Julinredning tips – från julstök till harmoni

Julen är kommen hopp tra-la-la-la! Riktigt så här glatt blir det dock inte alltid. Julen är fantastisk på så många sätt men innebär också mycket arbete med att få till den där åtråvärda julkänslan. Tänk om julstöket kunde vara lika harmoniskt som när kungafamiljen stoppar korv på SVT?

 

Det finns dock en hel del smarta knep för att göra julstöket lite mer harmoniskt, än om man bara stökar på utan någon kompass. I den här artikeln får du lära dig några av dessa lifehacks, som gör att du kan börja njuta av julen redan från den stund då du går ut i förrådet och hämtar in lådan med julpynt.

Struktur och åter struktur

Vi kan inte skriva en artikel om hur du gör julstöket mer harmoniskt utan att nämna struktur. Det heter ju faktiskt julstök. Just det, stök. Det är allmänt känt att det är stökigt, men det innebär inte att det måste vara superstökigt. Lagom stökigt är bäst. För att göra julstöket lagom stökigt är struktur ett mycket bra verktyg!

 

Se till att skaffa bra lådor, typ flyttlådor eller liknande, där du kan skriva en tydlig innehållsförteckning på vad som finns i lådan. Där ska du förvara allt ditt julpynt, snyggt och prydligt, så att det blir enkelt att plocka fram detta varje jul.

 

Lådor med fack är inte heller fel. Du kan ha avskiljare i kartongen så att du kan sortera upp ännu mer mellan olika julprydnader. Många väljer att ha en låda för varje rum. Då blir det enkelt för familjen att plock fram en låda tillsammans och pynta rum för rum.

Minska klimatångest

Julen är ju också förknippad med ökad konsumtion. Vi köper inredning, mat och vi använder mer el för att belysa våra hem. LED-belysning är ett smart tips för den som vill dra ned på elkostnaderna runt kul. Det finns mängder med fina produkter som lyser upp hemmet med LED.

 

Handla på second hand istället för att köpa nytt. Redan framåt början av november börjar många julmarknader och loppisar med jultema. Där kan man fynda många fina saker och på det sättet undvika att köpa nytt.

Har du alla köksprylar du behöver?

Julen innefattar också en hel del matlagning. Många gånger är det en typ av matlagning som man inte pysslar med resterande del av året. Här kan det vara smart att införskaffa köksmaskiner som behövs för julen. Ett exempel på en sådan produkt är en digital termometer för att underlätta tillagningen av julskinkan.

Inred för alla sinnen

Kom igår att julpynt kan vara mycket mer än det vi ser med ögonen. Det innefattar också dofter och ljud. Änglaspel är ett julpynt som stimulerar alla våra sinnen. Vi känner värme från de levande ljusen, doften av stearin och hör det harmoniska ljudet av änglarnas spel. Dessutom är det avkopplande att titta på ett änglaspel.

 

Pynta med apelsiner med nejlikor i eller testa att torka apelsinklyftor i ugnen. Dessa kan sedan hängas upp i snören. Förbered din playlist med alla dina favoritlåtar inför jul och glöm inte att spela dessa samtidigt som du julpyntar. Då höjer du stämningen lite extra!

Gör julstöket till en happening

Se inte julstöket som ett ont måste, utan se det som någonting roligt som kan föra familjen samman. Barn älskar julen och kommer gladeligen hjälpa till att hänga upp julsaker i hemmet. Välj en dag när alla är hemma och gör det till en riktig happening. Alla ska vara med och det ska spelas musik och ätas julgodis.

Vanliga frågor

Ämnet “harmoniskt julstök” väcker många frågor gällande julpynt i allmänhet. Här har vi samlat svaren på några av de vanligaste frågorna.

När kan man börja julpynta?

Den eviga frågan! När kan man börja julpynta? Frågan antyder att man är otålig och vill börja så tidigt som möjligt. Faktum är att vi här i Sverige är ganska toleranta för tidiga julpyntare. Normalt sett brukar man ju säga att första advent är en bra dag för att börja julpynta, men många väljer att byta ut Halloween-pyntet mot julpynt redan i november – vilket alltså är helt okej. Gör som du vill!

Hur länge får man låta julpyntet stå framme?

Tjugondag knut då åker julen ut! Men detta är inte heller något måste. Man kan ha julen framme längre än så. Det kan vara fint med lite ljus i mörkret, även en bit in i januari och februari, då det fortfarande är mörka månader. Vissa tycker om att kasta ut julen redan på juldagen. Smaken är som baken – gör som du vill!

Måste man ha en julgran?

Man måste verkligen inte ha en julgran för att få julstämning i hemmet. Även om julgranen är fantastiskt, då den bidrar med såväl dofter som mysig stämning, är det så klart inte optimalt för miljön med avverkning och transporter av alla granar. Man ska dock komma ihåg att försäljningen av julgranar är en mycket viktig extrainkomst för lantbrukare i Sverige, som många gånger har det knapert ställt.

Summering

Julstök ska vara till viss del stökigt, det hör man ju på namnet! Men, det behöver inte bli onödigt stökigt. Genom att planera och strukturera julstöket, kan man göra det till en harmonisk happening som hela familjen kan njuta av. Istället för att se det som ett ont måste, kan man göra det till en stund av glädje och gemenskap.

 

I den här artikeln har vi gått igenom en massa smarta tips på hur man kan göra julstöket smidigare och mer harmoniskt. Man kan till exempel se till att ha en ordnad struktur för förvaringen av alla julsaker. Många gånger springer man omkring och letar efter saker som man vet att man hade framme förra året, men som nu tycks ha gått upp i rök. Har man bra lådor med tydliga etiketter på samt ett bra system för hur man förvarar alla prylar, har man kommit en bra bit på vägen mot den harmoniska julefriden!

 

Glöm inte bort att aktivera alla sinnen på jul. Dofter i form av stearin och apelsiner, ljud i form av änglaspel och julmusik och sist men inte minst, alla synintryck och vackra detaljer!

 

Få de senaste trenderna och nyheterna först! Prenumerera på vårt nyhetsbrev – helt gratis!

3 kommentarer

Sofia fredag, november 27, 2015 - 12:13

Väldigt snyggt! Dock föredrar jag nog den röda julen ändå :)

Svara
Emma Engström fredag, november 27, 2015 - 12:39

Åh, ser ju magsikt ut! Så fint! :)

Svara
Tea Rajkovic lördag, november 28, 2015 - 22:45

Det rosa-guldiga är så fint!

Svara

Skriv en Kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 kommentarer 178 visningar

Om Inredningsvis

Inredningsvis är Sveriges populäraste sajt om inredning och lifestyle, med tusentals läsare varje månad. Maria Ljungström har grundat Inredningsvis och hon har ett sant öga för hur man kan få ett hem att se lyxigt och personligt ut.

Kontakt

Dekor & Design

Senaste inläggen

@2022 – All Right Reserved. Inredningsvis