantergaffel. En tryckspruta kan också vara bra att ha.

Kvalitetskratta till trädgården finns HÄR

Är trädgårdsredskap dyra?

Ett enskilt redskap behöver inte kosta så mycket. Det finns många tillverkare av redskap för trädgården och priserna är pressade. Verktyg som är maskindrivna kostar naturligtvis lite mer.

5. Odling av blommor – nybörjare och proffs

För blommor i rabatten kan du behöva några redskap skräddarsydda för uppgiften. Om du är nybörjare på odling rekommenderar vi att du införskaffar ett planteringsjärn specifikt för lökar, ett maskrosjärn (fungerar även vid plantering) och en blomstersax.

För mer erfarna odlare av blommor kan också en putsningssax vara mycket användbar. Den kan användas till att just finputsa växter och blommor samt givetvis att skörda dem.

6. Redskap för träd och buskar

Har du träd på din tomt? Kanske buskar och en häck? Då kan du ha användning för några trädgårdsredskap som hjälper dig hålla växtligheten i trim.

Om du är nybörjare på trädgårdsskötsel kommer du ganska långt med en kniv och en grensax. Med den här kombinationen klarar du de flesta jobb kring träd och buskar.

För lite tuffare jobb kan du behöva utöka din uppsättning redskap till att inkludera en häcksax, en stångsax, en grensåg och en bågsåg. Allt beror lite på hur det ser ut i just din trädgård.

Ni hittar grymma sågar ovan HÄR

Finns det trädgårdsredskap för barn?

Det finns många tillverkare som tar fram trädgårdsredskap för barn. Oftast handlar det om de vanligaste redskapen, som exempelvis planteringsspade, handkultivator och kratta.

7. Redskap för uteplatsen

Alla uteplatser ser olika ut, men det finns såklart en del saker som brukar gå igen. Till exempel har många uteplatser en plattsättning eller trall av något slag, kanske med omgivande rabatter.

Du vill självklart hålla din uteplats i bra skick. Frågan är vilka redskap du kan behöva? Om vi även tar med maskiner som verktyg kan listan se ut så här:

  • Högtryckstvätt
  • Renskniv (rensar mellan stenplattor)
  • Piassavakvast
  • Golvslip
  • Tralltvätt
  • Kantskärare (för rabatten)

8. Redskap för växthuset

Du kanske har ett växthus? I ett växthus har du normalt ett mer begränsat manöverutrymme. Du behöver alltså inga redskap med långa handtag. Dessutom odlar du förmodligen lite mer småskaligt. Här finns det egentligen ingen skillnad mellan nybörjare och mer erfarna.

En grunduppsättning verktyg för växthuset kan omfatta en planteringsspade, en handkultivator, en vattenkanna, en tålig sax samt olika verktyg för drivhus.

9. Maskiner och verktyg för större marker

Om du har större marker att odla på är grundprincipen att du behöver större redskap och maskiner. Det är knepigt att endast ha en mindre planteringsspade i trädgårdsskjulet om du har många kvadratmeter att plantera på.

Om du är nybörjare till odling kanske du ska ta det lite försiktigt med inköpen, särskilt av maskiner. Börja i liten skala och skala upp när du känner dig trygg med dina kunskaper.

Smart kupplog ovan finns HÄR

10. Tips för förvaring av trädgårdsredskap

Sist men inte minst måste vi tala lite om förvaring. De här tipsen gäller för alla som håller på med odling och plantering. Det finns två regler att känna till, nämligen 1) det ska vara lätt att hitta rätt redskap, och 2) redskapen ska förvaras säkert, skyddade från både väder och stöld.

För både nybörjare och proffs är tipset att investera i ett trädgårdsskjul eller liknande, gärna med lås och hög säkerhet. Med ett sådant har du allt på rätt plats!

Summering

I vår artikel om trädgårdsredskap med 10 tips för nybörjare har vi tittat närmare på vilka verktyg som nya till odling kan ha nytta av. Vi har också tittat på vilka redskap som kan behövas för skötsel av andra platser i trädgården. Vi hoppas att du kan ta med dig något från den här artikeln.

OUTLET REA SHOP

Monaco premium fåtölj
Soffadirekt
59956995
Boogi fåtölj bouclé soffad shop
Soffadirekt
42956495
Anglet soffbord svart  k - soffbord
Soffadirekt
8003995 - 80 %
Margo soffbord
Soffadirekt
1139 - 70 %3795
Velvet sand sänggavel
Soffadirekt
27954395
Alicia soffbord svart
Soffadirekt
10952255 - 51 %
Hamilton sittpuff
Soffadirekt
17954495 - 60 %
Metz sänggavel
Soffadirekt
12953495 - 63 %

 

 

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

    Maria Ljungström

    Maria Ljungström är grundare och skribent på Inredningsvis.se Hon är expert på inredning och har jobbat som homestylist med en gedigen bakgrund inom inredning. Maria gillar att tipsa hur man kan få det fint och lyxigt hemma billigt. Hon har med Inredningsvis medverkat i flera kända media som Expressen, DN, samt skrivit åt GP Bostad.

    Senaste inläggen

    Annonsering

    Vill ni synas på Inredningsvis? Kontakta info@inredningsvis.se för reklamsamarbeten

    Inredningsvis i media

    Följ Inredningsvis

    Om inredningsvis

    Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

    Kontakt

    info@inredningsvis.se

    Alla rättigheter reserverade - Copyright 2024