Monstera – skötsel och planteringstips

Monstera deliciosa, även känd som Monstera, är en tropisk växt som vanligtvis hålls som krukväxt. Denna lättodlade vintergröna växt är känd för sin ”wow”-aspekt i rummet. Monstera deliciosa gör ett uttalande med sina glänsande, hjärtformade kluvna blad. Växer snabbt, cirka 1 till 2 fot per år, det tar ungefär tre år innan du har en färdigvuxen monstera.

Monstera deliciosa växer bäst i fuktiga och varma miljöer, behöver fläckigt eller delvis ljus, sur eller neutral, väldränerad torvbaserad smuts och även temperaturnivåer mellan 65 och även 85 grader Fahrenheit.

VARNING: Denna vackra växt är giftig att förtära för människor och även djur.

Monstera deliciosa, även känd som filodendron med kluvna blad eller schweizisk ostväxt, är en tropisk växt som vanligtvis hålls som krukväxt. Denna lättodlade klättring uppför vintergröna kan hittas i flera utvecklarområden för sin ”wow”-aspekt. Monstera deliciosa gör ett uttalande med sina glänsande, hjärtformade kluvna blad. Växer snabbt, cirka 1 till 2 fot per år; det tar ungefär tre år innan du har en mogen monstera.

LÄS MER: INREDNINGSTRENDER 2024 – 10 största trender

Monstera deliciosa växer bäst i fuktiga och varma miljöer, behöver fläckigt eller delvis ljus, sur eller neutral, väldränerad torvbaserad smuts och även temperaturnivåer mellan 65 och även 85 grader Fahrenheit. Denna vackra växt är tyvärr giftig för både människor och djur.

Ljus

Denna vintergröna föredrar starkt, indirekt solljus mellan 65 och 75 grader Fahrenheit. För mycket direkt ljus under varmare månader kan bränna lövverket. Ställ ändå inomhusväxter utomhus minst en gång om året i direkt solljus för att uppmuntra frodig tillväxt.

Jord

När den är etablerad i en behållare kräver den torvbaserade ingjutningsmedier. Utomhus är den lämplig för lätt sandig, medelhög lerjord och tung lerjord med surt eller neutralt pH. Trots det trivs den bäst i väldränerad, måttligt fuktig jord. Du kommer också att upptäcka intrikata luftrötter som växer ut ur jorden, vilket gynnar växten genom att stödja stjälkarna som håller löv som kan bli upp till 3 fot långa.

Vattning

Ge plantan regelbunden vattning under växtsäsongen varannan till varannan vecka. Vattna tills överskottet rinner ut genom dräneringshål. Lämna inte tillbaka överflödigt vatten till växtens behållare eftersom det har tagit allt nödvändigt vatten. Jorden måste torka ut något mellan vattningarna. Vattna bara ibland på hösten och vintern. För att öka luftfuktigheten inomhus, dimma bladverket med en sprayflaska avmineraliserat vatten eller regnvatten.

Temperatur och luftfuktighet

Monstera deliciosa växer bäst i temperaturer mellan 25-30 grader varmt. Det kan tolerera lägre temperaturer, men kommer att sluta växa vid dessa ytterligheter. Den föredrar hög luftfuktighet, cirka 60%. Dimma det eller tillhandahåll en luftfuktare för att hålla bladen fuktiga dagligen.

Gödselmedel

Välj en balanserad flytande 20-20-20 gödselmedel för att mata växten med några veckors mellanrum under växtsäsongen. Späd 1/2 tesked av gödselmedlet i en liter vatten. Använd det utspädda gödselmedlet i stället för vanlig vattning. Häll blandningen i jorden tills den börjar rinna ut ur dräneringshålen. Kasta ut överskottet av utspädd gödsel eftersom plantan har tagit vad den behöver och inte kan använda det extra som den rinner av.

Typer av Monstera-växter

Inhemska i regnskogar i Centralamerika, det finns nästan 50 arter i Monstera-släktet, med flera arter, kultivarer och brokiga sorter. Brokigt lövverk och växter med överdrivna fenestrationer (hål och klyftor) är dyrare att köpa eftersom de är svårare att föröka och växer långsammare än andra. Här är några av de vanligaste, närbesläktade Monstera-växterna:

Monstera variegata – är en växt med stora yviga blad som får dig att tänka på tropiska länder och ger en känsla av semester på hemmaplan.
Monstera albo (Monstera deliciosa ’Albo Borsigiana’) är en sällsynt (och dyr) brokig Monstera deliciosa-underart med vit, spräcklig färg.
Monstera obliqua är en av de sällsynta och dyraste av Monstera-växterna, med stora, ömtåliga hål och klyftor.
Monstera acacoyaguensis har mogna löv som inte delar sig – istället perforerar de.
Singelväxt (Monstera acuminata) har mörkgröna, smala, små blad med små hål. Monstera acuminata är också mörkgrön och Monstera adansonii är ljusare i färgen.
Monstera adansonii, även kallad schweizisk ostväxt, har större blad än M. acuminata, med större hål och ljusare grön färg.

Beskärning

Klipp av från luften om de också blir ohanterliga för utrymmet, men att stoppa tillbaka dem direkt i potten är vald. Till skillnad från några andra krukväxter skadar deras ursprung inte ytor. Stammar och blad svarar bra på trimning och kan användas för förökning.

För att föröka med stamsticklingar:

Med hjälp av en snygg, vass beskärningssax togs bort en stjälk som innehåller en nod (en liten bula där ursprunget kommer att uppstå), ett ursprung från luften och även åtminstone 2 nedfallna löv.
Lägg en skvätt mald kanel (den normala smaken du kan få i mataffären) på mammaplantan där du reducerade. Detta kommer att undvika att sjukdomen kommer in i snittet samt hjälpa skadan att återhämta sig.
Lägg sticklingen i ett glas vatten. Justera vattnet var 3:e till 5:e dag och använd om möjligt filtrerat vatten eller regn över kranvatten.

Du kommer att se en glob av rötter expandera på ett par månader. Då kan du placera din helt nya växt i en kruka med färsk jord och även hålla den våt när den etablerar sig i sitt nya hem.
För att cirkulera med luftskikt:

Mammaplantan kanske inte ser iögonfallande ut på ett tag, men att få en frisk och balanserad ny växt förtjänar det. Luftskiktning är en föredragen lågriskteknik på grund av det faktum att du inte skär moderplantan förrän barnet är redo att placeras i en kruka med nytt ursprung. Du kommer att behöva blomma eller sphagnummossa, en plastpåse eller ett lock och vrida slipsar för detta tillvägagångssätt.

Hitta en stam med ett par noder (där ursprunget kommer att expandera). Eller leta upp en nedfallen löv som växer ut ur en stjälk med ett kort luftburet ursprung listat nedanför.
Skär en liten skåra ungefär 1/3 av stammens storlek som anges nedanför det ursprunget.
Linda ett 1-tums lager av sphagnummossa runt där bladet hamnar med stammen.
Spraya mossan med vatten för att höja fukten, samt täck den med plast. Använd spinnanslutningar för att säkra den (det kan se lite rörigt ut, vilket är okej).
Garantera att mossan kan fortsätta att vara fuktig tills ursprunget skapar.
När rötter etablerar sig om några månader kan du minska (med en snygg, vass anordning) stammen under ursprunget och utveckla den unga plantan, med sina rötter, i en ny kruka med jord.
Glöm inte att klappa mald kanel på skadan från mammaplantan. Detta kommer att stoppa alla typer av sjukdomar från att komma in i skäret och hjälpa såret att återhämta sig.

Omplantering av Monstera

Monstera plantan kommer sannolikt att växa ur sin kruka vartannat år eller så. Transplantera rakt in i en kruka några centimeter bredare och mycket djupare för att passa utvecklingen. Denna växt väljer väldränerande porösa krukor, såsom terrakotta eller keramik, på grund av det faktum att de som luftflöde och vattendränering; men alla typer av material potten med vatten dräneringsöppningar kommer säkert att göra. Potta växten med hjälp av dessa enkla åtgärder:

  • Ladda den nedre tredjedelen av en kruka med torvig smuts.
    Utveckla en påle försiktigt för att skaftet ska komma på.
    Sätt rötterna i behållaren. Fyll med jord runt ursprunget.
    Omge pålen säkert med jord och användningsväxtanslutningar för att ansluta stammen till pålen.

Typiska skadeinsekter

Att rengöra smuts eller partiklar från fallna löv med en fuktig svamp eller pappershandduk kommer säkert att hålla växten ren och hindra insekter. Icke desto mindre är vanliga skadedjur som kan angripa växten bland annat saftsugande mjöllöss, bladlöss (växtlöss), små cigarrformade tripsar, insekter och spindeltermiter. Om några finns på bladverket, spraya plantan med en rak vattenstråle. Bladen kan också tvättas med insekticid tvål.

Hur man får Monstera att blomma

Monstera deliciosa växer nästan aldrig i ditt hem. När den expanderar utomhus eller i ett växthus under lämpliga förhållanden, producerar den tannish-cream blommor – i ingen speciell månad – men växten behöver gå till minst ett par års ålder. Den kommer säkert att blomma om den verkligen känner att alla dess krav är uppfyllda, såsom varma temperaturer, hög luftfuktighet, mycket vatten, lämpligt ljus och även lämpliga näringsämnen.

Hur länge blommar Monstera Deliciosa?

Varje Monstera deliciosa-blomma varar i cirka två till tre veckor innan den börjar blekna.

Hur ser och luktar Monstera Deliciosa-blommor?

Blomningen utgör spadixen, eller det blommande cyndriska röret i mitten, liksom spadixen eller koppen som sveper in 4- till 6-tums spadixen. Den kompletta blomställningen eller blommiga huvudet har att göra med 8 till 10 inches lång. När den väl blommar korspollineras den av bin och utvecklar ätbar saftig frukt med ananas- och banansmak. Frukten som produceras har en lätt, positiv doft. Fruktsättning förväntas inte i krukväxter.

Vanliga problem med Monstera Deliciosa

Även om det är en något lättsam krukväxt, kan Monstera deliciosa orsaka lite huvudvärk. Ta reda på orsaken till din sjuka växt och hur den kan studsa tillbaka. Gå igenom dessa vanliga symtom på sviktande hälsa.

Bruna löv

Om bladens spetsar blir bruna betyder det vanligtvis att jorden kan vara torr, eller så måste du konsekvent vattna växten enligt ett schema för att hålla den fuktig. Ta bort de drabbade bladen.

Om det finns en gul gloria runt de bruna fläckarna eller spetsarna betyder det att din växt har fått en svamp. Ta bort de drabbade bladen och låt plantan torka ut innan vattning. Svampen kom troligen dit på grund av övervattning eller för att hålla plantan i alltför våt jord för länge.

Gula blad eller ljusbruna fläckar

Gulnande löv är en indikation på torr jord. De äldsta bladen på växten gulnar först. Ta bort de drabbade bladen. Om du märker torra, krispiga fläckar på bladen, kontrollera jorden; om den är bentorr, vattna den ordentligt.

Visnande, krullande eller hängande löv

Om du ser vissnande löv är det troligtvis ett vattningsproblem. Växten är antingen övervattnad eller undervattnad. Det är undervattnat om de första centimeterna av ytjorden är torra. Dessutom är curling ett tecken på låg luftfuktighet; dimma bladen regelbundet eller placera dem nära en luftfuktare och flytta den bort från luftkonditionering eller värmeventiler.

Försök att ta ut plantan ur krukan för att utvärdera rötterna. Om den är övervattnad kan växten lida av rotröta. Rengör rötterna, beskär bort mosiga delar och plantera om i ny jord.

FAQ

Är Monstera deliciosa lättskött?

Som krukväxt är denna växt lätt att odla och underhålla. Utomhus måste du dock bo i rätt varma och fuktiga miljö för att den ska trivas.

Varför delar sig löven på vissa Monstera deliciosa-växter mer än på andra?

Fenestrerade löv kräver mycket energi för att klyvas. Ju mer ljus växten får, desto mer kommer den att delas. Mindre ljus ger mindre, mindre pråliga löv.

REA FYND SHOP

Soffadirekt
1199515995
Soffadirekt
999512795
Soffadirekt
7995 SEK9995 SEK
Soffadirekt
1549517995
Soffadirekt
79958995
Soffadirekt
1399517975
Soffadirekt
49955995
Soffadirekt
34954495
Soffadirekt
3995 SEK4495 SEK
Soffadirekt
42956495
Soffadirekt
22952795
Soffadirekt
44955895

 

Foto längst upp: Blomsterlandet

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

10 kommentarer

Caroline@inner-outerbeauty.com måndag, oktober 15, 2012 - 11:30

Jag kan ta Pradaväskan:) kram Caroline

Svara
Pamela måndag, oktober 15, 2012 - 12:43

Burgundy is my favourite colour for this Fall and Winter. Very stylish. Have a fantastic week!

Svara
Kirsti måndag, oktober 15, 2012 - 14:17

Elsker fargen. Prøver å ikke ta helt av, men syns virkelig den er lekker.

Klem Kirsti

Svara
Lilli måndag, oktober 15, 2012 - 14:54

Hi Maria! I’m seriously became too obsessed with this color too! I want to buy everything with this hue!^^ Beautiful photos and inspiration! Have a great week dear! Big kiss!:*<3

Svara
Marika måndag, oktober 15, 2012 - 21:47

Love this color dear ! Beautiful post and
fantastic photos !
Kisses

Svara
Ana Cristina Martínez måndag, oktober 15, 2012 - 23:57

I love burgundy!!! I think is hot,for me symbolizes the same things!!
Kisses Maria

http://www.ineedhangers.blogspot.com

Svara
miss b tisdag, oktober 16, 2012 - 11:45

I love all these berry shades – the perfect warm, rich colour for autumn. I already have a couple of burgundy items but I’m looking for a bag and nail polish now. Great images – love the colour of the jeans.
http://missbbobochic.blogspot.co.uk/

Svara
indianmarknad.se tisdag, oktober 16, 2012 - 15:28

Gillar verkligen det vinröda!

Svara
poziomka tisdag, oktober 16, 2012 - 23:25

Great post, lots of inspiration!
xoxo

Svara
Inés onsdag, oktober 17, 2012 - 00:48

I’m not a big fun of burgundy…Don’t get me wrong I really like the shade, but I dont use it very much…but that Prada clutch…oh! heart, be still!
My apologies for being a bit absent … work, work, work … ugh!
I’d love to know what you think about my new post …
A big hug!

Inés
SimplyClassyMe.blogspot.com

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 kommentarer 604 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis